Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viirinlaaksoon asunnot noin 800 uudelle asukkaalle – Luhtajoentien linjaus puhuttaa klaukkalalaisia

Klaukkalaan suunnitteilla olevalle Viirinlaakso II asuinalueelle on tulossa noin 500 asuntoa ja niihin noin 800 asukasta. Uuden alueen asemakaava- ja asemakaavanmuutos on nyt luonnosvaiheessa.

Suunnittelualue sijaitsee Klaukkalan keskustan tuntumassa Klaukkalantien pohjoispuolella. Alue rajautuu Viirinlaakson jo rakentumassa olevaan osaan, Klaukkalan jäteveden puhdistamoon ja muuntoasemaan sekä idässä Pietarinmäen asuinalueeseen.

34,4 hehtaarin suuruiselle alueelle on tulossa kerrostaloja ja pientaloja. Korttelien rakennusoikeus on yhteensä 38 000 kerrosneliömetriä.

Alueen korttelit muodostuvat Luhtajoentien varrella kerrostaloista ja alueen itäosassa yhtiömäisistä pientaloista. Alueen länsiosaan on varattu tontti päiväkoti- ja alakoulukäyttöön. Kortteleiden rakentumisen aikataulu on vielä auki.

Viirinlaakso II asemakaava ja Luhtajoentien–Havumäentien asemakaava mahdollistavat yhdessä tieyhteyden rakentamisen asuinalueelta Klaukkalan kehätielle. Nurmijärven kunnanvaltuusto hyväksyi keskiviikon kokouksessaan Luhtajoen–Havumäentien asemakaavan. Ensimmäiseen ehdotukseen verrattuna kaavoitettava alue on pienentynyt noin seitsemällä hehtaarilla, ollen ehdotus II:ssa noin 15 hehtaaria. Pinta-alan muutos johtuu siitä, että katualueen leveys oli ensimmäisessä kaavaehdotuksessa noin 100 metriä ja ehdotus II:ssa pääpiirteissään noin 50 metriä.

Luhtajoentien linjaus on aiheuttanut sosiaalisessa mediassa vilkasta keskustelua. Myös Nurmijärven kunnan kaavoitukseen on asemakaavapäällikkö Taneli Heikkilän mukaan tullut huolestuneita yhteydenottoja kuntalaisilta.

– Jokilaakso on klaukkalalaisille merkittävä virkistysalue. Asukkaat ovat huolestuneet siitä, kuinka Luhtajoentie vaikuttaa jokilaakson maisemaan, virkistyskäyttöön ja maatalouteen, Heikkilä sanoo.

Hänen mukaansa kyse on kuitenkin Klaukkalan pääkasvusuunnasta.

– Asukkaat ovat nyt heränneet siihen, että Klaukkalan osayleiskaava 2017 alkaa konkretisoitua ja osa tutuista virkistysalueista tulee osittain häviämään.

Heikkilän mukaan kaavaselvitykset ovat suurimmaksi osaksi kesken, samoin Luhtajoentien tarkempi suunnittelu.

– Siksi emme tässä vaiheessa pysty ottamaan kantaa siihen, kuinka virkistyskäyttö tai kulkuyhteydet pelloille turvataan, Heikkilä sanoo.

Suunnitteluvaiheessa Luhtajoentien tilavaraus jokilaakson kohdalla on Heikkilän mukaan suuruusluokkaa 100 metriä.

– Kaavaluonnokseen on otettu tarkoituksella reilu alue, jotta tuleva katu penkereineen ja kuivatusrakenteineen varmasti mahtuu katualueelle. Katualuetta kavennetaan kaavan ehdotusvaiheessa katusuunnitelman mukaiseksi, Heikkilä kertoo.

Asemakaavassa päätetään vain tien sijainnista ja leveydestä. Muu suunnittelu tehdään erillisessä katusuunnitelmassa, josta myös päätetään erikseen.

Asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta esitti kokouksessaan 20. toukokuuta kunnanhallitukselle asemakaavaluonnoksen ja asemakaavan muutosluonnoksen hyväksymistä.

Kun kunnanhallitus on hyväksynyt luonnoksen, se asetetaan nähtäville 30 vuorokaudeksi. Tuona aikana niistä voi esittää mielipiteitä kirjallisesti.