Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ehdokkaat: Läpiajettavia yksityisteitä tuettava nykyistä enemmän

Nurmijärven Uutisten vaalikoneeseen vastanneet kuntavaaliehdokkaat tukisivat vilkkaasti liikennöityjä läpiajettavia yksityistietä nykyistä avokätisemmin.

Vaalikoneessa ehdokkaille esitettiin väittämä Vilkkaasti liikennöityjä läpiajettavia yksityisteitä tulee tukea kunnan taholta nykyistä enemmän.

Vastaajista 87 prosenttia on väittämän kanssa samaa mieltä, vain 5 prosenttia eri mieltä. Kantaansa ei osaa sanoa 8 prosenttia.

Kaikkien puolueiden selvä enemmistö on isomman tuen kannalla: keskustasta 95, perussuomalaisista 94, SDP:stä 93, kokoomuksesta 86, vihreistä 73 prosenttia, Vasemmistoliitosta 71 sekä Avoimen puolueen ja Liike Nytin vastaajat.

– Kyllä tämä tiejupakka ollut sellainen farssi, jota puidaan vielä pitkään, ei todellakaan voida tieosakkailla maksattaa läpiajoliikenteen kuluja, Juhani Viljakainen (kesk.) perustelee vaalikoneessa.

– Kunnan täytyy kantaa vastuu vilkkaasti liikennöityjen läpiajoteiden kunnosta (mm. Kirkkotie), Susanne Heinonen (vihr.) kirjoittaa.

– Parempi vaihtoehto on ottaa kaikki yksityistiet takaisin kunnan vastuulle, koska kunta päättäjiä harhaanjohdettiin yksityistiepäätöksessä, Antti Heikkonen (ps.) kommentoi vaalikoneessa.

–  Läpiajettavat tiet pitäisi kartoittaa täysin uudelleen ja miettiä kuuluuko niiden ylipäätänsä olla yksityisteitä, Tiina Halonen (kd.) puolestaan kommentoi.

Timo Kanervan (kok.) mukaan on kohtuutonta jättää läpiajoteiden kustannukset ja hoito tiehoitokuntien vastuulle ja rasitteeksi.

– Mm. Uotilantie tulisi saada kunnan omistukseen. Kunnan pitää osallistua näiden teiden ylläpidon kustannuksiin.

Tiina Koivalon (vas.) mukaan asiasta olisi pitänyt tehdä ennen päätöksenteon etenemistä vaikutusten arviointi eri vaihtoehdoista ja huomioida mm. yksityisteillä tapahtuneet muutokset kuormitusten suhteen.

Myös Ismo Uusitalon (sd.) mukaan vilkkaasti liikennöitävät ja/tai ympärivuorokautisen joukkoliikenteen piirissä olevat yksityistiet tulee ottaa kunnan hoitosopimuksen piiriin.

– Tiekuntien on kuitenkin syytä järjestäytyä, jotta sopimus voidaan tehdä. Tähän olisi lisäyksenä syytä ottaa tieosuudet, joilla on esim. paloasema tai muu hälytysyksikkö. Näille ympärivuorokautinen kunnossapito on välttämätön koko vuoden kaikissa sääolosuhteissa, hän perustelee.

Vain alle kymmenen ehdokasta on vastannut olevansa väittämän kanssa joko täysin eri mieltä tai täysin eri mieltä.

– Yksityisteiden avustukset tulee ottaa valtion pussista, kunta tukee nykyään riittävästi, Johannes Haapalainen (kd.) perustelee vaalikonevastauksessaan.

– Yksityistie on yksityistie ja niitä tulee tukea samalla lailla, Marika Launonen (kok.) kirjoittaa.

– Kunnassa on valtavasti yksityisteitä ja niitä tulee kohdella tasavertaisesti. Tulee lisätä julkista liikennettä vilkkaasti liikennöidyllä alueella, joka taas vähentää yksityisen liikenteen tarvetta ja rasitusta tiellä, Kaisa Hallikas (vihr.) kirjaa.

Jukka Anttilan (kesk.) mielestä kunnan avustusjärjestelmä on varsin oikeudenmukainen.

– Avustusprosentteja ja kunnan tarkoitukseen annettua määrärahaa tarkastellaan vuosittain. Kunnan talous on nyt alijäämäinen ja kunnan tuella sekä valtion tuella ei tieosakkaiden omaosuus muodostu liian suureksi, hän perustelee.