Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matti Vanhanen: "Meidän kannattaa pitää oikeus omaan malliimme" – avaa Nurmijärvi-ilmiön taustoja mielipidepalstalla

Koronaepidemian aikana lehtien palstoilla, otsikoissa ja keskusteluissa on vilahdellut kiihtyvän tahtiin sana Nurmijärvi-ilmiö.

Nyt valtiovarainministeri, nurmijärveläinen kunnanvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas Matti Vanhanen (kesk.) avaa käsitteen taustoja Nurmijärven Uutisten mielipidepalstalla.

Vanhanen kertoo itse aikoinaan osallistuneensa koko käsitteen synnyttämiseen.

– Nurmijärvi-ilmiö kertoo siitä, että osa ihmisistä hakee tiivistä kaupunkiasumista väljempää, luonnonläheistä asumista turvallisessa ympäristössä. Nurmijärvi-ilmiö korostaa valinnanvapautta ja sitä, että kunta pystyy tarjoamaan sekä kompakteja taajamia että haja-asutusta, hän kirjoittaa lehdessä.

Vanhasen mukaan leimaamista täynnä oleva poliittinen keskustelu haluaa kuitenkin leimata ”nurmijärveläisyyden” ympäristön kannalta vahingolliseksi.

– Tässä ajattelussa hyväksyttävää on asua raitiotielinjan varrella vaikka kaupunki lämmitettäisiin fossiilisella energialla. Ympäristön kannalta meidän ei tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa. Olemme pääkaupunkiseudulla puhtaimmin ja pisimpään huolehtineet taajamien lämmityksen uusiutuvalla ja kotimaisella energialla. Ja mitä useammat löytävät työpaikkansa asuntonsa läheltä samalta kylältä – sitä vähemmän on liikennettä, hän kirjoittaa.

Vanhasen mukaan nurmijärveläisten kannattaakin terveellä itsetunnolla pitää oikeutta omaan malliimme.

– Se vastaa täällä asuvien ihmisten tarpeisiin ja mallimme tarjoaa monille juuri sellaisen vaihtoehdon, johon heillä on oikeus.

Lue koko kirjoitus tästä linkistä