Vihdoin aikaa pitkille reissuille – Heruslainen pankkimies Jukka Vainio nauttii nyt vapaudesta

Karavaanari: Pankkimies Jukka Vainio nauttii nyt vapaudesta.

Karavaanari Jukka Vainio sanoo nauttivansa ensimmäisestä vapaasta kesästään siksikin, että koko työura tuli paahdettua yhtä soittoa. Ari Peltonen

Laura Ääri

Parasta on vapaus. Ei tarvitse tietää, mikä on reitti. Karavaanari antaa hetken viedä. Ainakin sellainen karavaanari kuin Jukka Vainio.

–  Onhan meitä monenlaisia. En laske itseäni erityisen omistautuneeksi harrastajaksi. Minulle tämä on mukavaa mutta melko kausiluontoista ajanvietettä, sanoo Herusissa asuva Vainio.

Omistautuneilla hän viittaa esimerkiksi kausipaikkalaisiin, jotka vuokraavat paikan itselleen leirintäalueelta koko sesongiksi.

– Sitten on vielä ainakin se porukka, joka haluaa kiertää mutta elää samalla mahdollisimman omavaraisesti. He majoittuvat niin sanottuihin puskaparkkeihin. Itsekin olen sellaisessa joskus ollut, mutta yleensä suosin leirintäalueita, Vainio sanoo.

Hänellä on edessään ”noin kymmenes” karavaanarikesä. Sen kohokohta on Norjan-reissu, jos rajat aukeavat ja matkustaminen vaikuttaa turvalliselta. Ellei, kotimaassakin riittää nähtävää.

– Aiempina vuosina on tullut perheen kanssa käytyä Ahvenanmaalla, Ruotsissa ja Tanskassa, josta piipahdimme Saksassakin. Norja vie silti voiton, se on maisemiltaan niin uskomaton, Vainio kertoo.

Olen saanut nähdä 80-luvun juppiajan ja sitten 90-luvun laman.

Kesään kuuluu myös golf. Vainio on ollut Hyvinkä Golfin jäsen Vainio jo vuosia, mutta työelämässä aikaa harrastukselle ei liiemmin ollut. Tien päälle asuntoautolla pääsi vain lomilla. Nyt tilanne on muuttunut, sillä entinen pankinjohtaja jäi varhennetulle eläkkeelle helmikuussa.

– Olen ollut pitkään, aina 80-luvulta saakka OP-ryhmän palveluksessa ja kuulun niihin harvoihin, joille suotiin eläkesäätiön tukemana mahdollisuus jäädä eläkkeelle jo 56-vuotiaana, Vainio kertoo.

Heti silloin hän ei jäänyt, mutta hetki koitti muutaman vuoden kuluttua, kuusikymppisenä.

– Eihän sellaista mahdollisuutta voinut jättää käyttämättä. Työssäni viihdyin, mutta kun on terve ja kunnossa, onhan se mahtavaa päästä nauttimaan nyt tästä elämänvaiheesta.

Vainion puoliso on vielä työelämässä, ja tyttäret yläkoulussa ja lukiossa. Se tietää perheenisälle monenlaista arkista puuhaa.

– Kalenteri täyttyy milloin mistäkin kuskauksesta ja asian hoitamisesta. Vaan minä kyllä nautinkin siitä.

Viimeiset ajat pankkimaailmassa kuluivat etätöissä. Pandemia pakotti kotioloihin ja päivät olivat täynnä teams-kokouksia.

– Nyt ne puuttuvat. Muuta eroa ei juuri ole. Kotiin suuntautuminen alkoi koronan takia jo aiemmin, joten äkillistä elämänmuutosta ei tullut.

Vainio sanoo nauttivansa ensimmäisestä vapaasta kesästään siksikin, että koko työura tuli paahdettua yhtä soittoa. Ei sapattivuotta, ei muitakaan taukoja.

– Isän serkun pellolla aloitin 14-vuotiaana. Toimenkuvana oli harventaa juurikasrivejä.

Sittemmin lahjakkaalle nuorukaiselle urkeni lakiura. Pankkimaailma vei mukanaan, kun Hyvinkään Osuuspankki tarjosi nuorelle juristille vuonna 1987 lakimiestöitä. Sen jälkeen työura on rakentunut samassa pankkiryhmässä, mutta hyvin monessa eri päällikkö- ja johtajatehtävässä.

– Olen saanut nähdä 80-luvun juppiajan ja sitten 90-luvun laman, jolloin juristille totisesti riitti töitä. Tuli 2000-luvun it-kupla ja private banking hype (varainhoito-trendi ), ja lopulta vuoden 2008 finanssikriisi.

2010-luvulla käynnistyi digitalisaatio, joka on toki vieläkin kesken.

– Välillä tehtiin (Reijo) Karhisen komennossa monialaista palveluyhtiötäkin, kunnes pääjohtajaksi tuli (Timo) Ritakallio, joka palautti tekemisen taas peruspankkibisneksen puolelle.

Viimeisinä työvuosinaan Vainio oli vielä kerran suuren muutoksen keskellä, tällä kertaa paikallisesti. Vuonna 2019 syntyi kahden ison toimijan, OP Keski-Uusimaan ja OP Länsi-Uusimaan fuusiosta yksi vielä isompi, OP Uusimaa. Vainio vastasi sen markkinoinnista ja yhteisöllisestä roolista sekä palvelukanavista ja digipalveluista.

Pankkien rakennekehitys ei kuitenkaan pysähdy tähän. Kuluneella viikolla kerrottiin, että kolme Uudenmaan suurinta Osuuspankkia ovat sulautumassa yhteen (aamuposti.fi 26.5.).

– Onneksi saan seurata tätä projektia katsomon puolelta, Vainio toteaa tietäen isoon yhdistymishankkeeseen liittyvän työn määrän.

Pelkästään laakereillaan Vainio ei aio lepäillä. Heti eläkkeelle jäätyään mies pisti pystyyn oman firmansa, Lakivainion.

– Se on pienimuotoista, mutta minulle tärkeää: perheoikeutta ja ihmisen arkiseen elämään kuuluvia käytännön asioita. Avioehtoja, perintöasioita ja sen sellaista, hän kertoo.

Potentiaaleja asiakkaita hänellä pitäisi riittää.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut