Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksi olennainen väline olisi pelastanut jopa 80 prosenttia – Veneen kaatuminen oli viime vuonna vesillä yleisin kuolemansyy

Kuolemaan johtaneet vesiliikenneonnettomuudet vähenivät huomattavasti viime vuonna. Vesiliikenteessä kuoli 30 henkilöä, mikä oli 16 vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan suurin osa onnettomuuksista sattui soutuveneen tai pienen moottoriveneen kaaduttua tai kallistuttua.

Kaikkiaan viime vuonna sattui 2 204 vesiliikenneonnettomuutta. Kaikki kuolemaan johtaneet vesiliikenneonnettomuudet olivat huviveneilyonnettomuuksia.

Vaikka kuolemista suurin osa tapahtui sisävesillä, niin kaiken kaikkiaan Suomen sisävesialueilla tapahtui poikkeuksellisen vähän kuolemaan johtaneita onnettomuuksia.

Vesiliikenneonnettomuuksissa kuolleista miehiä oli 28 ja naisia 2. Reilu puolet vesiliikenneonnettomuuksissa kuolleista oli yli 54-vuotiaita miehiä.

Pelastusliivien käyttö on yksi tehokkaimmista keinoista ehkäistä vesiliikenteen hukkumiskuolemia.

– Toivomme, että tapahtumassa olisi pysyvämpi muutos veneilyturvallisuuskulttuurissa. Pelastusliivien merkitystä turvallisuudelle ja ihmishengelle ei voi silti painottaa liikaa, ja erityisesti keski-ikäisillä miehillä on tässä petrattavaa, sanoo päällikkö Henri Wallenius Traficomin tiedotteessa.

Wallenius muistuttaa, että uuden vesiliikennelain myötä veneen päälliköllä on entistä suurempi vastuu siitä, että kaikilla veneessä olevilla on tarvittaessa pelastusliivit päällä.

Pelastusliivit on sovitettava ennen ostopäätöstä.

– Pelastusliivit pelastavat vain, mikäli ne on valittu oikean käyttötarkoituksen mukaisesti, ne ovat päällä, kun henkilö putoaa veteen, ja ne on puettu oikein. Liivien sopivuus pitää varmistaa sovittamalla ja tämä on erityisen tärkeää lasten kanssa. Lisäksi liivien säädöt kannattaa tehdä huolellisesti, neuvoo johtava asiantuntija Kimmo Patrakka.

Kaikkien Suomessa myytävien pelastusliivien ja kelluntapukineiden tulee täyttää henkilösuojain direktiivien vaatimukset ja olla CE-merkittyjä.

Toukokuun viimeisenä päivänä eli huomenna lauantaina vietetään Pelastusliivipäivää.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) ja Suomen Meripelastusseura kampanjoivat, jotta liivit olisivat myös puettuna aina vesillä liikuttaessa.

– Onnettomuustilanteessa ei liivien pukemiselle ole usein enää aikaa. Kansainvälisten tutkimusten mukaan päälle puetut pelastusliivit olisivat pelastaneet 70-80 prosenttia vesiliikenneonnettomuuksissa hukkuneista, kertoo SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen tiedotteessa.

Tärkeää on myös, että pelastusliivi on sopivan kokoinen ja oikein puettu.

– Yleinen ja jopa hengenvaarallinen virhe on jättää pelastusliivin haararemmit kiinnittämättä. Remmien avulla liivi pysyy päällä myös veden varassa. Ilman niitä liivi voi nousta käyttäjän kasvoille ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa tukehtumisen, varoittaa Meripelastusseuran valmius- ja turvallisuuspäällikkö Marko Stenberg.

Paukkuliivit ovat suosittuja keveytensä ja mukavuutensa johdosta. Ne ovat yleensä myös toimintavarmoja, kunhan muistaa tarkastaa ja huoltaa liivin valmistajan ohjeiden mukaan vuosittain.

– 24 tunnin paukkuliivitesti on helppo tapa varmistaa liivin toimivuus. Täytä paukkuliivi ilmalla ja anna sen olla 24 tunnin ajan. Vuorokauden ilmansa pitänyt liivi on käyttökuntoinen, neuvoo Stenberg.