Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vendlaskolanilaiset mukana ideoimassa dekkaria – Mikael, jag och Karlssonligan -kirjassa etsitään hopeakolikoita

Vendlaskolanissa on nyt 11 nuorta kirjailijaa. Koulun kaikki kolmasluokkalaiset ja neljäsluokkalaiset ovat nimittäin osallistuneet Mikael, jag och Karlssonligan -kirjan ideoimiseen yhdessä kirjailija Jolin Slotten kanssa. He ovat myös sanoneet sanottavansa kirjan kansikuvasta, joka on kuvittaja Jenny Wiikin tekemä. Kirjan julkistamistilaisuutta vietettiin 12. toukokuuta verkossa.

Kaikkiaan Mikael, jag och Karlssonligan -kirjan ideoimiseen osallistui 138 3.–4. -luokkalaista Språkönätverketin eli "kielisaarikoulujen" kahdeksasta kouluista, jotka toimivat suomenkielisellä alueella.

– Päätimme viime keväänä, että oppilaat saavat ideoida oikean kirjailijan kanssa kirjan. Poikkeusoloissa tämä on toteutettu paikkakunnista ja rajoituksista riippuen joko lähi- tai etäyhteyksin, kertoo Vendlaskolanin rehtori Nina Kuitula.

Ensin oppilaat pääsivät pohtimaan, kenestä kirja kertoo sekä ideoimaan erilaisia tyyppejä. Sen jälkeen kouluille toimitettiin otteita käsikirjoituksesta, ja ideointi jatkui. Lopputuloksena on dekkari, jossa seikkailevat muun muassa Mikael, Saga ja näiden vanhemmat sekä Viiksimies ja Partamies.

Kirjaan on tarttunut henkilöhahmoja, tapahtumapaikkoja, tapahtumia ja yksityiskohtia jokaiselta kirjoitusprojektiin osallistuneelta oppilaalta.

– Kirjassa oli ensin Viiksimies, josta tuli vihollinen. Ajattelin, että olisi mukavaa, jos siinä olisi myös Partamies. Heistä tuli veljeksiä, kertoo Partamiehen keksinyt Viljami Tyni.

Ajattelin että olisi mukavaa, jos kirjassa olisi myös Partamies.

Hän arvelee myös, että Viiksimiehen pukeutumistavassa on käytetty joitakin hänen ideoitaan.

Oscar Blomqvist puolestaan keksi kirjaan kohtauksen, jossa isä halusi lastensa Mikaelin ja Sagan mukaan katsomaan, mitä Viiksimies kaivaa jalkapallokentällä. Perheen äiti kuitenkin sanoi, että hänen täytyy imuroida.

– Isä laittoi imurin päälle ja karkasi ikkunasta, Oscar kertoo.

Kaikki kirjan ideoimiseen osallistuneet Vendlaskolanin oppilaat saivat julkistamistilaisuuden yhteydessä omat kirjat.

– Melkein kaikki ovat jo lukeneet kirjan, ja ainakin kaikki ovat aloittaneet lukemisen, rehtori Nina Kuitula kertoo.

Osa nuorista kirjailijoista on muutenkin innokkaita lukijoita.

– Äiti pakottaa, yksi pojista tuumaa.

Toinen kertoo lukevansa Aku Ankkaa ja vähän muutakin. Vapaavalintaisten kirjojen ja lehtien lukemiseen on varattu yksi oppitunti viikossa.

Kirjan tekeminen oli vendlaskolanilaisille niin mieluinen juttu, että heti julkkareiden jälkeen oppilaat rupesivat kyselemään, koska tehdään seuraava kirja. Siihen Kuitula ei osaa vastata.

– Jolin sanoi, että tässä kirjassa oli valtava työ, mutta vaikka hän olisi tiennyt sen ennakkoon, hän olisi ryhtynyt hankkeeseen, Kuitula sanoo.

Vendlaskolan on vuonna 2004 perustettu ruotsinkielinen alakoulu, jossa opiskellaan kolmessa yhdysluokassa. Samoissa tiloissa toimii myös ruotsinkielinen esikoulu.

Vendlaskolan on Nurmijärven ainoa ruotsinkielinen koulu ja sen oppilaaksiottamisalue on koko Nurmijärvi. Nimensä Vendlaskolan on saanut Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen Venlalta.

Alakoulun jälkeen Vendlaskolanin oppilaat siirtyvät pääasiassa joko Helsinge skolaniin Vantaalle tai johonkin suomenkieliseen yläkouluun Nurmijärvelle.