Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella on aloittanut toimintansa Rapido-ryhmä. Ryhmä selvittää massarikoksiksi kutsuttuja tekoja, jotka ovat nopeita selvittää, mutta jotka ovat tähän saakka jääneet usein jonon hännille, kun tutkintaa on jouduttu laittamaan tärkeysjärjestykseen.
Aivan Rapido-ryhmän kaltaista yksikköä ei ole missään muualla maassa.
– Rapido-ryhmä on monialainen poliisitoimintaryhmä, jossa on sekä rikostutkintavastuuta että valvontavastuuta, ryhmän toinen tutkinnanjohtaja Anne Tuomisto kertoo.
Rapido toimii koko Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella eli myös Nurmijärvellä.
– Rikostutkinta Rapidossa keskittyy nimenomaan yksinkertaisiin ja nopeasti hoidettaviin juttuihin, jotka ovat perinteisesti massarikoksia. Eli niitten hoitamista ja tutkintaa pyritään sekä nopeuttamaan että tehostamaan.
– Ne ovat tietyllä tapaa joutuneet hieman jonon jatkoksi, koska ne ovat ohjautuneet meidän ruuhkautuneisiin perustutkintayksiköihin, joihin ohjautuu hyvin paljon myös vakavia rikoksia. Luonnollisesti ne ovat joutuneet aika kovan priorisoinnin kohteiksi, koska jutturuuhkaa on paljon. Rapidon myötä pyritään tilannetta nyt tasapainottamaan.
Jutut voivat olla liikenne-, omaisuus- ja vähäisempiä väkivaltajuttuja.
Anne Tuomisto, tutkinnanjohtaja
Yhtenä Rapido-ryhmän selvittelykohteena voivat vaikkapa olla polkupyörävarkaudet. Mitään tiettyjä rikosnimikkeitä Rapidolle ei ole kuitenkaan rajattu.
– Juttutyyppi ratkaisee, eli silloin kun juttu on yksinkertaisin ja nopein toimenpitein hoidettavissa, ohjataan Rapido-ryhmälle. Jutut voivat tyypillisesti olla esimerkiksi liikennejuttuja, omaisuusjuttuja ja vähäisempiä väkivaltajuttuja.
Tuomisto luonnehtii tehtäväkenttää monimuotoiseksi.
Valvontatyö on sekin monipuolista ja se painottuu viikonloppuihin.
– Yksi mahdollisuus on, että Rapido-ryhmällä pystytään nopeasti reagoimaan erilaisiin ilmiöihin ja pintaan nousseisiin häiriöihin. Keskitytään yleisten paikkojen järjestykseen ja turvallisuuteen, mikä on normaaliakin poliisin perustehtävää. Tehdään myös teemavalvontaa, jota kohdennetaan tietojohtoisen poliisitoimen analyysin kautta. Teemavalvonnan kohteita voi olla monenlaisia. Nyt esimerkiksi nuoriso on ollut paljon pinnalla. Se on yksi luonteva kohderyhmä.
– Olennaista Rapidon toiminnassa on myös monialainen viranomais- ja sidosryhmäyhteistyö. Tehdään laaja-alaisesti yhteistyötä myös valvonnan osalta.
Yhteistyökumppanit vaihtelevat sen mukaan, onko kyseessä esimerkiksi yleisötilaisuudet, ravintolavalvonta tai muu teemavalvonta.
– Kirjo on laaja. Mutta jos ajatellaan vaikkapa nuorisoa kohderyhmänä, niin sosiaaliviranomaiset, lastensuojelu, nuorisotyö, naapurialueiden poliisilaitokset.... yhteistyömahdollisuuksia on tarkoitus katsoa laajasti vaikuttavuuden aikaansaamiseksi.
Tuomiston mukaan Rapido on pysyvä yksikkö. Koska sitä ei ole ollut vielä missään päin maata, kyseessä on samalla myös tietynlainen kokeilu, jota muokataan kokemusten ja havaintojen pohjalta.
– Tavoitteena on saada tästä kokonaisuudesta mahdollisimman tehokas, toimiva ja tarkoituksenmukainen yksikkö.
Rapido-nimi syntyi viime kesänä työryhmässä.
– Rapid kuvaa monessa kielessä nopeaa, ripeää ja joutuisaa. Siitä se ajatus meillä lähti.