Suvivirsi säilyy osana usean koulun kevätjuhlaperinnettä – raikaa myös Nurmijärven kouluissa

Kevätjuhla: Uskonnollisena lauluna pidettyä Suvivirttä ei jätetä pois kevätjuhlista.

Koululaisten kesälomat alkavat lauantaina ja perinteeksi ympäri Suomea muodostunut Suvivirsi raikaa useassa koulussa Nurmijärvellä. Virsi on puhuttanut viime vuosina sen uskonnollisten sanojen takia. Monia on mietityttänyt pitääkö myös muuhun uskontokuntaan kuuluvan tai uskonnottoman lapsen laulaa virttä. Nurmijärvellä virsi veisataan normaaliin tapaan eikä alakoulujen rehtorit ole kuulleet ihmetystä lasten vanhemmilta asiasta.

Metsäkylän ja Nukarin koulujen rehtorin Tuomas Nybergin mukaan koulujen kevätjuhlassa lauletaan Suvivirsi, sillä se kuuluu suomalaiseen traditioon, jota kouluissa välitetään eteenpäin.

– Jos virren laulaminen herättäisi keskustelua tai vastusta, keskustelisimme asiasta sekä koulun sisällä että vanhempien kanssa. Tämän jälkeen toimisimme keskustelun pohjalta, Nyberg sanoo.

Viime kädessä epäselvässä tilanteessa rehtori voi päättää, miten toimitaan valtakunnallisten ja kuntakohtaisten linjausten rajoissa.

– Toistaiseksi emme ole saaneet palautetta Suvivirren osalta, hän sanoo.

Myös Uotilan koulussa lauletaan Suvivirsi, joka on kuulunut koulun kevätjuhlaperinteisiin aina.

Yksittäisen virren laulaminen ei tee tilaisuudesta uskonnollista.

– Opetushallituksen linjauksen mukaisesti olemme pitäneet sen osana kevätjuhlaperinnettämme, Uotilan koulun rehtori Jari Anttila sanoo.

Uotilan koulussa ei olla keskusteltu virren poisjättämisestä, sillä linjauksen mukaan Suvivirren laulaminen ei tee tilaisuudesta uskonnollista. Ne kommentit, joita vuosien varrella on tullut ovat olleet Anttilan mukaan positiivisia.

– Uskon kommenttien olevan positiivisia osaltaan sen takia, että virsi muistuttaa vanhempia heidän omasta kouluajastaan, hän sanoo.

Karhunkorven koulussa ei vietetä tänä vuonna perinteistä kevätjuhlaa vallitsevan koronatilanteen takia , vaan kukin luokka juhlistaa lukuvuoden päättymistä omassa luokassaan opettajansa johdolla. Muun juhlistamisen ohella luokissa kuunnellaan Suvivirsi.

– Tästä tiedotetaan etukäteen huoltajia ja tarvittaessa sovitaan oppilasta koskevista yksilöllisistä järjestelyistä. Noudatamme koulussamme Opetushallituksen ohjetta uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä perusopetuksessa, minkä mukaan yksittäisen virren laulaminen ei tee tilaisuudesta uskonnollista, vaan kyseessä on suomalainen kulttuuriperintö, Karhunkorven koulun rehtori Minna Vänskä sanoo.

Samaisen ohjeistuksen mukaisesti opetuksen järjestäjä ja koulut päättävät juhlien järjestämisestä ja niiden sisällöstä.

Vänskän mukaan Suvivirren laulamiseen liittyen huoltajilta on tullut pääosin myönteistä palautetta niin kulttuuriperinnön vaalimisesta kuin yksilöllisistä järjestelyistä.

Opetushallituksen linjauksen mukaan vanhemmilla tulee tarkennettujen ohjeiden mukaan olla kaikista uskontoon viittaavista ohjelmanumeroista tai uskonnollisista tilaisuuksista etukäteen riittävästi tietoa. Vanhemmat saavat päättää lastensa osallistumisesta joko tapauskohtaisesti tai vakituisella ilmoituksella.

Uskonnollinen virsi sallitaan

Opetushallituksen mukaan koulun perinteiset juhlat sallitaan, vaikka niihin liittyy uskontoon viittaavaa ohjelmaa.

Esimerkiksi Suvivirttä voi laulaa kevätjuhlissa ja jumalanpalvelukset sekä uskonnolliset päivänavaukset sallitaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut