Ehdokkaat lähes yksimielisiä: Haja-asutusalueelle rakentamista tulee helpottaa

Rakentamisbuumi näkyy kaupunkien rakennusvalvontojen mukaan etenkin pientaloja ja talousrakennuksia koskevina lupahakemuksina. Jesse Mäntysalo
Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Nurmijärven Uutisten vaalikoneeseen vastanneet kuntavaaliehdokkaat ovat lähes yksimielisiä siitä, että haja-asutusalueelle rakentamista tulee helpottaa.

Vaalikoneessa kuntavaaliehdokkaille esitettiin väittämä Haja-asutusalueelle rakentamista ja rakennuslupien myöntämisehtoja tulee helpottaa.

Vastanneista peräti 93 prosenttia on asiasta samaa mieltä, eri mieltä on vain viisi prosenttia. Kaksi prosenttia vastanneista ei osaa sanoa kantaansa.

Haja-asutusalueelle rakentamista ja rakennuslupien myöntämisehtojen helpottamisen kannalla on kaikki vaalikoneeseen vastanneet SDP:n, Liike Nytin, kristillisdemokraattien ja RKP:n ehdokkaat, lisäksi 97 prosenttia keskustan ja perussuomalaisten vastaajista, 92 prosenttia kokoomuslaisista ja 78 prosenttia vihreiden vastaajista.

– Kaavoitustyöryhmä on tätä asiaa pohtinut ja helpotuksia on myös luvassa. Kunnan tulisi merkittävästi edistää vesiosuuskuntien syntymistä – tämä edistäisi alueiden turvallista kehittymistä sekä helpottaisi myöhemmin alueiden tiivistymistä, Ismo Uusitalo (sd.) perustelee.

Jari Salmisen (kok.) mukaan haja-asutusalueen rakennuslupien epääminen ja tehoton kaavoitus ylipäätään ovat pahimmat kunnan talouden kehittämisen esteet.

– Näihin on saatava parannusta seuraavalla vaalikaudella, hän sanoo.

Taneli Kalliokoski (kesk.) muistuttaa, että kyseessä on yksi parhaista tavoista vahvistaa kunnan tulopohjaa.

– Kyliin rakentaville ei tarvitse kunnan toimesta investoida mihinkään infraan. Rakentajat maksavat itse vesi- ja viemäri-infran, tiet ja kaiken muun rakennuspaikan edellyttämän. Meillä on kyläkouluissa kapasiteettia ilman investointeja ottaa vastaan nykyistä enemmän oppilaita, tämä vaikuttaa erittäin myönteisesti nettoverotuloihin.

Kaikista ehdokkaista ainoastaan kahdeksan on eri mieltä asiasta.

–  En ole vakuuttunut, että tämä olisi Nurmijärvellä suurin ongelma rakentamisessa. Meillä on taajamissa hyödyntämättömiä tontteja ja kun muista kunnista muuttavat ensisijaisesti etsiytyvät palveluiden äärelle, tulisi näiden hyödyntämistä lisätä. Sukupolven vaihdoksiin liittyvän rakentaminen mahdollisuudet haja-asutusalueella on toki syytä varmistaa, Petteri Pavas (vas.) perustelee vaalikonevastauksessaan.

– Nykyiset ehdot on mielestäni riittävän hyvät, Jarmo Hannula (vihr.) perustelee.

– Tärkeämpää on kehittää päätaajamia, Antti Heikkonen (ps.) puolestaan toteaa.

Nurmijärvellä valmistui keväällä kaavoittamisen kehittämisen työryhmän loppuraportti, jossa on esitetty muun muassa koko kunnan kattavasta suunnittelutarveratkaisusta ja emätilatarkastelusta luopumista koko kunnan alueella.

Kunnanhallitus on edellyttänyt, että aiheeseen liittyen ennen kesälomia etenemissuunnitelman ja toimenpideohjelman, joka tuodaan kesäkuussa kunnanhallituksen hyväksyttäväksi.

Vaalikone

Väittämä: Haja-asutusalueelle rakentamista ja rakennuslupien myöntämisehtoja tulee helpottaa.

EM = eri mieltä, SM = samaa mieltä, EOS = ei osaa sanoa. Jakaumat prosentteina.

Keskusta EM 2,5, SM 97,5, EOS 0

Kokoomus EM 5, SM 92, EOS 3

Kristillisdemokraatit EM 0, SM 100, EOS 0

Liike Nyt EM 0, SM 100, EOS 0

Perussuomalaiset EM 3, SM 97, EOS 0

RKP EM 0, SM 100, EOS 0

SDP EM 0, SM 100, EOS 0

Vasemmistoliitto EM 14, SM 86, EOS 0

Vihreät EM 13, SM 78, EOS 9

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut