Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ravintoloiden rajoitukset lievenevät vain muutamilla alueilla – MaRa: "Alan ahdinko ei enää johdu koronasta, vaan täysin ylimitoitetuista rajoituksista"

Ravintoloiden rajoitukset kevenevät huomisesta perjantaista lähtien vain muutamilla alueilla. Uusimaa ei kuulu niihin alueisiin.

Valtioneuvosto muutti asetusta, jolla rajoitetaan ravitsemisliikkeiden toimintaa koronaepidemian vuoksi.

Sosiaali- ja terveysministeriö tiedottaa, että rajoituksiin tulee kevennyksiä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella sekä Etelä-Karjalan ja Varsinais-Suomen maakunnissa 4. kesäkuuta lukien. Näillä alueilla rajoituksissa siirrytään kiihtymisvaiheesta perustasoon, paitsi Varsinais-Suomessa leviämisvaiheen rajoituksista kiihtymisvaiheen rajoituksiin.

Muilla alueilla rajoitukset pysyvät ennallaan.

Uusimaa ja muun muassa Päijät-Häme ja Kanta-Häme ovat leviämisvaiheessa. Näillä alueilla

ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, alkoholia saa anniskella kello 7-18.

Ravintolat saavat olla auki kello 5-19. Sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista.

Muissa ravintoloissa alkoholia saa anniskella kello 7-19 ja aukioloaika on kello 5-20.

Sisätiloissa käytössä on 75 prosenttia asiakaspaikoista.

Ravintoloiden asiakkaat on sisätiloissa ohjattava istumaan paikoillaan. Siten esimerkiksi karaoke-esiintymiset ja tanssiminen ovat kiellettyjä.

Ulkoterasseilla jokaisella asiakkaalla pitää olla oma istumapaikka ja etäisyyksien pitämisestä on huolehdittava. Yllä mainitut asiakaspaikkarajoitukset ja ”tanssikielto” eivät koske ulkoterasseja.

Valtioneuvoston päätös saa kovaa arvostelua Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry, jonka mukaan yrittäjien ja työntekijöiden perustuslain mukaisten oikeuksien polkeminen jatkuu.

Ankarat rajoitustoimet oli tarkoitettu poikkeusoloihin ja epidemian tasolle 2. Niitä ei ollut tarkoitettu sovellettaviksi tilanteessa, jossa tartunnat vähenevät, ovat määrällisesti pieniä, tartuntaketjut voidaan jäljittää tehokkaasti ja rokotukset etenevät rivakasti, MaRa suomii tiedotteessa.

Järjestön mukaan valtioneuvosto ei piittaa sen harkintavaltaa rajoittavista tartuntatautilain säännöksistä eikä aiemmista omista päätöksistään.

Matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan yritykset, työntekijät ja freelancerit ovat historiallisesti pahemmassa ahdingossa kuin koskaan, MaRa muistuttaa. Ahdinko ei enää aiheudu koronaviruksesta, vaan "täysin kohtuuttomista ja ylimitoitetuista rajoitustoimista".

– Ravintola-alan yrittäjät ja työntekijät ovat jääneet valtioneuvoston sisäisten erimielisyyksien pelinappuloiksi. Ravintolat voisivat tarjota leviämisvaiheen maakunnissa heti töitä 10 000 henkilölle, jos anniskelu sallittaisiin kello 22 asti ja aukiolo kello 23 asti, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa valtioneuvosto pitää 10 000 alan työntekijää ja heidän perheitään poliittisen veivauksen panttivankeina.

– Myös koululaisten kesätyön ja alamme oppilaitoksista valmistuvien työn saaminen estyy.

Ankarien rajoitusten maakunnissa ilmaantuvuus on alentunut merkittävästi eikä muitakaan säännöksessä mainittuja ankaran sääntelyn edellytyksiä ole enää olemassa, Lappi katsoo.