Synnytysten määrä kovassa kasvussa – maaliskuussa rikottiin uusi ennätys

Hyvinkään sairaalassa on ollut tänä vuonna keskimäärin kuusi synnytystä vuorokaudessa. Ennätys on 15 synnytystä, ylihoitaja Eerika Tausa kertoo. Kuvassa myös kätilö Marjo Hämäläinen. Ari Peltonen

Silja Kononen

Alkuvuoden perusteella vaikuttaa siltä, että synnytysten määrä kasvaa nurmijärveläistenkin suosimassa Hyvinkään sairaalassa tänä vuonna.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella synnytysmäärät nousivat tammi–maaliskuun seurantajaksolla noin seitsemän prosenttia vuoden takaiseen verrattuna ja Hyvinkäällä jopa 11 prosenttia, Lohjalla vielä enemmän.

Viime vuonna synnytyksiä oli Hyvinkään sairaalassa 1 866.

Hyvinkäällä rikottiin maaliskuussa ennätys syntyneiden vauvojen määrässä: 205 synnytystä, kertoo ylilääkäri Maija Jakobsson.

Kiireimpinä aikoina henkilökunta on ollut koetuksella, sanoo Hyvinkään sairaalan naisten- ja lastentautien ylihoitaja Eerika Tausa.

– Pitkällä tähtäimellä synnytystoiminta ei voi perustua pelkästään oman henkilökunnan joustamiseen, ja siksi olemme esittäneet lisääntyneen synnytysmäärän vuoksi ensi vuodelle viittä vakanssia lisää.

Viime vuonna synnytyksiä oli Hyvinkään sairaalassa 1 866.

Hyvinkäällä varaudutaan kiireiseen heinä–elokuuhun. Tausa kertoo, että hän on saanut rekrytoitua sijaisia niin hyvin, että neljän viikon yhtäjaksoinen loma mahdollistuu kaikille halukkaille.

Tausa muistuttaa myös, että asiakastyytyväisyyskyselyissä Hyvinkään sairaala on pärjännyt erinomaisesti.

– Meille on turvallista tulla synnyttämään. Yleisesti on kuitenkin todettava, että hoitohenkilökunnan rekrytointi on koko maassa vaikeutunut todella paljon, ja lyhytaikaiset äkilliset poissaolot joudutaan pyörittämään oman henkilökunnan joustamisen turvin. Siitä haluan kiittää isosti meidän kätilöitä. Meillä ei ole ollut vajaamiehitettyjä vuoroja.

Vaikka Hyvinkäälle on tullut synnyttäjiä Helsingistä asti, Jakobssonin mukaan paikkakunnan omat äidit ovat hyvin mahtuneet hoitoon. Hän lisää, että oman alueen asukkaat pyritään priorisoimaan synnyttämään tullessa.

– Kyse on aivan yksittäisistä päivistä, kun olemme joutuneet lähettämään potilaita muualle.

Tausta

Julkisuudessa on käyty keskustelua kätilöiden jaksamisesta HUS:in sairaaloissa. HUS:in kätilöiden mukaan kiire sairaaloissa uhkaa jo synnyttäjien turvallisuutta.

Kätilöt toivat julki huolensa Helsingin Sanomien mielipidepalstalla. HUS vastasi torstaina tiedotteella, jossa se kertoi, että kätilöiden huoli otetaan vakavasti, ja että se pyrkii rekrytoimaan lisää henkilökuntaa ensi vuonna.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut