Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

7500 jonottaa hammaslääkäriin – Keusote pohtii Gunnarintien hammashoitolan kohtaloa

Noin 7500 Keski-Uudenmaan soten asukasta odottaa parhaillaan pääsyä hammastarkastukseen.

Jono on muodostunut pitkäksi, sillä vuosi sitten keväällä suun terveydenhuollossa jouduttiin rajoittamaan aikuisten kiireetöntä hammashoitoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja sosiaali- ja terveysministeriön ohjeiden mukaisesti. Tuolloin uusia tarkastusaikoja ei annettu ja jo varatut tarkastusajat siirrettiin jonoon odottamaan. Myös keskeneräiset hoidot pysähtyivät.

Aikuisten kiireetön hammashoito jatkui jo viime vuoden elokuussa, mutta tarkastusjono on lyhentynyt hitaasti. Viime syksynä tarkastusaikaa odotti 8000 asukasta.

– Suun terveydenhuollon tarkastusjonolle otetaan edelleen ne yli 18-vuotiaat asiakkaat, jotka tarvitsevat tarkastusajan. Näin ollen tarkastusjonon pituus ei ole nollaantunut, sillä koronan aiheuttama hoitovelka on omalta osaltaan lisännyt kysyntää, mikä ruuhkauttaa hoitoon pääsyä, Keusoten koordinoiva ylihammaslääkäri Pirkko Letto selventää.

Leton mukaan jonosta on otettu lokakuun 2020 ja maaliskuun 2021 välillä tarkastukseen noin 11300 aikuispotilasta.

– Perustyöaikana on tarkastettu noin 7400 potilasta, lisätöinä lähes 3000 potilasta ja ostopalveluna yli 1000 potilasta. Tarkastuksia on siis tehty paljon, mutta hoitovelan aiheuttama kysynnän ruuhkautuminen pitää jonot edelleen pitkinä.

Lisätyöt ovat henkilökunnalle vapaaehtoisia. Nurmijärven hammashoitoloissa ei tehdä juurikaan lisätöitä.

Koordinoiva ylihammaslääkäri Pirkko Letto

Tällä hetkellä tarkastusjonoa pyritään purkamaan erityisesti ostopalvelutyöntekijöiden avulla: Keusote on kilpailuttanut 6000 tarkastusjonolla olevan asiakkaan tarkastuksen ja hoidon.

Tarkastusjonoa puretaan ostopalveluna arki-iltaisin ja viikonloppuisin Hyvinkään keskushammashoitolassa, Järvenpään Justin hammashoitolassa, Hyrylän hammashoitolassa ja Mäntsälän hammashoitolassa.

Leton mukaan jonon purku on keskitetty isoimpiin hammashoitoloihin mahdollisimman tehokkaan toiminnan takaamiseksi.

Ostopalveluun ohjataan potilaita kaikilta Keusoten tarkastusjonoilta. Esimerkiksi 1000 klaukkalalaiselle tarjotaan tarkastusaikaa Hyrylään.

Tämän lisäksi jonoja puretaan Keusoten oman henkilökunnan toimesta perustyöaikana ja lisätyönä.

– Lisätyöt ovat henkilökunnalle vapaaehtoisia. Nurmijärven hammashoitoloissa ei tehdä juurikaan lisätöitä, Letto selventää.

Keusoten tavoitteena on saada purettua tarkastusjonot syksyyn mennessä. Tavoiteaika on pidentynyt, sillä viime syksynä jonojen arveltiin olevan purettuina toukokuuhun mennessä.