Korona-ajan ikävä ilmiö: pentujen laiton maahantuonti lisääntyi

Korona-aikana lemmikkieläimiä on hankittu normaalia enemmän, mutta ainakaan toistaiseksi se ei ole konkretisoitunut tehtävinä eläintensuojelussa.

– Koiranpentujen kauppa on käynyt ja siitä syystä koronapentujen eläinsuojeluongelmaa on odotettu. Omassa työssäni se ei kyllä ole millään lailla realisoitunut, sanoo Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen valvontaeläinlääkäri Leena Luukkanen.

Hän hoitaa eläinsuojeluilmoitusten tarkastamista Keravan, Järvenpään ja Tuusulan, Mäntsälän ja Nurmijärven alueilla.

Yksi koiranpentuihin liittyvä korona-ajan ongelma on laiton maahantuonti.

– Pentukaupan käydessä kuumana tulee tuontipentuja, joiden alkuperä on hämärän peitossa, ja pentujen rokotustiedot ovat epämääräisiä tai jopa väärennettyjä. Kun suomalaisten pentujen kohdalla myydään ”ei-oota” tai niiden jonotusaika on pitkä, päätyvät ihmiset sulkemaan silmänsä tosiasioilta ja ostamaan, mitä käsiinsä saavat.

Luukkasen mukaan laiton pentukauppa ulkomailta kukoistaa nettisivustoilla.

Pentukaupan käydessä kuumana tulee tuontipentuja, joiden alkuperä on hämärän peitossa.

– Tämä on paitsi eläinsuojeluongelma, samalla myös riski tarttuvien tautien maahantulosta pennun kylkiäisenä, hän muistuttaa.

Luukkanen arvioi, että mahdolliset ”koronakoiriin” liittyvät eläinsuojeluilmoitukset liittyisivät juuri pentuaikaan.

– Jos pentu on hankittu hetken mielijohteesta, ei sen hankalaksi koettu käytös, esimerkiksi tavaroiden tuhoaminen ja tarpeiden tekeminen sisälle, olekaan mieluista ja tullaan katumapäälle.

Jos koiran koulutus jää puutteelliseksi, voi nuorella koiralla ilmetä käytösongelmia, kuten esimerkiksi remmiräyhäämistä ja toisille koirille kukkoilemista.

– Näiden ilmiöiden olettaisi jo olevan näkyvissä, kun koronaa on eletty vuoden ajan, mutta sitä ei huomaa eläinsuojeluilmoitusten sisällöstä.

Toinen ajankohta ongelmien mahdolliselle ilmenemiselle voi olla, kun etätyöläiset siirtyvät takaisin toimistoihinsa.

– Koirat ovat tottuneet ihmisten läsnäoloon ja kun yhtäkkiä ne jäävätkin päiväksi yksin kotiin, voi eroahdistus oireilla esimerkiksi haukkumisena.

Luukkanen muistuttaa, että häiritsevä haukku ei ole eläinsuojeluasia.

– Ei myöskään se, että kerrostalon asukas käyttää koiransa tarpeilla piha-alueella. Näistä voi ilmoittaa taloyhtiön isännöitsijälle.

Poliisille tulee ilmoittaa koirista, jotka ovat purreet ihmistä tai eläintä. Jos näkee ihmisen kohtelevan koiraansa väkivaltaisesti, pitää siitä ilmoittaa hätäkeskukseen tai tehdä rikosilmoitus.

Luukkanen toivoo, että eläinsuojeluilmoitukset lähetettäisiin hänelle sähköpostiin, jotta hän voi keskittyä asiaan sopivalla hetkellä. Luukkasen sähköpostiosoite löytyy Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sivuilta eläinlääkintähuollosta.

Viestiin tulisi laittaa vapaamuotoisesti se asia, mikä huolettaa ja missä olettaa eläinsuojelulakia rikottavan. Myös ilmoituksen kohteen tarkat osoitetiedot tarvitaan.

– Ja mielellään myös eläimen omistajan nimi ja puhelinnumero, jos ne ovat tiedossa. Samoin tiedot siitä, miten kohteeseen pääsee sisään (alaoven ovikoodi tms.) ja onko ketään päivisin kotona, auttavat. Omat yhteystiedot kannattaa laittaa myös mukaan, niin voin tarvittaessa vielä kysyä tarkentavia kysymyksiä, hän luettelee.

Myös tieto henkilön mahdollisesta väkivaltaisuudesta kiinnostaa Luukkasta, jotta hän voi pyytää tarvittaessa virka-apua poliisilta.

Valvontaeläinlääkärin toimenkuvaan kuuluu kunnallinen eläinsuojelun valvonta, opastus ja valistus. Viime vuonna Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen tuli 321 eläinsuojeluilmoitusta. Määrä kasvoi jonkin verran kahdesta edellisestä vuodesta.

Niiden lisäksi valvontaeläinlääkäriä työllistävät säännölliset tarkastukset eläinsuojelulain edellyttämiin kohteisiin kuten esimerkiksi hevostallit, eläinkaupat, eläinnäyttelyt ja kennelit.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut