”Somessa tapahtuva öyhöttäminen on lisääntynyt" – tällainen on poliittinen ilmapiiri Nurmijärvellä

Nurmijärven Uutiset kysyi muutamilta paikallispoliitikoilta, miten he kokevat poliittisen ilmapiirin Nurmijärvellä ja miten poliitikkoihin suhtaudutaan.

Nurmijärven Uutiset kysyi kunnanhallituksen jäseniltä ja heidän varajäseniltään, miten he kokevat poliittisen ilmapiirin Nurmijärvellä. Arkistokuva valtuuston kokouksesta. Arkistokuva Riikka Jokinen

Aija Pirinen

Jämsänkoskelaisen kuntapoliitikko Pekka Katajan (ps.) murhanyritys ja ex-pääministeri Juha Sipilään kohdistunut pahoinpitely ovat herättäneet huolta poliittisen väkivallan uhkan lisääntymisestä Suomessa.

Nurmijärven Uutiset kysyi Nurmijärven kunnanhallituksen jäseniltä ja varajäseniltä, onko poliittinen ilmapiiri muuttunut kireämmäksi myös Nurmijärvellä. Kysely laitettiin sähköpostilla niille kunnanhallituksen jäsenille ja varajäsenille, joiden sähköpostit ovat julkisesti nähtävillä kunnan sivuilla. Kyselyyn vastasi määräaikaan mennessä kymmenen kunnanhallituksen jäsentä ja varajäsentä.

Kyselyyn vastanneista yksikään ei ollut kohdannut fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa.

– Muutaman kerran henkisen väkivallan uhka on ollut lähellä, kun yhteydenottajan äänensävy ja volyymi on ollut sellainen. Ja joskus vaikkapa kyläkokouksissa tunnelma voi tuntua uhkaavalta tai painostavalta. Toimittajana 30 vuotta sitten saattoi sellaisia tilanteita olla useammin, Markku Jalava (kok.) toteaa.

Suurimpana ongelmana vastauksissa nousi esille sosiaalisen median kärjistynyt keskustelukulttuuri. Useampi vastaaja kertoi ajoittain välttävänsä osallistumista somen poliittisiin keskusteluihin asiattomien kommenttien vuoksi. Huolta aiheuttaa somen henkilöön menevä, epäasiallinen kommentointi.

– Osallistun nykyisin varsin vähän kunnan poliittisiin some-ryhmiin niissä esiintyvän vähättelyn ja solvaamisen vuoksi. Meiltä puuttuu asiallisesti ylläpidetty poliittinen keskusteluryhmä somesta. Somessa tapahtuva ”öyhöttäminen” on lisääntynyt, Leni Pispala (vihr.) toteaa.

Olen kokenut, että etäkokoukset ehkäisevät tervettä mielipiteiden vaihtoa.

Virpi Räty

– Kyllä poliittinen kielenkäyttö on voimistunut varsinkin sosiaalisessa mediassa. Itse en ole siellä kovin aktiivinen, Alpo Sailio (sd.) sanoo.

– Osa poliitikoista on omaksunut muita nopeammin sosiaalisen median käytön. Toinen osa poliitikoista ei sitä aktiivisesti käytä tai pitää sitä - itseni mukaan lukien - loputtomana suona, johon ei ole syytä itseään upottaa. Some on suuri megafoni, jonka käyttöä vielä opetellaan, Juha Hyvämäki (kesk.) sanoo.

– Mielestäni ei kannata esittää somessa sellaista, mihin tietää saavansa vain aggressiivista palautetta. Toisaalta tiedän, että somea lukevat tiedonhaluisetkin ihmiset, joita varten kannattaa keskusteluihin osallistua, Markku Jalava (kok.) sanoo.

Virpi Räty (kok.) ja Riikka Raekannas (kesk.) korostavat molemmat, että keskustelun pitäisi painottua asioihin, ei ihmisiin.

– Toisinaan täytyisi aina muistaa että asiat riitelee, eivät ihmiset. Henkilökohtaisuuksiin ei ole mitään asiaa mennä, Raekangas mainitsee.

Kysyimme haastateltavilta, ovatko he joskus pelänneet esittää ajatuksiaan ääneen vihamielisen palautteen vuoksi. Yksikään vastaajista ei myöntänyt pelkäävänsä omien ajatuksiensa esittämistä.

Pyysimme vastaajia myös kertomaan, miten he kokevat poliittisen ilmapiirin Nurmijärvellä. Vastaajista valtaosa koki poliittisen ilmapiirin hyvänä ja asiallisena.

– Ilmapiiri on hyvä. Kolmesta päätaajamasta ja maaseutualueiden yhdenvertaisuudesta käydään useasti keskusteluja, jotka nostattavat tunteita niin valtuutetuissa kuin kuntalaisissakin, Petri Vaulamo (kok.) sanoo.

– Nurmijärvellä on perinteisesti ollut hyvä yhteistyöilmapiiri eri puolueiden välillä. Korona on vaikuttanut jonkin verran, kun viranhaltijat ja luottamushenkilöt eivät ole nähneet vuoteen ja pystyneet keskustelemaan virallisen etäkokouksen kautta kuten ennen korona-aikaa. Olen kokenut, että etäkokoukset ehkäisevät normaalia poliittista keskustelua sekä tervettä mielipiteiden vaihtoa, Virpi Räty (kok.) sanoo.

– Poliittinen ilmapiiri on luottamushenkilöiden kesken hyvä ja toimiva, mutta on varmasti muuttunut joiltain osin juuri viestinnän nopeutumisen vuoksi. Kunnallisen päätöksenteon prosessi vaatii kuitenkin aikansa, eikä se nopeudu ja toimi siinä tahdissa kuin viestintä toimii, mikä tunnutaan välillä kaikkialla unohdettavan, Juha Hyvämäki (kesk.) sanoo.

