Nuorisokoti muuttamassa Lintumetsään – osa asukkaista vastustaa voimakkaasti

Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Espoon Lakistossa tällä hetkellä toimiva Tunkki Oy:n nuorisokoti muuttaa kesän aikana Klaukkalan Lintumetsään.

Nuorisokoti sijoittuu Kaikurinne 4:ssä sijaitseviin kiinteistöihin, jotka on tehty aikoinaan laitoshoidon asumispalveluyksiköksi.

Kiinteistön omistaa Helsingin Diakonissalaitos, ja siinä toimi aiemmin Rinnekodin asumisen tuen palveluja tarjoava yksikkö kehitysvammaisille ja autismikirjon henkilöille.

Tunkki Oy:n toimitusjohtaja Juha Saurama kertoo, että kyseessä on ympärivuorokautisen erityistason lastensuojelun sijaishuollon palveluita tarjoava nuorisokoti.

Nuorisokodilla on kolme osastoa Lakistossa Rinnekodin alueella, joista kaksi muuttaa Lintumetsään, yksi jää Lakistoon.

– Syy muutolle on se, että Tunkin käyttämät rakennukset Rinnekodin alueella aiotaan purkaa, Saurama selventää.

Sauraman mukaan molempiin Lintumetsän osastoihin muuttaa asumaan seitsemän lasta, jotka ovat 12–17-vuotiaita.

– He käyvät peruskoulua, opiskelevat toisella asteella tai käyvät töissä. Lähes kaikki myös harrastavat jotain. Juuri harrastaminen ja varsinkin liikunta näyttelee suurta roolia meidän toiminnassamme.

Nuorisokodissa työskentelee seitsemää lasta kohti yhdeksän työntekijää, yhteensä siis 18 työntekijää.

– Lapsia on siis kasvattamassa henkilöstömitoituksen mukainen ammatillinen henkilöstö, joista jokainen on aluehallintoviraston hyväksymä työntekijä. Henkilökunta on paikalla ympäri vuorokauden.

Osa Lintumetsän ja Lepsämän alueen asukkaista on vastustanut nuorisokodin muuttoa voimakkaasti verkkokeskusteluissa. Myös useat kunnallisvaaliehdokkaat ja nykyiset valtuutetut ovat ottaneet kantaa asiaan.

Asukkaiden päällimmäisenä huolena on nuorisokodin sijainti keskellä tiiviisti rakennettua omakotialuetta. Lähistöllä sijaitsevat myös Lepsämän päiväkoti ja Lepsämän koulun Lintumetsän väistötila.

Verkkokeskustelussa asukkaat pelkäävät muun muassa lisääntyvää häiriökäyttäytymistä ja rauhattomuutta, nuorisokodin vaikutusta alueen vetovoimaan ja asuntojen hintoihin sekä uskovat nuorisokodin aiheuttavat heijastusvaikutuksia aina Klaukkalaan asti.

Asiasta järjestettiin Lintumetsän ja Lepsämän asukkaiden omassa Facebook-ryhmässä myös kysely, johon vastasi noin 200 ihmistä. Vastaajista suurin osa, yli 90 prosenttia, vastusti nuorisokodin sijoittumista Lintumetsään.

Nuorisokodin sijoittumista Lintumetsään vastustavan adressin on maanantaihin mennessä allekirjoittanut 230 ihmistä.

Toimitusjohtaja Saurama suhtautuu keskusteluun rauhallisesti.

– On ihan ymmärrettävää, että keskustelu käy kuumana, jos asuinalueelle tulee jotain vähänkään normaalista poikkeavaa. Tässä kohtaa kannattaa kuitenkin muistaa, että kyseinen rakennus on alkujaan tehty nimenomaan laitoshoidon asumispalveluyksiköksi, hän painottaa.

Sauraman mukaan nuorisokoti muuttaa tiloihin kesäkuun lopulla. Suunnitelmissa on kutsua lähialueen asukkaat tutustumiskäynnille heinäkuussa.

– Uskon, että vastustus perustuu tietämättömyyteen ja tutustumisella on valtava merkitys. Kun mörkö saakin kasvot, niin se ei ole enää mörkö. Tutustumisen kautta ennakkoluulot toivottavasti vähenevät, hän sanoo.

Saurama kertoo myös keskustelevansa ja selventävänsä asiaa mieluusti.

– Me olemme ammattilaisia ja hoidamme asian niin hyvin kuin voimme. Siitä lähdemme, ettei kenenkään asunnon arvo tämän takia putoa.

– Emme kuitenkaan pyydä anteeksi olemassaoloamme. Ihmisten täytyy ymmärtää, että nämä lapset eivät ole voineet valita vanhempiaan tai sitä, millaiseen kotiin ovat syntyneet.

Saurama toivoo tulevaisuudelta myös yhteistyötä naapuruston kesken. Rinnekodin alueella Tunkki Oy pyörittää esimerkiksi kahvilaa, jossa nuorisokodin nuoret työskentelevät.

– Asukkaiden kanssa olisi mukava olla vuorovaikutuksessa ja pohtia, voisimmeko esimerkiksi auttaa heitä jollain tavalla. Voimme esimerkiksi osallistua talkoisiin tai järjestää yhdessä alueen siivoustalkoot. Ne kaikki lisäävät yhteisöllisyyttä. Tämäntapaista yhteistyötä olisi mukava saada aikaiseksi Lintumetsässäkin.

Tunkki Oy:lla on voimassa oleva toimilupa. He ovat toimittaneet aluehallintovirastolle toukokuussa muutoshakemuksen liittyen paikan vaihtumiseen. Avi ei ole vielä käsitellyt hakemusta.

Voiko kunta vaikuttaa asiaan?

Verkkokeskustelussa on noussut esille se, voisiko Nurmijärven kunta jollain tapaa vaikuttaa nuorisokodin sijoittumisen Lintumetsän alueelle.

Nurmijärven kunta kertookin nyt tiedotteessaan saaneen useita yhteydenottoja liittyen kyseiseen Kaikurinne 4:n tonttiin. Tontti on vuokrattu Rinnekoti-säätiölle.

Kunta muistuttaa, että lastensuojeluyksiköiden ja ammatillisen perhekodin luvista päättää aluehallintovirasto (avi). Merkittävistä muutoksista, kuten uuteen toimitilaan muuttamisesta, toiminnanharjoittajan tulee hakea lupa avilta.

– Avi voi puolestaan pyytää Keusotelta lausuntoa sosiaalipalveluiden järjestämisen näkökulmasta. Avi ja Keusote voivat halutessaan myös pyytää kunnalta lausuntoa. Kunnassa mahdollisen lausunnon antaja riippuu siitä, mitä lausuntopyyntö koskisi.

– Nurmijärven kunta ei ole kuitenkaan saanut mitään yhteydenottoa tai lausuntopyyntöä viranomaiselta, vuokralaiselta tai mahdolliselta uudelta toimijalta kyseiseen tonttiin liittyen, kunta tiedottaa.

Palveluntuottajan tulee sopia kunnan kanssa myös mahdollisista koulupaikoista.

Kunnasta kerrotaan myös kunnalla on voimassa oleva vuokrasopimus kyseessä olevasta Kaikurinteen tontista Rinnekoti-säätiön kanssa. Vuokrasopimuksen mukaan vuokramies on oikeutettu siirtämään kuntaa kuulematta vuokrasopimuksen toisaalle.

Tontin kaavanmukainen käyttötarkoitus on sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palvelevien rakennusten korttelialue (YS).

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut