Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärvellä voi äänestää ennakkoon ulkona tai vaalibussissa – lukuisia suojaustoimenpiteitä tehty

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa ensi keskiviikkona 26. toukokuuta ja jatkuu 8. kesäkuuta asti.

Nurmijärvellä kuntalaiset pääsevät äänestämään ennakkoon Kirkonkylässä K-Supermarket Nurmijärven toisen kerroksen tyhjässä liiketilassa ja Krannilan urheilupuistossa, Klaukkalan kirjaston alakerran Tello-salissa ja monitoimitalo Monikon aulassa, Rajamäen Artturi-salissa sekä kirjastoautossa.

– Tello-salissa, K-Supermarketin liiketilassa ja Artturi-salissa aamun kaksi ensimmäistä tuntia on varattu koronan riskiryhmäläisille, Nurmijärven keskusvaalilautakunnan sihteeri, kunnan lakimies Sari Forsström ja hallinnon asiantuntija Outi Kylväjä kertovat.

Krannilan urheilupuistossa toteutetaan ensimmäistä kertaa ulkoäänestys. Lisäksi uutta on ennakkoäänestysmahdollisuus kirjastoauto Oivassa. Auto kiertää kunnan kouluilla ja kylissä kolmena päivänä: 4., 7. ja 8. kesäkuuta. Auto pysähtyy 15 eri paikassa ja viipyy kerrallaan 30 tai 45 minuuttia.

– Kirjastoautoon saa tulla kuka tahansa äänioikeutettu äänestämään koronaan ja terveysturvallisuuteen liittyviä poikkeuksia lukuun ottamatta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että auto ei ole esteetön paikka, Forsström selventää ja jatkaa:

– On myös huomioitava, että vaalibussin pitää pitää pysyä sille asetetussa aikataulussa, eli äänestysaika kullakin pysäkillä ei voi venyä.

Varsinaisen vaalipäivän, sunnuntain 13. kesäkuuta, äänestyspaikat ovat pääosin aiempien vuosien kaltaiset. Ainoa muutos koskee Klaukkalaa, jossa vaalipäivän äänestys on siirtynyt Urheilupuiston koululta monitoimitalo Monikkoon.

Forsströmin ja Kylväjän toiveissa on, että kuntalaiset kävisivät rohkeasti äänestämässä.

Niin ennakkoäänestyspaikoilla kuin varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikoilla on tehty monia suojaustoimenpiteitä koronaturvallisuuden takaamiseksi.

Äänestystilat on mahdollisuuksien mukaan järjestetty siten, että ne ovat väljiä ja niissä on hyvä ilmanvaihto.

– Tiloissa myös rajataan samaan aikaan asioivien äänestäjien määrää ja jonottaminen järjestetään huoneiston ulkopuolelle, Kylväjä kertoo.

Pinnat ja ovenkahvat on suojattu valokatalyysipinnoitteella.

Pintoja puhdistetaan 2–4 tunnin välein ja kyniä vaihdetaan ja desinfioidaan säännöllisesti.

– Oman kynän saa tuoda mukaan, jos haluaa. Tavallinen kuivamustekynä on paras vaihtoehto, Forsström sanoo.

Äänestyspaikoilla tulee myös käyttää maskia. Paikalta löytyy kertakäyttöisiä varamaskeja niille, joilla ei ole omaa mukanaan.

Äänestämisessäkin olennaista on hyvä käsihygienia. Saatavilla on siten käsihuuhdetta ja kertakäyttökäsineitä.

– Vaalivirkailijat myös ohjeistavat, kun maski täytyy ottaa henkilöllisyyden tarkistamisen yhteydessä pois.

Hengitystieoireisia sekä karanteenissa tai eristyksessä olevia äänestäjiä varten on suunniteltu erityistoimenpiteitä äänestyksen mahdollistamiseksi. Toimenpiteet perustuvat THL:n ja oikeusministeriön antamiin ohjeisiin ja riippuvat siitä, sairastuuko henkilö ennakkoäänestysaikana vai vaalipäivänä.

Lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä oleva ei saa poistua kotoaan äänestyspaikalle ilman tartuntatautilääkärin lupaa.

Mikäli henkilöllä on hengitystieoireita, on suositeltavaa käydä koronatestissä ja odottaa oireiden menemistä ohi ennen äänestämistä ennakkoon.

Jos taas henkilö on lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä, ei hän saa tulla lainkaan sisälle ennakkoäänestyshuoneistoon.

Karanteeniin tai eristykseen määrätty voi tartuntatautilääkärin päätöksin ilmoittautua kotiäänestykseen 1. kesäkuuta kello 16 mennessä tai odottaa karanteenin tai eristyksen päättymistä ennen äänestämistä.

Ilmoittautumiset kotiäänestykseen tehdään kirjallisesti tai puhelimitse Nurmijärven kunnan keskusvaalilautakunnalle (lisätiedot www.nurmijarvi.fi/teemasivut/kuntavaalit-2021)

Jos taas henkilö on varsinaisena vaalipäivänä oireinen, karanteenissa tai eristyksessä, tulee hänen ottaa yhteyttä kunnan keskusvaalilautakunnan numeroon 040 317 2015. Tällöin vaalilautakunta järjestää mahdollisuuden äänestää ulkona äänestyspaikan pihalla. Äänestyspaikan ulkopuolella on myös tätä koskevat ohjeet ja tarpeelliset puhelinnumerot – vaalihuoneistoon ei saa tulla sisälle.

– Kaikille vaalipäivän äänestyspaikoille järjestetään ulos oma alue, katokset ja suojat tätä varten, Forsström selventää.

– Mahdollisuus äänestää on lähtökohtaisesti siis jokaisella äänioikeutetulla. Olemme tehneet kunnan puolelta kaikkemme, jotta äänestäminen olisi turvallista, hän ja Kylväjä jatkavat.