Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntatalon edessä vaaditaan tänään tapahtumien avaamista ja tukea kulttuurille – Mitta on täysi! -mielenosoituksessa ovat mukana niin Sella Sella kuin Palefacekin

Kulttuuri- ja tapahtuma-alan Mitta on täysi! -mielenilmaus kokoontuu eduskuntatalon edustalle Helsingissä tänään torstaina kello 12.

Mielenilmauksessa luovutetaan eduskuntaryhmille luovien alojen vaatimukset yhteisenä julkilausumana. Sen on allekirjoittanut 171 alan yhteisöä ja toimijaa.

Järjestäjien mukaan ainutlaatuisessa tapahtumassa ei tingitä tyylistä eikä koronaturvallisuudesta.

Julkilausumassa vaaditaan muun muassa tapahtumien avaamista turvallisuusohjeistuksilla välittömästi, freelancereille suunnattujen koronatukien laittamista maksuun, kulttuuriin investoimista vähintään yksi prosentti valtion budjetissa ja freelancereiden turvaverkon parantamista.

Korona lamautti 120 000 ihmistä työllistävän kulttuuri- ja tapahtumatoimialan täydellisesti 15 kuukautta sitten vieden ihmisiltä työn ja toimeentulon, julkilausumassa todetaan.

Julkilausuman mukaan ala on pitkässä ahdingossaan saanut osakseen myötätuntoa, mutta yhteiskunnan tuki on jäänyt täysin alamittaiseksi, eikä se ole ollut kaikkien monimuotoisen toimialan tekijöiden ulottuvissa. Luovien alojen ahdinko on entisestään syvenemässä kulttuurin rahoitukseen kohdistettavien leikkausten myötä.

Kulttuuri on hallitusohjelmassakin tunnistettu kasvuala, joka vuonna 2019 tuotti 3,3 prosenttia kansantuotteesta ja jonka työpaikkojen määrä lisääntyi viidenneksellä vuosikymmenessä, todetaan mielenilmauksessa.

Korona kiepautti kaiken päälaelleen ja nyt ala on henkitoreissaan. Yleisöstä elävää alaa ei ole kohdeltu yhdenvertaisesti muihin aloihin nähden koronarajoituksia asetettaessa ja niitä purettaessa.

Mielenilmauksen järjestäjät toteavat tiedotteessa, että yhteinen huoli tulevasta on yhdistänyt poikkeuksellisella tavalla suomalaiset kulttuurin ja tapahtuma-alan yritykset, yhdistykset, ryhmät ja muut toimijat pienimmistä suurimpiin poikkeuksellisen laajaksi rintamaksi.

Lausuman luovuttavat näyttelijä Seela Sella, koreografi Sonya Lindfors, muusikko Karri Paleface Miettinen, kirjailija Laura Lindstedt, elokuvaohjaaja Selma Vilhunen, muusikko Mikko Kosonen, kuvataiteilija Emma Helle ja toiminnanjohtaja Laura Serkosalo.

Englanniksi julkilausuman lukee näyttelijä ja laulaja Reeta Vestman ja ruotsiksi teatteriohjaaja Erik Söderblom. Tilaisuus kestää noin tunnin ja se päättyy Seela Sellan sanoihin.

Julkilausuman vastaanottavat puolueiden eduskuntaryhmien edustajat.

Mielenilmauksen jälkeen kello 14-16 elokuvateatteri Cinema Orionissa järjestetään striimattava paneelikeskustelu julkilausuman teemoista. Mukana on kansanedustajia ja kulttuurialan edustajia. Keskustelua voi seurata Youtubessa.