Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ehdokkaiden enemmistö veronkorotusta vastaan – palvelujen karsiminen parempi vaihtoehto

Uusi kunnanvaltuusto päättää loppuvuodesta talousarviokäsittelyn yhteydessä Nurmijärven kunnallisveron suuruudesta. Osana Nurmijärven kunnan NUUKA-ohjelmaa kunnallisverotukseen on esitetty 0,25 prosentin korotusta.

Onko luvassa korotus vai jatketaanko nykyisellä 19,75 prosentin kunnallisverolla?

Ainakin vaalikoneeseen vastanneiden kuntavaaliehdokkaiden enemmistö on eri mieltä väittämästä Veronkorotus on parempi vaihtoehto kuin palvelujen karsiminen.

Vastanneista 62 prosenttia on eri mieltä kuin väittämä, 33 prosenttia samaa mieltä väittämän kanssa. Viisi prosenttia vastanneista ei osaa sanoa kantaansa.

Voimakkaimmin väittämää vastustaa kokoomus, jonka vaalikoneeseen vastanneista kuntavaaliehdokkaista 92 prosenttia pitää palvelujen karsimista kunnallisveron korotusta parempana ratkaisuna. Myös keskustan vastaajista 71 prosenttia ja perussuomalaisten vastaajista 68 prosenttia on eri mieltä vaalikoneen kanssa. Kristillisdemokraateista 75 prosenttia on eri mieltä väittämän kanssa, 25 prosenttia samaa mieltä. Rkp:n vastaajista 33 prosenttia vastustaa väittämää ja 33 prosenttia on sen kannalla.

– Kunnan tulee taata laadukkaat peruspalvelut. Tarvittaessa veroja on pakko korottaa, mutta ensin tulee selvittää, voidaanko palveluja tuottaa kustannustehokkaammin, Marika Launonen (kok.) perustelee vastaustaan.

Ilpo Pölösen (kesk.) mielestä tärkeimpien peruspalveluiden säilyttäminen vaatii joskus veronkorotusta.

– Aina ensin etsin säästöjä toiminnan tehostamiseen. Yritysvaihtoehto on hyvä pitää myös mukana, vaikka se ei pääasialliseksi toimijaksi kuntapalveluissa voi tullakaan. Yritysvaihtoehto kuitenkin pitää sekä kunnan että palveluntarjoajat kustannuskilpailukykyisinä, Pölönen sanoo perusteluissaan.

– Verotus on jo nyt turhan kovaa ja velkataakkaa ei pidä lisätä. Menojen vähentäminen ja talouskuri ovat ratkaisevia toimenpiteitä, Marko Nikkanen (ps.) perustelee vastaustaan.

Vaalikoneeseen vastanneista vihreiden kuntavaaliehdokkaista 65 prosenttia on väittämän kannalla ja 26 prosenttia sitä vastaan. SDP:n ehdokkaista 57 prosenttia kannattaa väittämää, 36 prosenttia vastustaa sitä. Vasemmistoliiton kaikki vaalikoneeseen vastanneet ehdokkaat ovat väittämän kannalla.

Sanna Pasasen (vihr.) mielestä peruspalveluiden leikkaaminen voi tulla lopulta pidemmällä aikavälillä kalliimmaksi.

– Julkisten palveluiden leikkaukset osuvat liian usein kaikkein heikko-osaisimpiin ja aiheuttavat pidemmällä tähtäimellä vain lisää kustannuksia ja ongelmia, hän perustelee vastaustaan.

Osmo Suomisen (sdp.) mielestä pitäisi aina ensin haravoida nykyisten toimintojen ja kuluerien pienentämisen mahdollisuus, eikä olla heti korottamassa verokantaa.

– Mitä jos työttömyys lisääntyy ja veronkanto vähenee tätä kautta. Siksi tarvitaan reilu rakennemuutos niin, että kuntalaisten peruspalvelut säästyvät leikkauksilta, hän sanoo perusteluissaan.

Petteri Pavas (vas.) puolestaan korostaa sitä, että kunnan perustehtävä on lakisääteisten ja mielellään muidenkin palvelujen tuottaminen asukkailleen.

– Kunta ei ole mikään taloudenhoidon leikkikenttä, vaan kunnan taloudenpidon täytyy mahdollistaa kunnan tehtävien hoito.