Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Roskaa kertyy luontoon käsittämätön määrä ja nyt selvitetään tarkalleen, miten paljon – puhtaanapito maksaa pelkästään Helsingille vuodessa yli 11 miljoonaa euroa

Suomen ympäristökeskus (Syke) on käynnistänyt Helsingissä kenttätutkimuksen, jossa selvitetään ympäristöön päätyneiden roskien määriä kolmella erilaisella alueella.

Kenttätutkimus on osa laajempaa, muovien haitallisia ympäristö- ja terveysvaikutuksia käsittelevää tutkimusta, joka valmistuu vuoden lopussa.

Tutkittavat alueet ovat Pornaistenniemellä, Pirkkolassa ja Puotilassa.

– Haluamme saada tarkemman käsityksen kaupunkipurojen ja Vantaanjoen varsilta löytyvien roskien lukumääristä ja tyypeistä, koska virtaavat vedet kuljettavat roskia maalta eteenpäin aina mereen saakka, Syken erikoistutkija Sanna Suikkanen sanoo tiedotteessa.

Suikkasen mukaan samalla selvitetään myös kertakäyttöisten muovituotteiden ja kalastuksesta peräisin olevan roskan määrää ja laatua ennen EU:n kertakäyttömuovidirektiivin voimaantuloa.

Yleisten alueiden puhtaanapito maksaa helsinkiläisille yli yksitoista miljoonaa euroa vuodessa.

Helsingissä onkin valmisteilla laaja, roskaantumisen hillintään tähtäävä ohjelma, joka kokoaa kaupungin eri toimialat ja sidosryhmät puuttumaan yhdessä roskaantumisongelmaan.

Roskaantumisen syinä ovat asukkaiden ympäristöön jättämät roskat, hulevesien riittämätön puhdistus, viemärien ylivuototilanteet, yhdyskuntajätteen dumppaus, kadulta poistetun lumen varastointi ja hävitys, tupakantumpeille ja muille roskille tarkoitettujen roska-astioiden riittämättömyys sekä rakennus- ja purkutyömailta tuulen mukana leviävät roskat.

Merkittävimpiä mikroskooppisen roskan ja mikromuovin pistelähteitä ovat tieliikenne ja tekonurmikenttien kumirouhepäästöt.

– Ongelma on laaja ja vastuu roskaantumisen estämisestä jakaantuu kaikille toimijoille. Asukkaiden ja yritysten vastuulla on isojen jätteiden toimittaminen Sorttiin eikä niiden hylkääminen taloyhtiöiden jäteastioiden tai kierrätyspisteiden viereen tai dumppaaminen laittomille kaatopaikoille, Helsingin kaupungin ympäristötarkastaja Kyösti Kanerva sanoo.

Kanerva lisää, että myös erilaisten tapahtumien yhteydessä on huolehdittava asianmukaisesta jätehuollosta.

– Lisäksi kansalaisten tulisi lopettaa tupakantumppien heittäminen maahan sekä huolehtia omien roskien kuten kertakäyttöpakkausten viemisestä jäteastioihin tai kotiin mikäli lähin jäteastia on täynnä.

Helsingin toimenpideohjelma tähtää roskaantumisen vähentämiseen yleisillä alueilla ja rakennustyömailla sekä roskaantumisen vähentämiseen viestinnän keinoin.

Toimenpide-ehdotuksia on 53, muun muassa:

- Pilotoidaan kalastusvälineroskiksia (ns. siimaroskiksia).

- Kokeillaan läpinäkyviä ja lukitsemattomia kierrätysastioita pulloille ja tölkeille (metalli, muovi, lasi) alueilla, joilla esiintyy paljon roskia.

- Jaetaan kannettavia minituhkiksia erityisesti paikoissa, joissa ei ole tuhka-astioita. Jaetaan ohjeita oman minituhkiksen tekemiseen.

- Vähennetään muovisten katekankaiden käyttöä ja suositaan vaihtoehtoisia materiaaleja.

- Meritäyttöjen suunnittelun yhteydessä huolehditaan suojapenkereiden puhdistamisesta seulotusta materiaalista ja käytetään suojaverhoja.

- Edistetään ilman johtimia tapahtuvan sytytysjärjestelmän käyttöönottoa vedenalaisessa louhinnassa.

Kuka tahansa voi myös lähettää havaintoja roskaantumisesta Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Järvi-meriwikiin.