Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tivoli Seiterä lähtee kesäkiertueelle – mukana Tšekistä tilattu maailmanpyörä

Koronamutkia: Työntekijöiden tulo ulkomailta työläs operaatio.

Tivoli Seiterän uusinta laitetta kasattiin tiiviisti helatorstain alla. Tšekistä tilatun maailmanpyörän koekasaaminen piti tehdä itse. Ulkomailta ei päässyt asiantuntijaa avuksi, koska matkustusrajoitukset ovat edelleen niin tiukat.

– Se tuli yllätyksenä. Ja paljon on ollut paperisotaa, kun 18 työntekijää, osa ulkomailta on tätä kesää varten tulossa, Mari Seiterä kertoo.

Kesää auttaa se, että aloitus on Seinäjoen Ideaparkissa 1. kesäkuuta tilauksesta. Tivoli on tilattuna kesätorina 16. kesäkuta asti. Sieltä matka jatkuu Lappeenrantaan ja ainakin 30. syyskuuta asti.

Kiertuekalenteria päivitetään sen mukaan, kun uusia paikkakuntia varmistuu. Tivoli Seiterä on perinteisesti pysähtynyt myös Nurmijärvellä.

Kiertue on kuitenkin työvoiman saannin rajoitusten takia tänä vuonna kaksi kuukautta normaalia lyhyempi.

Lisäksi kiertue on suunniteltava tarkasti, että siirtymät sujuvat jouhevasti. Laitteiden kuljetukseen tarvitaan 26 yhdistelmäajoneuvoa, eli tivolin liikuttaminen ei ole helppoa.

Kiertue on tänä vuonna kaksi kuukautta normaalia lyhyempi.

Koronaturvallisuuden takia laitteille tehdään antibakteerinen valokatalyysipinnoite. Sen pitäisi toimia valossa, mutta myös 24 tuntia hämärässä. Lisäksi noudatetaan jo viime kesänä käytössä olleita käytänteitä laitteiden pyyhkimisestä.

Vanha pienempi pilvipyörä on varastossa.

– Se myydään, jos joku haluaa kotipihaansa, tai sitten Keski-Eurooppaan, Mari Seiterä sanoo.

Kookas maailmanpyörä on näyttävä. Sen kokoamista ei pidetty vaikeana, kun vastaavasta laitteesta jo on kokemusta.

Vauhdin hurmaa tarjoavat myös mm. venetsialainen heppakaruselli, 11-metrinen liukumäki Megaslide, kieputtava Superwalzer ja vauhdikas lystikyyti Joy Ride.

Maailmanpyörä hankittiin juhlistamaan kuluvaa 55-vuotista kiertuevuotta. Sen viettoon oli muutenkin laajat suunnitelmat, mutta ne kariutuivat koronavuoteen.

Talvi on kulunut laitteita huoltaessa Lopen Mustajoella. Vanhan kodiksi siististi remontoidun koulurakennuksen pihapiirissä laitteet ovat talvehtineet jo alusta asti.

– Kun kiertue alkaa, olemme kaupunkien keskustoissa, missä on jatkuvasti hälinää. Sieltä on ihana tulla luonnon rauhaan. Keväällä kuulee lintujen laulun sisälle asti, Seiterä kuvailee.

Sitä ennen koronaturvallisuus teettää runsaasti töitä. Työntekijöille tehdään koronatestit jo maahan tullessa ja lisäksi kesän aikana.

Moni heistä on jo saanut ensimmäisen, osa jo kaksikin koronarokotetta kotimaassaan.