Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Enemmistö muuntovirustartunnoista Brittivarianttia – ei Brasilian tai Intian koronavirusvarianttia Keusoten alueella

Viruksille on tyypillistä, että ne muuntuvat koko ajan. Näin tekee myös koronavirus.

Keusoten tartuntataudeista vastaava lääkäri Paula Kosonen kertoi viime viikolla, minkälainen tilanne alueella on tällä hetkellä virusmuunnosten suhteen.

– Sekvensoidut tulokset tulevat muutamien viikkojen viiveellä, viikon 18 jälkeen valmistuneiden positiivisten tulosten sekvensoinnit eivät ole valmistuneet.

Huhti–toukokuussa enemmistö varmistetuista muuntovirustartunnoista on ollut Brittivarianttia.

– Alle viidennes on ollut Etelä-Afrikan varianttia ja sitäkin on viimeksi varmennettu viikolla 16, ei sen jälkeen. Brasilian tai Intian varianttia ei ole todettu.

Haavi-tietokannan mukaan sekvensointi on tehty 392 näytteelle koronapandemian aikana.

– Näistä 221 on ollut Brittivarianttia ja 48 Etelä-Afrikan varianttia. Lisäksi 70 tapauksessa on todettu villin tyypin virus, joka ei ole merkittävä variantti ja 46 tapauksessa sekvensointi ei ole onnistunut tai virusta ei ole kyetty luokittelemaan.

Monet miettivät, tehoavatko rokotteet kaikkiin virusvariantteihin. Huolta herättää etenkin Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä ongelmia aiheuttanut Intian variantti. Tartuntoja on todettu esimerkiksi kaksi rokotusannosta saaneilla hoitohenkilökunnan jäsenillä, jotka ovat käyttäneet suojavarusteita. Lisäksi kuolleiden joukossa on kaksi rokotusannosta saanut henkilö.

Nykytiedon valossa nyt käytössä olevat koronavirusrokotteet antavat suojaa myös uusia virusmuotoja vastaan, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan rokotteiden suojateho voi olla tiettyjä muunnoksia vastaan jonkin verran alentunut.

Tällaisia muunnoksia löytyy tällä hetkellä Etelä-Afrikan, Brasilian ja Intian virusmuunnoksista, mutta ei yleisesti Iso-Britannian virusmuunnoksesta. Muutokset suojatehossa koskevat nykyisen tiedon mukaan kaikkia koronarokotteita.

THL:n mukaan on todennäköistä, että rokotus suojaa rokotettua vakavalta koronavirustaudilta myös silloin, kun taudin aiheuttajana on virusmuunnos. Rokotevalmistajat ja lääkeviranomaiset valmistautuvat siihen, että muuntuneet virukset saattavat tulevaisuudessa ohittaa rokotteen antaman suojan. Silloin rokotteita pitää muuttaa virusmuunnoksia paremmin vastaaviksi.