Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ikäihmisten päivätoiminta loppumassa Klaukkalassa ja Kirkonkylässä – siirtyy koteihin

Nykymuotoinen ikäihmisten päivätoiminta Kirkonkylän Toreenintalossa ja Klaukkalan Suopolulla lakkaa tulevaisuudessa kokonaan.

Jo aiemmin Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä lakkautti Rajamäen Ratakujalla järjestetyn päivätoiminnan ja siirsi sen Toreenintaloon.

Nyt Keusote luopuu Toreenintalosta kokonaan kevättalven 2022 aikana.

Tällä hetkellä ikäihmisten päivätoimintaryhmät ovat keskeytyksissä koronatilanteen takia. Keskeytys jatkuu toistaiseksi.

Päivätoiminta on toteutettu korona-aikana kotiin vietynä supistettuna palveluna. Palvelu on kohdistettu eniten tukea tarvitseville päivätoiminnan asiakkaille, ns. hoidollisesti vaativien asiakkaiden kohderyhmälle.

Keusoten ikäihmisten ja vammaisten palveluiden palvelujohtaja Erja Pentin mukaan Toreenintalosta luopumisen jälkeen Keusoten ajatuksena on, että heidän järjestämisvastuulla ja tuottamana olevaa vaativaa päivätoimintaa jatketaan kotiin tuotettavana palveluna selkeästi määritellylle kohderyhmälle, johon kuuluu mm. omaishoidettavia.

Näin ollen Keusoten päivätoiminta Toreenintalossa ja Suopolulla loppuu. Tarkasta aikataulusta ei ole vielä tietoa.

Keusoten tavoitteena on, että se järjestäisi vaativaa päivätoimintaa kodeissa ja Nurmijärven kunta ottaisi vastuun toimintakyvyltään parempikuntoisille ikäihmisille tarkoitetun ennaltaehkäisevän päivätoiminnan järjestämisestä Nurmijärvellä.

Pentin mukaan Keusoten hallitus antoi viime vuoden lopulla Keusoten hyvinvoinnin ja terveyden toimijoille tehtäväksi auttaa kuntien hyvinvoinnin ja terveyden toimijoita kuntakohtaisten ikäihmisten päivätoimintojen selvittelyssä ja suunnittelussa.

– Keusoten tavoitteena on, että vaikkakin nykymuotoinen vaativa päivätoiminta siirtyy koteihin, niin ennalta ehkäisevä ja kaikille ikäihmisille avoin päivätoiminta alkaisi Nurmijärvellä.

– Aikatauluksi annettiin pääpiirteissään se, että kevään aikana saataisiin kokoon kuntakohtaiset alustavat suunnitelmat ja syksyn aikana saataisiin koottua käytännön asiat niin, että vuoden vaihteessa 2021–22 päästäisiin aloittamaan.

Pentin mukaan kunnan tehtävänä on ratkaista, minkälaisen kokonaisroolin se ottaa.

– Eli miten kunta itse haluaa osallistua ja miten kunta haluaa muiden toimijoiden osallistuvan mallin suunnitteluun ja toteutukseen. Mutta joka tapauksessa kunnalla on nyt tuhannen taalan paikka rakentaa toiminnasta toiveidensa ja erityisesti tulevien käyttäjien toiveiden mukainen. Niinpä kunta ratkaisee, mihin kunnan osiin ja mihin kiinteistöihin toimintaa tullaan järjestämään, Pentti selventää.

V ielä ei ole varmuutta siitä, jatkuuko Toreenintalossa ja Suopolulla ennen korona-aikaa ollut päivätoiminta edes hetken aikaa syksyllä.

Pentin mukaan Keusoten ajatuksissa, että ryhmät jatkuisivat vielä syksyllä, mikäli se on koronan puolesta mahdollista.

– Toisaalta tässä on tärkeä kuunnella nykyisiä käyttäjiä eli miten he kokevat nykyisen kotiin tuotettavan palvelun ja kuljetusten takana olevan palvelun Toreenissa. Kummasta he ovat syksyn osalta kiinnostuneita, mikäli molemmat vaihtoehdot ovat olemassa?

Monelle ikäihmiselle päivätoiminnassa on tärkeää muiden ihmisten tapaaminen.

Miten tämä jatkossa toteutuu, kun Keusoten vaativaa päivätoimintaa järjestetään vain kodeissa?

– Sosiaalinen kanssakäyminen on yksi osa päivän merkitystä. Toinen osa on kuntouttava toiminta päivään sisällytettynä. Tarkoitus on jatkaa kumpaakin kokonaisuutta yksilöllisessä ja tiivistetyssä muodossa. Ikäihmisten seura tosin hoitajien myötä nuorenee, Pentti kommentoi.