Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tähtäimessä kultamitali – kapteeni Karoliina Kujalan arki rakentuu salibandyn ympärille

Henkilö: Karoliina Kujalan silmissä siintää kirkkain mitali hopean sijaan.

Nurmijärveltä kotoisin oleva Karoliina Kujala on pelannut salibandyä 10-vuotiaasta asti. Ennen sitä hän harrasti jalkapalloa, jonka talvitreeneissä mukaan astuivat salibandytreenit. Hän innostui lajista ja päätti lähteä kokeilemaan, millaista sitä olisi harrastaa. Kujala harrasti salibandyä jalkapallon rinnalla aina 20-vuotiaaksi, jolloin hän ymmärsi, ettei aika riitä molempiin harrastuksiin.

– Meillä oli harjoituksissa todella hyvä porukka ja pärjäsimme hyvin peleissä. Kaikilla oli hyvä fiilis olla treeneissä ja peleissä, Kujala sanoo.

Tällöin nuori nainen valitsi salibandyn ja jätti pallon potkimisen muille. Nyt 34-vuotias Kujala on ollut pari vuotta Nurmijärven salibandyjoukkueen SB-Pron kapteeni.

Kujala tekee päivittäin joitain harjoituksia salibandyä silmällä pitäen. Hän on tottunut siihen, että harrastus vie paljon aikaa työpäivän jälkeen. Kujala ei kuitenkaan käytä kaikkea vapaa-aikaansa salibandyn parissa.

– Käyn paljon mökillä ja näen kavereita. Tykkään myös muista urheilulajeista ja esimerkiksi tennistä tulee pelattua usein. Olen pelannut salibandyä niin kauan, että olen oppinut suunnittelemaan arkeni hyvin sen ympärille, hän sanoo.

SB-Pron kapteeniksi Kujala päätyi pari vuotta sitten, kun hänen siskonsa jätti paikan ja lähti joukkueesta.

Tuntuu, että naisurheilun arvostus lisääntyy joka vuosi.

– Oli luontevaa ottaa paikka vastaan hänen jälkeensä. Hän tuli takaisin tiimiin puoli vuotta myöhemmin, mutta kapteenin rooli jäi minulle, Kujala paljastaa.

Hänen mukaansa rooli on opettavainen ja vastuullinen ja hän pitää siitä.

SB-Pro on nostanut osaltaan Nurmijärven Suomen kartalle.

– On hienoa pelata joukkueessa varsinkin, kun minulle on annettu luottamustehtävä olla tämän tiimin kapteeni. On hienoa voida edustaa seuraa.

Naisten salibandyliigan arvostus on lisääntynyt huimasti viime vuosien aikana ja naisten palloilu on saanut enemmän näkyvyyttä.

– Tuntuu, että arvostus lisääntyy hieman joka vuosi. On tärkeää, että naisten seura saa näkyvyyttä. Seurat tekevät myös entistä enemmän töitä sen eteen, Kujala sanoo.

SB-Pro jäi juuri päättyneellä kaudella harmillisesti hopealle, mutta Kujalan katse on jo tulevassa kaudessa, jonka kesätreenit starttaavat pian. Itse pelit alkavat syyskuussa.

– Tavoitteemme on lähteä kirkastamaan hopeaa. Päätavoitteemme on voittaa mestaruus, hän sanoo.

Kujalasta olisi hienoa, jos tulevaisuudessa salibandyn pelaaminen voisi olla jollekin ammatti. Tällä hetkellä ammatikseen pelaavia ei ole.

– En tiedä onko Suomessa montaa, jotka pelaavat ammatikseen, sillä se ei ole kovin yleistä.

Nurmijärvellä on Kujalan mukaan monta erilaista joukkuetta, joihin voi lähteä mukaan. Hän toivoo, että kaikille halukkaille löytyy sopiva tiimi, johon liittyä.

– Meidän joukkueen kokoonpano muuttuu aina hieman joka kausi. Toivon, että saamme innokkaita pelaajia mukaan uudelle kaudelle, Kujala sanoo.

Hän on vetänyt treenejä junnuille, mutta valmentamista hän ei ole toistaiseksi miettinyt. Hyökkääjänä aina pelannut Kujala on edustanut SB-Prota lähes koko uransa ajan. Ainoa poikkeus oli, kun nuori nainen lähti lukion jälkeen pelaamaan Sveitsiin, jossa hän viihtyi muutaman vuoden. Sen jälkeen hän palasi tuttuun seuraan.

– Muuten olen ollut aina täällä enkä vaihtaisi, SB-Pron seuraikoni Kujala hymyilee.