Tavoitteena käyttäjäturvallinen ja esteetön ajanviettopaikka – pääkirjaston peruskorjaus alkaa elokuussa

Remontti: Talousarviossa pääkirjaston peruskorjaukseen on varattu 4 830 000 euroa.

Kirjastonjohtaja Anu Sorvali vinkkaa poistomyyntiin tulevista kirjoista, joita saa eurolla 10 kappaletta. Jutta Halminen

Jutta Halminen

Nurmijärven pääkirjaston peruskorjaus alkaa 1. elokuuta ja kestää arviolta noin vuoden. Kirjasto sulkeutuu juhannuksena, jotta aineistot ehditään pakata ja tila tyhjentää ennen elokuuta. Suunnitteilla on, että kirkonkylällä kirjastopalveluita tarjotaan myös pääkirjaston saneerauksen aikana. Kunnan omistamaa, kirjastokäyttöön sopivia tiloja ei kirkonkylältä löytynyt. Tämän vuoksi alettiin kartoittaa myös muita tiloja kirkonkylältä.

Pääkirjaston väliaikaistiloiksi on esitetty liikehuoneistoa osoitteessa Mahlamäentie 1. Kyseessä on niin sanottu Teboilin rakennus, joka sijaitsee pääkirjaston läheisyydessä. Liikehuoneistokokonaisuus on kahdessa kerroksessa, ja pinta-ala on noin 254 m2. Väliaikaistilat varmistuvat lopullisesti, kun nyt tehty päätös on lainvoimainen.

– On hienoa, että meillä on mahdollisuus tarjota kuntalaisille kirjastopalveluita kirkonkylällä myös saneerauksen ajan, jos esitetyt pääkirjaston väliaikaistilat varmistuvat. On jopa mahdollista, että saamme väliaikaistiloissa sijaitsevan kirjaston toimintaan jo elokuussa, sanoo kirjastonjohtaja Anu Sorvali.

Esitetyt väliaikaistilat ovat pienemmät kuin nykyiset, minkä takia aineistoja on tarjolla huomattavasti vähemmän kuin tällä hetkellä. Peruskorjauksen ajan kokonaan poissa käytöstä ovat Kivi- ja kotiseutukokoelma, pääkirjaston kirjavarasto sekä iso osa avokokoelmaa.

– Lehtiä voi käydä lukemassa ja aineistoa voi lainata. Suurin osa henkilökunnasta toimii väliaikaistiloissa ja muutama siirtyy Klaukkalan kirjastoon, kirjastonjohtaja Anu Sorvali sanoo.

Väliaikaistiloissa on kopiointimahdollisuus, kirjoja, musiikkia ja elokuvia voi hakea ja varata, koneet ovat asiakkaiden käytössä ja siellä voi käyttää tulostinta.

Kesällä kirkonkylällä ei ole käytössä kirjaston toimipistettä.

– Poistokirjoja tulee tulevana perjantaina myyntiin runsaasti. Eurolla saa 10 kappaletta kirjoja, Sorvali vinkkaa.

Nurmijärven pääkirjasto on rakennettu vuonna 1984, minkä jälkeen kirjastoon ei ole tehty korjauksia lukuun ottamatta vesikaton uusimista 2016. 

– Peruskorjaus on tarpeellinen, jotta kirjasto on käyttäjäturvallinen ja esteetön sekä täyttää nykyisen lain edellyttämät vaatimukset julkiselle rakennukselle, Nurmijärven kunnan tilapäälliikö Ville Könönen sanoo.

Pääkirjasto uusitaan saneerauksen yhteydessä täysin. Muun muassa ikkunat, pinnat, talotekniikka ja sähköt uusitaan sekä rakennetaan uusi ilmanvaihtojärjestelmä, jäte- ja polkupyöräkatos sekä parvi. Rakennuksen julkisivuun ei pääsääntöisesti tehdä muutoksia.     

  

Peruskorjaukseen valmistautuminen on jo alkanut vähemmän käytettyjen aineistojen, kuten Kivi- ja kotiseutukokoelman, pakkaamisella ja kuljettamisella remonttivarastoon. Kirjaston tavaroista suurin osa siirtyy kyseiseen varastoon, eli ne eivät ole asiakkaiden käytössä remontin aikana. Suunnitteilla on, että väliaikaistiloihin tulee tarjolle eniten lasten ja nuorten aineistoa sekä jonkin verran aikuisten aineistoa, musiikkiaineistoa ja lehtiä. Korona-aikana tutuksi tullut aineiston etukäteen varaaminen on paras tapa saada mieleistä lukemista myös suunnitellusta pääkirjaston väliaikaisesta palvelupisteestä.

– Kirjastolla on tulostettu listoja, joista selviää asiakkaiden lainatuimmat kirjat. Nämä ovat ne, jotka päätyvät väliaikaistiloihin. Sinne viedään myös uusimmat kirjat. Harvemmin lainattavat päätyvät suoraan varastoon, Sorvali selventää.

Osa kirjoista, musiikista ja elokuvista siirretään Klaukkalan ja Rajamäen kirjastoihin. Remontin aikana kirkonkylällä ei ole niin paljon tapahtumia kuin normaalisti, sillä paikkaa niiden järjestämiseen ei ole kirjaston ollessa poissa käytöstä.   

– Kesällä kirkonkylällä ei ole kirjaston toimipistettä. Klaukkalan ja Rajamäen kirjastot palvelevat omien aukioloaikojensa mukaisesti kuntalaisia. Lainattavaan aineistoon saa tavallista pidemmät laina-ajat, Sorvali sanoo.

Remontoidussa pääkirjastossa voivat viettää aikaa kaikenikäiset.

– Remontti mahdollistaa kirjaston omatoimikäytön, iloitsee Sorvali.  

Remontti

Peruskorjaus on hyväksytty kunnan investointiohjelmassa.

Talousarviossa peruskorjaukseen on varattu 4 830 000 euroa.

Kirjastopalvelut siirtyvät väistötiloihin.

Uudessa kirjastossa tulee olemaan parvi, nuorille oma tila ajanviettoon ja tapahtumatila tekniikoineen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut