Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sää lämpenee tällä viikolla – Vantaalla ylittyy 20 astetta, mutta Helsingissä on edelleen viileämpää

Tällä viikolla hätyytellään jo kesän lämpötiloja, mutta isohkoja eroja mahtuu pääkaupunkiseudun sisällekin.

Tiistaina ja keskiviikkona 20 asteen lämpötila ylittyy todennäköisesti ainakin Vantaalla. Helsingin kantakaupungissa sää pysyy kuitenkin viileämpänä.

– Sisämaassa on viileämpää, mutta rantaviivaa ja kantakaupunkia viilentää mereltä puhaltava tuuli, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Ari Mustala.

Helsingissä lämpötila siis jää muutamia asteita viileämmäksi kuin Vantaalla. Mustalan mukaan tuulen käyttäytymistä on kuitenkin hankala ennustaa.

– Kyse on tällaisesta kevätkesän ilmiöstä. Mutta mitä kauempana rantaviivasta ollaan, sitä lämpimämpää pitäisi olla.

Ilmatieteen laitoksen verkkosivujen ennuste näyttää Helsinkiin tiistaina 11-18 asteen lämpötiloja ja keskiviikkona enimmillään 16 astetta.

Ero tämän viikon ja taakse jääneiden viileiden viikkojen välillä on suuri.

– Lämpötilan nouseminen edes kymmeneen asteeseen on ollut tiukilla. Vapunpäiväkin oli kolea. Nyt kevät pääsee kunnolla alkuun ja luontokin varmaan muuttuu hyvin äkkiä, kun päivälämpötilat alkavat olla kesäisiä, Mustala sanoo.

Hän muistuttaa, että toukokuussa sää voi vaihdella rajustikin – siihen voi mahtua niin hellettä kuin lumisateitakin.

Torstain jälkeen sää muuttuukin jo epävakaisemmaksi. Etelästä työntyy matalapaineen alue ja päivälämpötilat laskevat alle 20 asteen.

Mustalan mukaan nyt ei ole luvassa pitkäaikaista lämmintä, toki viime aikaista lämpimämpää.

– Torstaina ja loppuviikolla on odotettavissa sadekuuroja. Lauantaina tulee yhtenäisempiä sateita, kun korkeapaineen alue väistyy.

Lämpötilan nousu ei rajoitu eteläiseen Suomeen, vaan viikon keskivaiheilla 20 astetta ylittyy Pohjois-Pohjanmaata myöten. Rovaniemelläkin lämpötila lähentelee 20 astetta. Lämmintä on siis lähes koko maassa, Lappia lukuun ottamatta.