Ismo Uusitalo (sd.) kertoo olevansa huolissaan valtuutettujen keskinäisestä kunnioituksen puutteesta toisiaan kohtaan:

– Asiaton valtuustohuutelu on tullut osaksi valtuustotyötä ja siihen olisi syytä puuttua.

– Mielipiteen sensurointi haittaa oikeaa mielipiteen ilmaisua. Paikallispolitiikkaryhmä erikoistunut linkkien jakoon. Keskustelua ei käydä loukkaantumisen pelossa, Esa Laitinen (ps.) sanoo.

– Ilmapiiri on sinänsä hyvä. Ryhmien välillä neuvotellaan yllättävän vähän, ja suurin osa valtuutetuista on tekemisissä vain oman ryhmänsä kanssa. Lautakunnissa yhteistyö on tiiviimpää. Itsekäs omien etujen ajaminen on tullut vuosi vuodelta niin hyväksytyksi, ettei moni enää muista mitään yleistä etua olevankaan. Siksi toisten sanomisia arvioidaan siitä näkökulmasta, mitä etua puhuja mahtaa itselleen tavoitella. Jos joku ajaa jotakin asiaa, josta ei ole välitöntä hyötyä itselle tai omalle asuinkulmalle, sitä saatetaan pitää kummallisena, Juha Peltonen (sd.) toteaa.

Päivitetty 17.5.2021 kello 9.45. Korjattu Riikka Raekankaan nimen kirjoitusasu.

Nurmijärvellä tehtiin sitoumus keskustelurauhasta

Nurmijärven kunnan valtuustoryhmät ja kunnan viranhaltijajohto julistivat 28.4. yhteisen sitoumuksen yhteisen keskustelurauhan rakentamiseksi.

Sitoumuksessa luvataan pidättäytyä vihamielisestä ja epäasiallisesta julkisesta keskustelusta.

Tavoitteena on lisätä rakentavaa vuoropuhelua, avoimuutta, suvaitsevaisuutta, luottamusta, yhteisöllisyyttä ja osallistumista Nurmijärven päätöksenteossa.

Tavoitteena on myös luoda keskustelukulttuurin, joka on yksilöä kunnioittava ja kannustaa osallistumaan.

Sitoumus on luettavissa Nurmijärven kunnan kotisivuilta.

Miten poliitikkoihin Nurmijärvellä suhtaudutaan?

Vastaajista valtaosa kokee, että Nurmijärvellä paikallispoliitikkoihin suhtaudutaan pääosin hyvin. Moni kunnanhallituksen jäsenistä koki hyvänä, että kuntalaiset ottavat yhteyttä.

–  Pidän siitä, että minuun otetaan yhteyttä. Myöskin kampanjointitilanteissa tapahtuneet kohtaamiset ovat olleet pääosin positiivisia, Leni Pispala (vihr.) toteaa.

– Saan yhteydenottoja sähköpostilla, puhelimitse sekä sosiaalisen median kautta. Henkilökohtaiset yhteydenotot ovat olleet mielestäni positiivisia ja osa todella miellyttäviä. Vain harvoin keskustelu ovat olleet aggressiivisia tai epäasiallisia, vaikka olemme olleet asiasta eri mieltä. Tämä on mielestäni oikea tapa hoitaa informaatio päättäjille; asiallisesti ja oma näkökulma perustellusti esille ja keskusteluiden jälkeen voidaan lähestyä asiasta, Virpi Räty (kok.) sanoo.

– Lähes poikkeuksetta yhteydenottaja haluaa edistää jotakin omaa etuaan. Usein ihmettelen, kun niitä tulee kokouspäivänäkin. Ajatellaanko päättäjien muodostavan mielipiteensä vasta hetki ennen kokousta? Juha Peltonen (sd.) sanoo.

–Kuntalaiset yhteydenottojen kärkipaikalla on katujen hoidon huolimattomuus ja toimettomuus, sekä kunnanviraston pihatöiden epäonnistuminen. Poikkeusluvista rakentamisessa jonkun verran yhteydenottoja. Myös koulujen ja päiväkotien kunnosta on tiedusteluja, Esa Laitinen (ps.) kertoo.

–On paljon asioita, joista itsellä ei ole kompetenssiosaamista ja on arvokasta kun saa näkemyksiä ja kokemuksia heiltä, joita päätös tulee koskettamaan.  Riikka Raekannas (kesk.) sanoo.

– Keskimäärin saan kuntalaisilta yhteydenottoja viikoittain. Yleisesti keskustelut ja henki niissä ovat hyvänlaatuisia. Joskus voi yhteydenottajan tunteet olla pinnassa, Petri Vaulamo (kok.) sanoo.

– Jonkin verran tulee palautetta, puhelimella ja sähköposteilla. On viestejä, joissa on melko syyttävään sävyyn esitetty ja on viestejä joissa selvästi kerrotaan, että on tehty väärin perustein päätöksiä, Alpo Sailio (sd.) toteaa.

– Saan kuntalaisilta melko paljon yhteydenottoja. Yhteydenotot ovat kahta lukuunottamatta olleet asiallisia ja liittyneet käsiteltäviin asioihin. Vaalien alla saanut prepaidistä kaksi nimetöntä puhelua, joissa kehoitetaan olemaan lähtemättä ehdolle ”kommareiden riveihin” - molemmista ollut lähinnä huvittunut, Ismo Uusitalo (sd.) kommentoi.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut