Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukio Nurmijärven yhteiskoulun yhteyteen? Näin sivistyslautakunnan muutosesitystä perustellaan

Opetus: Päätöksenteko Nurmijärven lukion sijaintipaikasta käynnissä Nurmijärvellä.

Päätöksenteko Nurmijärven lukion tulevasta sijaintipaikasta on alkanut.

Sivistyslautakunta esittää tekniselle lautakunnalle ja kunnanhallitukselle, että Nurmijärven lukio sijoittuisi Kirkonkylälle Nurmijärven yhteiskoulun yhteyteen, jossa yläkoulun peruskorjauksen yhteydessä huomioitaisiin tilat myös Nurmijärven kunnan lukiokoulutusta varten.

Lautakunta käsitteli lukion sijoittumispaikkaa Kirkonkylässä sekä Nurmijärven yhteiskoulun ja Nurmijärven lukion hankesuunnitelmia viime torstain kokouksessaan.

Alun perin sivistysjohtaja Tiina Hirvonen oli valmistellut lautakunnalle esityksen, jonka mukaan Nurmijärven lukio sijoittuisi omaan uudisrakennukseen Krannilan liikuntapuistoon.

Sivistyslautakunnan kokouksessa Riikka Raekannas (kesk.) teki kuitenkin muutosesityksen lukion sijoittumisesta Nurmijärven yhteiskoulun yhteyteen. Muutosesitys hyväksyttiin äänin 6–3.

Lukioasian taustalla on Nurmijärven valtuuston viime joulukuinen päätös keskittää kunnallinen lukiokoulutus Kirkonkylään ja lakkauttaa Rajamäen toimipiste.

Tuolloin suunnittelun pohjaksi otettiin ratkaisuvaihtoehto V2B, jonka mukaan lukion toimipiste toteutetaan Kirkonkylälle uudisrakennuksena. Samalla päätettiin kuitenkin tarkastella yhtenä vaihtoehtona lukion sijoittamista samaan kiinteistöön Nurmijärven yhteiskoulun (peruskoulu) kanssa. Tähän liittyen tehtiin uusi hankesuunnitelma, joka on nyt valmistunut.

Nurmijärven yhteiskoulun ja Nurmijärven lukion hankesuunnitelmassa tutkittiin Nurmijärven lukion sijoitusta Kirkonkylään yhteiskoulun tilojen yhteyteen rakennettavaan uudisrakennukseen. Käytännössä paikalle tulisi peruskoulu arviolta 500 oppilaalle ja lukio 400 opiskelijalle.

Nykyisistä rakennuksista säilytettäisiin Askolan ja Mikkolan osuudet sekä vanha liikuntasali. Muilta osin nykyiset rakennukset laajennusosineen purettaisiin. Lukion tilat, ruokailu-monitoimitila ja liikuntasali sijoittuisivat uudisrakennusosiin.

Hankesuunnitelmassa Kivelä ja Sarjala esitetään lohkottaviksi omiksi tonteikseen ja ne otettaisiin asuin-, toimisto- ja liikekäyttöön.

Hankkeen kustannusarvio on 21,9 miljoonaa euroa sisältäen peruskoulun ja lukion kustannukset.

Mikäli NYK:n kampus uudistettaisiin vain perusopetuksen tarpeisiin, kustannusarvio on noin 11,4 miljoonaa euroa.

Lukion uudisrakennuksen kustannusarvio Krannilaan tai Toreeninmäkeen on puolestaan 16,1 miljoonaa euroa.

Hankesuunnitteluryhmä ja sivistysjohtaja Hirvonen kannattavat lukion osalta uudisrakennusta Krannilaan. Kantaa on perusteltu muun muassa sillä, että kyselyn mukaan opiskelijat ja henkilökunta olivat erillisen lukiorakennuksen kannalla, ja uusi lukiorakennus antaisi mahdollisuudet kiinteistön monipuoliseen käyttöön. Lisäksi Nurmijärven yhteiskoulun tonttia pidetään ahtaana eikä piha-alueisiin jäisi kunnolla tilaa, sillä pysäköinti veisi valtaosan pihasta.

Sivistyslautakunta päätyi kuitenkin kannattamaan NYK:n yhteyteen toteutettavaa vaihtoehtoa. Raekannaksen muutosesityksessä asiaa perustellaan muun muassa sillä, että lukion ja peruskoulun rakentaminen nykyiselle tontille on taloudellisempi vaihtoehto, vahvistaa nykyistä Kirkonkylän keskustaa ja mahdollistaa yhteiset tilat tehokkaampaan käyttöön.

– Lisäksi on todettu, että lukio rauhoittaa yläkoulua ja opiskeluhuollon työntekijöiden saavutettavuus on parempi, muutosesityksessä perustellaan.

Muutosesityksen mukaan ratkaisu on myös palveluverkkosuunnitelman palveluverkon kehittämistavoitteiden ja periaatteiden mukainen.

– Nurmijärven kunnan oppilasennusteiden mukaan lasten määrä vähenee. Ennusteet puoltavat lukiotoiminnan sijoittamista NYK:n yhteyteen, jolloin sekä perus- että lukio-opetus saavat oppilasmäärän mahdollisiin muutoksiin nähden joustavat tilat.

Lisäksi muutosesityksen mukaan investoinnin koko voidaan kampusratkaisussa sovittaa Nurmijärven kunnan talouden haasteisiin parhaiten. Lukion rakentaminen kokonaan erilliselle tontille erillisenä kiinteistönä on toteutetun ennakkovaikutusten arvioinnin mukaan todettu kalliimmaksi vaihtoehdoksi.

– NYK:n piha-alueen pysäköintipaikkojen riittävyys ja muiden toimintojen ahtaus kyetään hyvällä suunnittelulla ratkaisemaan tehokkaasti. Voimassa olevan asemakaavan suurin sallima kerrosluku NYK:n tontilla on kolme. Hankesuunnitelmassa tulee jatkossa lähteä siitä, että rakentaa voi myös ylöspäin, etenkin purettavien tilojen osalta. Nykyinen asemakaava mahdollistaa lisärakentamisen. Näin myös tilaa vapautuu pihalta virkistys- ja paikoituskäyttöön, Raekannas kirjoittaa esityksessään.