Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi epäilee järjestäytynyttä rikollisuutta Itä-Uudenmaan nuorisoporukoissa – rikosnimikkeet ulottuvat näpistyksistä tapon yrityksiin

Itä-Uudenmaan poliisi epäilee että sen alueella on nuorten ryhmittymiä, joiden toiminnassa on järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyviä piirteitä.

Ryhmittymiin kuuluu alaikäisiä lapsia ja nuoria aikuisia. Joukossa on sekä Suomen että muiden maiden kansalaisia.

Poliisi tutkii useita erilaisia henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia, omaisuusrikoksia ja törkeitä huumausainerikoksia, jotka liittyvät näihin ryhmittymiin. Rikosnimikkeet vaihtelevat näpistyksistä tapon yrityksiin.

Esitutkinnoissa on käytetty poliisin mukaan merkittäviä määriä pakkokeinoja, kuten kotietsintöjä, pidättämisiä ja vangitsemisia. Lisäksi on takavarikoitu huumausaineita.

– Erityisen huolestuttavaa tässä on erilaisten astaloiden, kuten veitsien, miekkojen tai jopa ampuma-aseiden tai niiden jäljitelmien käyttö tai niillä uhkaaminen, kertoo rikosylikomisario Petri Eronen tiedotteessa.

Ryhmittyvät viettävät Erosen mukaan paljon aikaansa yleisillä paikoilla ja ainakin osa henkilöistä on syyllistynyt vakaviinkin rikoksiin.

– Tietojemme mukaan on syytä epäillä, että tiettyjen ryhmittymien kohdalla voi olla kyse järjestäytyneestä rikollisuudesta, Eronen toteaa.

Itä-Uudenmaan poliisi tekee yhteistyötä muun muassa Keskusrikospoliisin kanssa selvittääkseen, täytyykö ryhmittymien toiminnassa järjestäytyneen rikollisuuden määritelmä.

Järjestäytyneellä rikollisuuden kriteereitä ovat muun muassa ryhmän suuruus ja hierarkkisuus, väkivallan käyttö ja vallan tai rahallisen hyödyn tavoittelu.

Kyse on hyvin pienestä osasta Itä-Uudenmaan poliisin alueella asuvista alaikäisistä ja nuorista aikuisista, mutta esille tulleet rikosepäilyt ja muut havainnot ovat Erosen mukaan heidän osaltaan huolestuttavia.

– Tilanteeseen on syytä suhtautua vakavasti ja puuttua välittömästi.

Eronen toteaa, että havainnoista ja esitutkinnoista huolimatta poliisilaitoksen alue on edelleen turvallinen paikka asua ja liikkua.

– Seuraamme tilannetta aktiivisesti ja puutumme matalalla kynnyksellä sellaiseen toimintaan, joka huolestuttaa alueen asukkaita, yhteistyöviranomaisia tai poliisia, hän painottaa.

Itä-Uudenmaan poliisi on tehostanut yhteistyötä muiden viranomaisten ja alueen toimijoiden kanssa. Lisäksi poliisilla on kehitetty toimintamalleja liittyen nuoriin rikoksentekijöihin sekä ennalta estävään poliisitoimintaan.

Erityistä huomiota kiinnitetään nuorten rikosasioiden tutkinnan prosesseihin, kuten tutkinta-aikoihin.

– Moniviranomaisyhteistyöllä pyritään siihen, että toiminta saadaan lopetettua. On selvää, että osaltamme pyrimme myös vaikuttamaan siihen, että erilaisiin ryhmittymiin ei rekrytoituisi lisää henkilöitä, Eronen sanoo.

Poliisi pyytää asukkaita välittämään asiaan liittyen vihjeitä ja havaintoja. Vihjeitä voi välittää sähköpostitse vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi. Akuuteissa hätätilanteissa voi soittaa numeroon 112.