Pitäisikö Nurmijärven lukion kohtalosta päättää uudelleen? Näin kuntavaaliehdokkaat vastaavat

Vaalikone: Lähes kolmasosa vaalikoneeseen vastanneista on sitä mieltä, että Nurmijärven lukion kohtalosta pitäisi päättää uudestaan.

Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Lähes kolmasosa Nurmijärven Uutisten vaalikoneeseen vastanneista kuntavaaliehdokkaista on sitä mieltä, että Nurmijärven lukion kohtalosta pitäisi päättää uudestaan.

Valtuusto päätti viime joulukuussa äänin 27–24 keskittää kunnallisen lukiokoulutuksen yhteen toimipisteeseen Kirkonkylään ja lakkauttaa Rajamäen toimipisteen.

Vaalikoneessa ehdokkaille esitettiin väittämä: Nurmijärven lukion kohtalosta pitäisi päättää uudestaan. Samaa mieltä väittämän kanssa on 31 prosenttia, eri mieltä 52 prosenttia vaalikoneeseen vastanneista. Loput 17 prosenttia eivät osanneet sanoa kantaansa.

Uutta lukiopäätöstä kannattavat vaalikonevastausten perusteella vahvimmin perussuomalaisten ehdokkaat (76 prosenttia vastanneista).

– Yhden toimipaikan lukioratkaisu oli kallis virhe. Päätöksen seurauksena suurempi osa nurmijärveläisistä nuorista hakeutuu toisen asteen opetukseen kunnan ulkopuolelle ja kunnan vetovoima heikentyy, Kimmo Pirkkala (ps.) perustelee vaalikoneessa.

Antti Heikkosen (ps.) mukaan päätöksessä ei otettu huomioon Röykässä asuvia lukiolaisia.

Uutta lukiopäätöstä vastustavat selvimmin kokoomuksen (81 %), SDP:n (70 %) ja kristillisdemokraattien (75 %) vastaajat.

– Keskitetty lukio ratkaistiin demokraattisella päätöksellä ja valtuusto on kunnan korkein toimielin, joka päätöksen on tehnyt, Virpi Räty (kok.) kiteyttää.

Seppo Ahonen (kok.) puolestaan muistuttaa, että lukion kohtalosta käytiin laaja ja demokraattinen päätösprosessi.

Sosialidemokraattien Marko Salo muistuttaa, että asiaa on selvitelty jo vuosia.

– Kirkonkylän lukiolaiset tarvitsevat myös toimivat tilat, vaikka asia yritettiin pimittää. Rakentamalla niin, että paikkoja on riittävästi, takaamme arvosanatason pitämisen riittävän matalalla, hän perustelee.

Juha Peltonen (sd.) muistuttaa, että lukion merkitys varsinkin yliopistoihin ja korkeakouluihin pyrkiville nuorille on aiempaa suurempi, ja siksi lukiokoulutusta pitää kehittää.

– Olen ehdottanut uuden lukion painotukseksi kestävää kehitystä. Erityisesti opinto-ohjaukseen on satsattava aiempaa enemmän.

K eskustan (55 %) ja vihreiden (50 %) vaalikonevastaajista noin puolet on sitä mieltä, että lukion kohtalosta ei tule päättää uudelleen. Lähes kolmannes keskustan (28 %) ja vihreiden (28 %) vastaajista ei kuitenkaan osaa kertoa kantaansa.

– Nurmijärven lukion yhdistyminen ja uudisrakennus luovat mahdollisuuden kehittää kunnallista lukio-opetusta. 400–500 opiskelijan lukio mahdollistaa laajan kurssitarjottimen ja mahdollisuuden painotettuun opetukseen, toimipisteiden yhdistymistä kannattava Virpi Korhonen (kesk.) perustelee.

Kirsi Viitanen (kesk.) tarkastelisi sen sijaan Rajamäen toimipisteen mahdollisuuksia uudestaan.

– Tämän päivän opetus on muuttunut koronan myötä hybridiopetukseksi. Opiskelua varten ei välttämättä tarvita luokkatiloja joka ryhmälle, vaan opetus tapahtuu yhä enemmän verkossa ja monipuolisia menetelmiä hyödyntäen. Nurmijärven lukiota tulee kehittää enemmän eri alueilla tapahtuvaksi opinahjoksi, hän sanoo.

Vihreiden Kirsi Kirves muistuttaa, että Nurmijärvellä on lyhyet välimatkat.

–  Yksi lukio tuo mielestäni monipuoliset mahdollisuudet tuleviin opintoihin. Julkisen liikenteen toimivuus on tarkistettava, hän perustelee.

Sami Virtasen (vihr.) mukaan Kirkonkylälle tuleva uusi lukio tulee tarpeeseen.

– Kun hankkeen suunnittelu käynnistyy kunnan pitäisi pitää mieli avoimena ja pohtia voisiko Rajamäellä olla lukion toimipiste. Kyse on tärkeästä lähipalvelusta, joka on myös vetovoimatekijä, hän kuitenkin perustelee vaalikoneessa.

Liike Nytin ainoa vaalikonevastaaja Kenneth Morelius pitää Rajamäen lukion lakkauttamista erittäin huonona ja lyhytkatseisena päätöksestä.

Vasemmistoliiton ainoa vastaaja Nelli Piikkilä on valinnut vastausvaihtoehdoksi ei osaa sanoa.

– Koska päätös on nyt tehty, niin sitä tulee edistää laadukkaasti ja nopealla aikataululla, jotta vältetään ainakin osa negatiivisista vaikutuksista, joita päätöksellä väistämättä on, hän perustelee.

Nurmijärven Uutisten vaalikone löytyy osoitteesta nurmijarvenuutiset.fi/vaalikone. Vaalikone näyttää niiden ehdokkaiden vastaukset, jotka ovat vastanneet kaikkiin kysymyksiin. Uusien ehdokkaiden vastauksia päivitetään yhä mukaan.

Hankesuunnitelma valmistumassa

Nurmijärven kunnassa valmistellaan parhaillaan Nurmijärven yhteiskoulun (NYK) hankesuunnitelmaa, jonka yhteydessä tutkitaan keskitetyn lukion sijoittaminen NYK:n yhteyteen.

Tilakeskuksen päällikkö Ville Könönen kertoo, että tavoitteena on saada hankesuunnitelma valmiiksi toukokuun loppuun mennessä. Tämän jälkeen suunnitelma etenee sivistyslautakunnan ja teknisen lautakunnan käsittelyyn. Tarkkaa tietoa siitä, milloin hankesuunnitelma tulee päätöksentekoon, ei kuitenkaan ole.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut