Vain Elämää -bändistä tuttu musiikin monitoimimies kirjoittaa nuotteja kahteen muuhunkin hittisarjaan – "Päivät ovat niin täynnä, ettei edes kotiin ehdi aina soittaa"

Henkilö: Peter Engberg kirjoittaa nuotteja TVOF:iin ja Suomi Loveen.

Peter Engberg on monelle tuttu kasvo Vain Elämää -ohjelman kitaristina, mutta hän on mukana monessa muussakin. Miehellä on muun muassa oma levy-yhtiö. Jutta Halminen

Jutta Halminen

Hyväntuulinen mies toivottaa minut tervetulleeksi, kun kurvaan omakotitalon pihaan. Hän ohjaa minut asunnon yhteydessä olevaan autotalliin, joka on muutettu muusikon työtilaksi. Pienessä tilassa on useita kielisoittimia, joista eniten kitaroita. Edessäni istuva mies on Peter Engberg, suurelle yleisölle hän on tullut tutuksi Vain Elämää -bändin hymyilevänä kitaristina. Klaukkalassa hän on asunut jo 20 vuotta ja päätyi sinne, kun nelilapsinen perhe tarvitsi enemmän tilaa. Engbergin mukaan sijainti on kätevä, sillä Klaukkalasta pääsee mainiosti mihin suuntaan Suomea tahansa keikkojen perässä.

– Parasta Klaukkalassa on mukavat naapurit ja rauha, herään usein lintujen lauluun. Lenkkeily- ja hiihtomahdollisuudet ovat myös hyvät.

Rauha on musiikin parissa työskentelevälle Engbergille tärkeää, koska hän on paljon tekemisissä ihmisten kanssa.

Musiikki on Engbergille intohimo, harrastus ja työ. Hän soittaa pääasiassa kitaraa ja muita kielisoittimia. Hän innostui kitaran soitosta jo pienenä poikana, kun hänen paras kaverinsa alkoi käydä kitaratunneilla. Muun muassa Sibelius-lukion, Hollywoodissa sijaitsevan Musicians Institutetin sekä Sibelius-Akatemian jazz-osaston käynyt Engberg aloitti aktiivisen keikkailun jo vuonna 1990.

– Vuonna 1992 perustettiin Samuli Edelmannin Helsinki Sound Machine-yhtye jonka kanssa keikkailtiin useita vuosia. Televisio-esiintymiset alkoivat myös 90-luvulla muun muassa Emma-gaaloilla ja Puhdas elämä lapselle -konserteilla.

Olli Ahvenlahti ja Esa Nieminen sanoivat aina, että muista hymyillä. Se on jäänyt mieleen ja sitä teen edelleen, Engberg sanoo.

Päivät ovat niin täynnä, ettei edes kotiin ehdi aina soittaa.

Hän perusti oman levy-yhtiön 1990-luvun lopulla ja pian eetteriin pamahtaa miehen 38. julkaisu. Lisäksi hän on tehnyt kolme soololevyä ja kaksi single-julkaisua artistina. 4. kesäkuuta ilmestyy Ufo Mustosen levy, Mirkka & Luis- lastenmusiikkiyhtye on julkaissut neljä sinkkua ja heiltä ilmestyy kokopitkä albumi syksyllä. Lastenmusiikin parissa työskentely on luontevaa juuri isoisäksi tulleelle Engbergille.

– Sävellyksissä käsitellään hyvin tärkeitä aiheita, kiusaamista ja anteeksipyytämistä, unohtamatta muun muassa kuraleikkejä, Engberg sanoo.

Hän tekee paljon yhteistyötä myös Sakari Kuosmasen kanssa. He valmistelevat ja äänittävät juuri uutta levyä.

– Kunhan on mikki ja jonkinlainen kaikusuoja, niin ei ole juurikaan väliä, missä lauluja äänittää.

Musiikin monitoimimies kirjoittaa nuotteja muun muassa The Voice of Finlandiin ja Suomi Loveen.

Nuotit kirjoitetaan käsityönä nuotinkirjoitusohjelmassa.

Engberg on ollut mukana Vain Elämää -ohjelmassa sen ensimmäisestä kaudesta lähtien. Engberg kirjoittaa nuotit myös sinne, sillä Leri Leskinenkään ei voi muistaa kaikkien maailman kappaleiden nuotteja ulkoa. Musiikin alalla on mukavaa, kun työ voi parhaimmillaan olla hyvin monipuolista ja Engberg kuvaileekin itseään musiikin sekatyömieheksi.

Vain Elämään ensimmäisellä kaudella hän ei arvannut millaiseen suosioon ohjelma tulee yltämään.

– Kuvauspäivät ovat raskaita, harjoitukset alkavat 9–10 aikaan ja kestävät usein puoleen yöhön. Bändi harjoittelee kahdesta kolmeen kertaa ennen varsinaista vetoa jokaisen artistin kanssa. Kappaleiden nuotit ovat pädillä, joten niihin on helppo tehdä viime hetken muutoksia.

Engberg menee kuvauksissa päivän kerrallaan. Artistien tulee muistaa jokaiselta mukana olevalta artistilta kultakin yksi kappale, bändin puolestaan joka ikinen ohjelmassa kuultu kappale.

– Erikoisinstrumenttien kanssa pitää harjoitella hieman enemmän, mutta muuten päivät sujuvat oikein mallikkaasti, hän sanoo.

Engbergin mieleen on painunut menneiden kausien ajalta etenkin yksi hetki.

– Se, kun Vesku Loiri esitti Tyynenä Paula Koivuniemen kappaleen Aikuinen nainen, hän sanoo.

Viime hetken muutoksia tulee paljon, jopa samana päivänä. Tuoreimmalla kaudella mukana olleen Arja Korisevan yksi esitys oli valmis vasta sen esittämishetkellä.

– Joillain kausilla olleilla Encore-päivillä kappaleet saattoivat vaihtua useaan otteeseen, Engberg sanoo.

Encore-päivinä artistit esittivät omia suosikkikappaleitaan.

– Päivät ovat niin täynnä, ettei edes kotiin ehdi aina soittaa, hän sanoo.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Nurmijärvellä sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut