Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puutarhojen ovet avautuvat: Kirkonkylän kätketty puutarha on rakennettu kerroksittain

Puutarhojen ovet avautuvat uteliaille silmäpareille jälleen kesäkuun 20. päivänä Avoimet puutarhat -tapahtumassa. Kirkonkylällä Väinöläntiellä sijaitsevan pihan sisään kätkeytyvä puutarha on rakennettu kerroksittain. Kun jokin kasveista tulee kasvukautensa päähän, toinen vasta heräilee. tällä tyylillä puutarha kukoistaa keväästä syksyyn saakka. Puutarhan ovat loihtineet Milla Enström ja Ville Sädevuo.

– Viherpeukaloni on hukassa, osaan kitkeä rikkiruohot, mutta siihen se jää, Sädevuo sanoo.

Enström ja Sädevuo ovat asuneet puutarhan ympäröivässä olevassa kodissaan kaksi vuotta. Edelliset asukkaat tekivät puutarhan perustukset, pariskunta on muokannut puutarhasta oman näköisensä. Puutarhan ylläpitoon kuluu paljon aikaa, jos kesän aikana sille ei tee mitään, se räjähtää. Piha vaatii töitä päivittäin, mutta on väriloistossaan vaivan arvoinen. Edellisillä omistajilla oli alun perin puutarhan tilalla jalkapallokenttä. 10 vuotta sitten he alkoivat työstää tilalle puutarhaa.

– Kasvatamme marjoja kuten mansikkaa, pensasmustikkaa, kahta eri väristä vadelmaa, herukoita ja karviaisia. Lisäksi meillä on luumu-, kirsikka-, omena- ja päärynäpuut. Puutarhasta löytyy myös muun muassa salaattia, yrttejä, herneitä, porkkanaa ja viinirypäleitä, Enström luettelee.

Hyötypuutarha on pihan toisessa päässä, toiselta puolelta löytyy muun muassa satoja perennoja. Puutarhassa saattaa hyvän sään aikana vierähtää helposti neljäkin tuntia päivässä.

– Kesää helpottaa se, että kevättyöt on tehty. Niihin kuuluu muun muassa kastelu ja lannoitus, Sädevuo sanoo.

Etelänmatkoille ei tarvitse lähteä, jos mielii pitää puutarhan kunnossa, sillä siinä on täysin kiinni.

– Nälkä kasvaa syödessä, esimerkiksi riippusilta lammen yli olisi kiva, Sädevuo sanoo.

Enströmin äiti työskenteli kukkakauppiaana, ja hän on itsekin ollut alalla koko ikänsä, joten puutarhan hoito tulee kuin luonnostaan. Avoimet puutarhat tapahtumaan he lähtivät, kun Sädevuon kummitäti ehdotti sitä heille viime vuonna.

– Silloin olimme myöhässä emmekä ehtineet ilmoittautua mukaan, mutta tänä vuona onnisti. Emme tienneet kyseisestä tapahtumasta mitään ennen viime vuotta. Jos ihmiset tykkäävät ja saavat jotain inspiraatiota puutarhasta, niin hyvä, Enström sanoo.

Sädevuo ja Enström kehottavat puutarhasta innostuneita miettimään ensin, mistä he pitävät ja haluavatko he puutarhaan esimerkiksi helppohoitoisia tai syötäviä kasveja. Enströmin vinkki on yksinkertainen.

– Palkkaisin ammattilaisen. Paljon merkitsee, onko piha aurinkoinen vai varjoinen ja millainen maa siinä on. Meillä on savipohja, joten sateen jälkeen maa pysyy hyvin märkänä. Kaikki vaikuttavat siihen, miten pihasta saa selkeän ja, että siellä kukkii jatkuvasti keväästä syksyyn. Tämän saavuttamiseksi täytyy tuntea kukat, hän sanoo.

Hän korostaa myös valmiutta olla vain kotona puutarhan kukkimisen aikaan.

– Etenkin kuivana kesänä täytyy olla kastelemassa puutarhaa.

Sädevuon lempipaikka puutarhassa on grillikoto, joka nököttää keskellä pihaa, sillä sieltä näkee joka suuntaan. Enström pitää lammen reunalla olevista aurinkotuoleista, joista aukeaa hienot näkymät puutarhaan. Pihaan on tehty tarkoituksella polkuja, jotka kiemurtelevat ja kaaria, jotka täyttyvät kesällä kukista. Piha muokkaantuu jonkin verran joku vuosi, mutta pysyy 90 prosenttisesti samana.

– Jos jokin kasvi kituu eikä pärjää pihalla, siitä luovutaan ja tilalle etsitään muuta, Enström sanoo.

– Pihaa on hemmetin kiva katsoa, vaikkei ole viherpeukalo. Nurmikkokin on kiva, mutta ei yhtä viihtyisä, Sädevuo sanoo.

Yksi pihan silmäteristä on harvinainen tillipioni. Haastava kukka viihtyy aurinkoisella pihalla.