Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Klaukkalalle oma kahvi – tummapaahtoinen kahvisekoitus kuvastaa paikallista sisua

Klaukkalassa toimiva Cafe Kirjava lanseeraa tulevana lauantaina Klaukkala-kahvin.

– Halusin juhlistaa tätä hienoa kylää ja kunnioittaa pitkään kauppapaikkana toiminutta Kototaloa, jossa Cafe Kirjava nyt toimii, kertoo kahvilayrittäjä Eija Ilvonen.

Lopputalvesta 2021 hän päätti toteuttaa mielessään jo jonkin aikaan hautuneen ajatuksen paikalliskahvista.

– Ajattelin, että jos ei tätä tehdä nyt niin ei milloinkaan. Halusin tehdä tämän suhteellisen vaikean ajanjakson päätteeksi, Ilvonen sanoo koronavuoteen viitaten. Samalla hän halusi juhlistaa yrityksensä 3-vuotista taivalta.

Eija Ilvonen ja kuvataiteilija Sirkku Saukonoja ovat tehneet koko Cafe Kirjavan olemassaolon ajan yhteistyötä. Pajusirkku-yrityksessään Saukonoja maalaa tauluja ja kuvituksia sekä valmistaa kortteja, julisteita ja muita paperituotteita. Nyt hänen Kototaloa esittävä akvarellimaalauksensa koristaa Klaukkala-kahvin pakkausta.

– Sirkun kuvalla Klaukkala-kahvi nousee vielä yhden levelin korkeammalle, Eija Ilvonen kehaisee.

On tärkeää, että kahvi on eettisesti kestävää.

Eija Ilvonen

Ilvosen ja Sirkku Saukonojan ajatukset osuivat Klaukkala-kahvin osalta merkillisesti yhteen.

– Kun soitin asiasta Sirkulle, hän kertoi jo ajatelleensa, että sellainen kahvi pitäisi olla, Ilvonen kertoo.

– Kototalo on minulle Klaukkalan symboli. Se seisoo urhoollisesti upealla paikalla uusien rakennusten keskellä. Toivottavasti siitä pidetään jatkossakin huolta, Sirkku Saukonoja kertoo suhteestaan Kototaloon.

Akvarelliin, joka koristaa Klaukkala-kahvin pakkausta, on itse rakennuksen lisäksi maalattu syreeninoksa.

– Talo on parhaimmillaan kun sen lasiverannan läheisyydessä oleva syreeni tuoksuu. Syreeni on hyvän mielen juttu aivan niin kuin kahvikin, Saukonoja kuvailee.

Saukonojan akvarelli koristaa myös muistikirjoja ja kortteja, jotka tulevat myyntiin samanaikaisesti Klaukkala-kahvin kanssa.

Klaukkala-kahvi on tummapaahtoista, kolumbialaisista arabica-pavuista valmistettua suodatinkahvia. Ilvonen kuvailee 200 gramman pakkauksissa myytävää kahvia suklaisen täyteläiseksi, pehmeäksi ja makeahkoksi.

– Halusin ilmeikkään, tummapaahtoisen kahvin. Se kuvastaa hyvin sisua, jota täältä Klaukkalasta löytyy. Pehmeä makeahko sopii hyvin kahvilatuotteisiin, hän sanoo.

Kahviseoksen valmistuksessa Ilvonen on luottanut alan ammattilaisiin. Koska Nurmijärveltä ei löytynyt pienpaahtimoa, hän kääntyi Vantaan Rekolassa toimivan Kahvi Charlotta Kahvinpaahtimon puoleen. Paahtimo on erikoistunut paikalliskahveihin. Sen valmistamia kahveja ovat muun muassa keski- ja tummapaahtoinen Helsinki-kahvi, Kerava-kahvi sekä Espoo-kahvi.

– Yrityksen edustajat myös käyvät kolumbialaisilla kahviviljelmillä. He tietävät, mistä pavut tulevat. On tärkeää, että kahvi on eettisesti kestävää, Ilvonen pohtii.

Cafe Kirjavan 3-vuotissyntymäpäivän kynnyksellä Eija Ilvonen miettii kahvilan matkaa. Juuri kun kahvila oli saanut tunnettuutta ja saavuttanut tiettyjä etappeja vuoden 2019 aikana, iski korona

– Tämä vuosi on ollut hyvin mielenkiintoinen ja opettavainen. En voi sanoa, että en päivääkään vaihtaisi pois. Kyllä minä pari koronapäivää voisin vaihtaa, Ilvonen nauraa.

Ennen koronapandemiaa Cafe Kirjavan ykkösjuttu oli juhlatilan vuokraaminen. Koronarajoitusten ja juhlien loppumisen myötä toiminnan punainen lanka piti löytää uudelleen. Avuksi tulivat muun muassa ketotuotteet, jotka eivät sisällä sokeria eivätkä vehnäjauhoja, sekä uudistettu lounas.

Klaukkala-kahvin lanseeraus ja 3-vuotissynttärit Cafe Kirjavassa (Klaukkalantie 59, Klaukkala) 29.5. klo 11–15.