Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pitäisikö Nurmijärven konserniomistusten myymistä selvittää? Näin kuntavaaliehdokkaat vastaavat

Vaalikone: Mikäli Nurmijärven kuntavaaliehdokkaat saisivat päättää, Nurmijärven kunnan ei tule selvittää konserniomistustensa, kuten Nurmijärven Sähkön, myymistä.

Vaalikoneessa ehdokkaille esitettiin väittämä: Nurmijärven kunnan tulee selvittää Rajamäen uimahallin, Nurmijärven Kotien, Nurmijärven Sähkön ja muiden kunnan konserniomistusten myymistä.

Vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista peräti 73 prosenttia on väittämän kanssa eri mieltä. Samaa mieltä on 20 prosenttia ehdokkaista. Kantaansa ei ole osannut kertoa 7 prosenttia ehdokkaista.

Vaalikonevastausten perusteella konserniomistusten myymisen selvittämistä vastustavat voimakkaimmin SDP:n, keskustan, kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten ehdokkaat. Kaikkien näiden puolueiden vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista yli 70 prosenttia ei selvittäisi kunnan konserniomistusten myymistä. Myös Vasemmistoliiton kolme vastaajaa ovat väittämän kanssa eri mieltä.

– Nämä kaikki ovat niin tärkeitä peruspalvelujen tuottajia, että missään nimessä näistä ei saa luopua, Tarja Heino (sd.) perustelee.

Hänen mukaansa esimerkiksi kohtuuhintaista asumista tarvitaan nuorille ja matalapalkkaisissa ammateissa toimiville.

Joonatan Laine (kesk.) puolestaan toteaa vastauksessaan, ettei kunnan omaisuutta kannata myydä, etenkään jos se on tuottavaa.

– Ei. Kunnalla täytyy olla myös tärkeitä palveluita. Esimerkiksi Nurmijärven Sähköä ei saa missään tapauksessa myydä, koska se aiheuttaisi kuntalaisille myynnin myötä kalliimpaa sähkönhintaa, Minna Jokinen (ps.) perustelee.

Vaalikoneeseen vastanneista vihreistä 65 prosenttia oli väittämän kanssa eri mieltä ja 15 prosenttia samaa mieltä.

Jorma Heimonen (vihr.) kertoo vastauksessaan vastustavansa luonnollisten monopolien, kuten kunnallisten sähköyhtiöiden ja vesilaitosten myymistä yksityisille omistajille.

– Nykyisessä kunnallisessa omistuksessa niiden hinnat ovat kohtuullisia kuluttajille mutta ne silti tuottavat sievoisen summan rahaa kunnan kassaan, Heimonen sanoo vastauksessaan.

Kokoomuslaisista vaalikoneeseen vastanneista 48 prosenttia oli väittämän kanssa eri mieltä ja 46 prosenttia samaa mieltä.

Seppo Ahonen (kok.) toteaa vastauksessaan, että kunnan konserniomistusten myymistä on syytä tarkastella suunnitelmallisesti ja ajassa.

– Jos yritys pystyy osoittamaan, että se voi tuottaa kunnan järjestämän palvelun laadukkaammin ja edullisemmin, palvelun tuottaminen on hyvä avata kilpailulle, Ahonen sanoo vastauksessaan.

Vaalikone löytyy osoitteesta https://www.nurmijarvenuutiset.fi/vaalikone