Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koti-tv tarjoaa ikäihmisille kuntoutusta – "Lisäpalvelu, jonka tarkoitus on tavoittaa netittömät"

Koti-tv: Etäkuntoutushetket sopivat toimintakyvyltään eri tasoisille ikäihmisille. Kulttuuriohjelmaa kanavalle tuottaa muun muassa Suomen Kansallismuseo.

Rauhallinen tahti, rauhallinen musiikki ja selkeät liikkeet: nilkkojen pyöritystä, ylävartalon pyöristystä, pää rintaan taivutusta, käsien kurkottelua sivuille ja kahdeksikon tekoa.

Menossa on aamupäivän jumppaohjelma Keusoten tarjoamalla Koti-tv-kanavalla, joka on suunnattu ikäihmisille.

Ohjelmassa on pieniä, mutta tehokkaita liikkeitä, joista moni työikäinenkin hyötyisi. Kellokosken eläkeläisyhdistyksen puheenjohtaja Kirsti Ruislehto on käyttänyt kanavaa talvesta lähtien.

Koti-tv ei ole vielä kovin tunnettu.

– Kuukausitapaamisessa kerroin tästä ja kysyin, että kuka on tietoinen. Kolme kättä nousi. Meitä oli paikalla 31, kertoo Ruislehto.

Ruislehto kertoo katsovansa kanavan ohjelmaa aina kun sattuu olemaan siihen aikaan kotona. Lähinnä hän on tehnyt jumppaohjeita.

Harjoitteet ovat hyviä ja selkeitä.

– Tässä tulee tehtyä venyttelyjä, mitä ei normaalisti tule tehtyä. Kulttuuriohjelmia olen katsonut vähemmän, hän kertoo ja lisää, että harjoitteet ovat hyviä ja selkeitä ajatellen myös niitä ikäihmisiä, joilla ikää on jo enemmän.

Koti-tv on katsojille maksuton televisiokanava, joka tarjoaa ikäihmisille liikunnallista etäkuntoutusta, virikkeellistä muistikuntoutusta sekä kulttuuria ja opetuksellista sisältöä joka arkipäivä.

Ruislehdon mielestä kanava on helppo ottaa käyttöön. Ohjeiden kanssa ikäihminen voi kuitenkin tarvita esimerkiksi lähisukulaisen apua.

Eläkeläisten parissa on pohdittu muun muassa sitä, että onko uusi kanava yksi tapa Keusotella säästää ja nipistää palveluista.

Keusoten erityisasiantuntija Katri Patronen vastaa, että näin ei suinkaan ole. Kanava on osa Keusoten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelupolkuja ja niissä olevaa omahoitoa:

– Tämä on lisäpalvelu, jonka ensisijainen tavoite on tavoittaa netittömät, koronaeristyksen vuoksi kotona niin sanotusti jumissa olevat ikääntyneet.

– Rajoitustoimista johtuen kaikki perinteiset kokoontumis- ja harrastuspaikat ovat olleet suljettuina, joten Koti-tv:llä tavoitellaan hyvinvoinnin ja terveyden ylläpidon kotona tapahtuvaa omaehtoista toiminta. Lisäksi kanavan sisältöä ja aiempia tallenteita hyödynnetään Keusoten omissa ikääntyneiden palveluissa muun muassa päivittäisessä viriketoiminnassa, vastaa Patronen.

Patrosen mukaan kanava on otettu hyvin vastaan:

– Ikääntyneet ovat tottuneita television katsojia, mutta heille kohdennettu oma kanava on puuttunut peruskanavatarjonnasta.

Kanavan kokeilu alkoi joulukuussa ja se tulee olemaan käytössä tämän vuoden loppuun, mutta jatkon tarvetta pohditaan.

– Lähetyksen mahdollistavien digikanavien tarjonta on mahdollisesti laajenemassa lähiaikoina, joten kannattaa seurata lehdistö- ja nettitiedotteita ja jakaa infoa ikääntyneille tuttaville, kertoo Patronen.