Nurmijärveläinen haastaa kaikki pulahtamaan – sata kohdetta ennen pakkasia

Marika Mäntyniemi laskeutuu päättäväisesti tikkaita pitkin veteen. Sää on toukokuun alun kolea ja vesi vilpoista, mutta sade on sentään tauonnut pulahtamishetken ajaksi.

Mäntyniemi on ehtinyt jäidenlähdön jälkeen kastautua luonnonvesissä viitisentoista kertaa. Osaselitys tiukalle tahdille on hänen Facebookiin perustamansa Nurmijärven pulahdushaaste 2021.

Pulahdushaaste käynnistyi huhtikuun ensimmäisenä päivänä ja jatkuu lokakuun loppuun. Tavoitteena haasteessa on pulahtaa tuolla aikavälillä sadassa eri kohteessa. Facebookiin perustetussa ryhmässä on nyt 120 jäsentä. Postauksiakin on tullut mukavasti, joskin osa ryhmäläisistä odottelee vielä säiden ja vesien lämpenemistä.

Sata pulahdusta eri kohteissa tuntuu Mäntyniemen itsensäkin mielestä paljolta.

– Mutta pitäähän sitä olla tavoitteita, hän nauraa. Toissa vuonna nainen asetti omaksi tavoitteekseen sadan linnun valokuvaamisen siten, että kuvan lintu on tunnistettavissa. Kuvia kertyi 68 kappaletta.

– Ja haasteen sääntöjä voi soveltaa itselleen sopiviksi, pulahtaa vaikka joka kerta yhteen ja samaan järveen, Mäntyniemi sanoo.

Kun lähden jonnekin, katson onko matkanvarrella uimapaikkaa ja laitan uimapuvun valmiiksi päälle.

Marika Mäntyniemi

Hän myöntää lipsuneensa jo itsekin säännöistä. Ensimmäisen pulahduksensa Mäntyniemi teki huhtikuun viimeisenä päivänä Rusutjärvellä Tuusulassa – siis päivän etuajassa. Sen jälkeen hän on ehtinyt kastautua muun muassa Sorvalammessa, Bodomjärvessä ja Pohjoisessa Myllyjärvessä Espoossa sekä tätä juttua tehtäessä Takaherusten uimapaikalla Nurmijärvellä.

– Etsin rauhallisia ja kauniita paikkoja, joissa saa kivoja kuvia eri vuorokaudenaikoina.

Kauneuden ja rauhallisuuden lisäksi hän haluaa löytää paikkoja, joissa ei ole aiemmin käynyt.

– Selaan lähikuntien uimarantoja ja uimapaikkoja, katson Nurmijärven ryhmästä missä muut ovat käyneet ja seuraan myös Kirkkonummella toimivaa, entisen työkaverini perustamaa ryhmää, Mäntyniemi kertoo.

– Kun lähden jonnekin, katson onko matkanvarrella uimapaikkaa ja laitan uimapuvun valmiiksi päälle, hän jatkaa.

Pulahdushaaste yhdistää kaksi Marika Mäntyniemen lempiharrastusta, uimisen ja valokuvaamisen. Vesi on ollut hänelle lapsesta asti luontainen elementti. Lapsuuskesinä Valkeakosken Vanajaveden äärellä sijainneella mökillä häntä ei meinannut millään saada kuivalle maalle.

– Viime vuosina alkoi kuitenkin tulla kesiä joina en uinut. Vesi tuntui kylmältä ja märältä. Avantouinti ihmetytti, mutta kuitenkin viehätti. Halusin tietää miltä se tuntuu, Mäntyniemi kertoo.

Hän halusi myös ylittää itsensä. Ensikosketus kylmään veteen tapahtui vuosi sitten keväällä mökkireissun yhteydessä pienessä lammessa Naantalissa. Sitä seurasi avantoon pulahtaminen Tuusulan Rusutjävellä.

– Eikä se jäänyt siihen. Avantouinnin koukuttavuus, josta ihmiset puhuvat, pitää paikkansa.

Paitsi rakkaat harrastukset myös Mäntyniemen ammatilliset ja henkilökohtaiset asiat yhdistyvät pulahdushaasteessa. Hän on koulutukseltaan sosionomi ja työskentelee ohjaajana kuntouttavan lastensuojelun yksikössä. Hänellä on myös green care -menetelmien ja valokuvaterapeuttisten menetelmien ohjaajan pätevyydet. Green care tarkoittaa toimintaa, jossa luontoa käytetään tavoitteellisesti ihmisten ja hyvinvoinnin edistämiseksi ja ylläpitämiseksi. Valokuvaterapeuttisten menetelmien ohjaaja taas käyttää valokuvia samaan tarkoitukseen.

Viime kesänä Marika Mäntyniemi järjesti työpaikallaan lapsille uimiseen liittyvää toimintaa. Siitä sekä Kirkkonummen pulahdushaasteesta syntyi ajatus Nurmijärven omasta haasteesta.

– Oman kunnan haaste tutustuttaa ihmisiä toisiinsa, tarjoaa korona-ajan hyvänmielen tekemistä ja tapoja löytää ympäriltään kauneutta ja kivoja uusia luontoelementtejä, Marika Mäntyniemi kuvailee haasteen merkitystä.

Nurmijärven pulahdushaaste 2021

Näin se toimii

Ui sadassa eri kohteessa, ota kuva todistusaineistoksi ja postaa se Facebookissa olevaan suljettuun ryhmään.

Haasteen suositusaika on 1.4.–31.10.2021.

Sääntöjä voit soveltaa itsellesi sopiviksi.

Ryhmän löydät Facebookista nimellä Nurmijärven pulahdushaaste 2021.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut