Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keravan huhtikuisesta murhasta epäilty on uhrin veli – Useat väkivallanteot ovat pitäneet Itä-Uudenmaan poliisin kiireisenä

Useat väkivallanteot kevään aikana ovat pitäneet Itä-Uudenmaan poliisin väkivaltarikostutkinnan kiireisenä.

Keravalla 29.4. tapahtuneen väkivallanteon tutkinta etenee, kertoo poliisi tiedotteessaan.

– Tiedotimme tapauksesta edellisen kerran toukokuun alussa ja kerroimme, että yksityisasunnosta löytyi kuollut mies, jossa oli havaittavissa ulkoisia väkivallan merkkejä. Epäilty tekijä otettiin kiinni vielä tapahtumapäivän aikana ja hänet vangittiin muutama päivä sen jälkeen todennäköisin syin epäiltynä kyseiseen tekoon. Epäilty tekijä on uhrin nuorempi veli, kertoo rikoskomisario Tero Tyynelä.

– Edellisessä tiedotteessa kerroimme myös, että tapausta on tutkittu poliisissa rikosnimikkeellä murha tekoon liittyneiden erityispiirteiden vuoksi. Erityispiirre tapauksessa on rikoksen uhrin täydellinen kykenemättömyys puolustaa itseään, Tyynelä jatkaa.

Velka-asioita selviteltiin väkivaltaa käyttämällä

Itä-Uudenmaan poliisissa on tutkittavana rikoskokonaisuus, missä kahden nuorista miehistä koostuvan nuorisoporukan välejä selviteltiin huhtikuun puolivälissä väkivaltaa käyttäen muun muassa Järvenpäässä, Tuusulassa ja Keravalla. Tapahtumien taustalla on velka-asia, jota toinen nuorisoporukoista lähti perimään.

–Tapahtumat saivat alkunsa Järvenpäästä, jossa nuorisoporukka meni vaatimaan rahallista korvausta yhdeltä velka-asiaan liittyvältä henkilöltä. Velkaa perittiin väkivaltaa käyttämällä sekä uhkailemalla, jota tehostettiin vielä mukaan otetuilla käsiaseilla, kertoo rikoskomisario Tyynelä.

Uhrilta saatiin rahaa hänen asunnossaan, jonka jälkeen hänet vielä laitettiin autoon ja ajettiin läheiselle pankkiautomaatille. Automaatilta uhri pakotettiin tyhjentämään tilinsä ja luovuttamaan rahat nuorisoporukalle. Liikkeellä oltiin useamman autokunnan voimin. Tämän jälkeen alettiin etsiä muita toiseen nuorisoporukkaan kuuluvia henkilöitä, joilta voisi periä lisää rahaa.

Velanperintä eteni seuraavaksi Keravalle, missä havaittiin mies, jonka velanperintäporukassa olijat liittivät velkaa olleeseen porukkaan. Autosta ammuttiin miestä kohti kaksi laukausta, mutta kumpikaan laukauksista ei onneksi osunut kohteeseen.

– Käynnissä olevan esitutkinnan aikana on kuultu yli kymmentä noin 20-vuotiasta henkilöä. Osa epäillyistä tekijöistä on vielä alle 18-vuotiaita. Tapahtumien johdosta on nyt vangittu neljä henkilöä, kertoo Tyynelä.

– Rikoskokonaisuutta tutkitaan tällä hetkellä rikosnimikkeillä ryöstö, törkeä kiristyksen yritys, törkeä vapauden riisto ja tapon yritys. Rikosnimikkeet ovat alustavia ja tarkentuvat tutkinnan aikana, jatkaa Tyynelä.

Erikoisen vamman syntyä tutkittiin tapon yrityksenä

Poliisissa on ollut myös tutkittavana tapaus, jossa asianomistajalla todettua, oikeasta pakarasta napaan asti ulottuvaa epätarkkaa repaleista haavan kaltaista vammaa, on tutkittu tapon yrityksenä. Tapahtuman asianomistaja ei itse ole osannut kertoa mistä oli saanut merkittävän vammansa.

Tutkinnan alusta lähtien haavan synty herätti tukijoissa ihmetystä. Tutkintaan käytettiin paljon aikaa ja resursseja kartoittamalla asianomistajan tapahtumaa edeltäviä toimia sekä mahdollisia rikoksen liittyviä tapahtumapaikkoja. Tutkimuksia tehtiin asianomistajan kotona sekä ympäristössä, jossa hän oli liikkunut ennen vamman syntymistä.

Vammojen synnylle ei näyttänyt löytyvän syytä. Tutkijoiden tarkastellessa asianomistajan kotoa otettuja mahdollisia rikospaikkakuvia, havaittiin asianomistajan käyttämän sängyn puusälepohjan olevan rikki. Tämä voitiin kuitenkin heti poissulkea vamman aiheuttajana, koska säleet olivat rikkoutuneet kohti lattiaa. Epäilyn kohteeksi nousikin sängyn joustinpatja, jonka epäiltiin rikkoutuneen asianomistajan kellahtaessa sänkyyn rikkoen samalla sängyn sälepohjan.

Asianomistajan kotona tehtiin teknisiä tutkimuksia, joiden perusteella vamman aiheuttajaksi epäillään rikkoutuneen patjan jousta, joka oli tullut patjan kankaasta läpi ja viiltänyt asianomistajaa tämän kellahtaessa sänkyyn.

– Tutkinta tultaneen päättämään ja tekemään tapauksen suhteen ei rikosta -päätös, kertoo rikoskomisario Tyynelä.

Pieleen mennyt ryöstö aiheutti ampumavälikohtauksen

Poliisi on tutkinut tapausta, minkä tapahtumat saivat alkunsa pieleen menneestä ryöstöstä ja siitä seuranneesta ampumavälikohtauksesta. Tapausta tutkitaan rikosnimikkeillä törkeä ryöstön yritys sekä tapon yritys.

– Pieleen mennyt ryöstö aiheutti kolmen epäillyn kesken riitaa ja lopulta tilanne ajautui siihen, että yhtä ryöstöä yrittäneistä ammuttiin oven läpi. Luoti osui oven takana ollutta henkilö käteen, jonka jälkeen luoti oli jatkanut matkaa osuen vatsaan. Tapahtuman johdosta on vangittu kaksi henkilöä, kertoo rikoskomisario Tyynelä.