Yksityistieselvitys: Avustusjärjestelmän valmistelussa ei laillisuuteen liittyviä virheitä, kehittämistarpeita kyllä

Odotettu yksityistieselvitys on valmistunut. Selvityksen mukaan avustusjärjestelmän valmistelussa ei ole tehty laillisuuteen liittyviä virheitä. Riikka Laine
Taina Joutsen

Taina Joutsen

Nurmijärven kunnan teettämän yksityistieselvityksen perusteella yksityisteiden avustusjärjestelmän valmistelu on tehty kunnan hallintosäännön mukaisesti. Päätöksentekijöille on myös annettu oikeat ja riittävät tiedot yksityistiehankkeesta ja sen etenemisestä.

Selvityksessä todetaan lisäksi, että vanhan yksityistielain aikana tiekunnat ovat yksityistieasetuksen mukaisesti solmituista sopimuksista huolimatta säilyneet tienpitäjinä ja niille on jäänyt tienpitäjälle asetetut vastuut ja velvoitteet.

Selvityksessä havaittiin kuitenkin valmisteluun ja päätöksentekoon liittyviä kehittämistarpeita. Ne liittyvät asian valmisteluprosessin kehittämiseen; hoitosopimuksiin kohdistuva laillisuusongelma olisi voitu perustella selkeämmin, samoin uudistukselle asetetut tavoitteet olisi voitu kirkastaa ja niistä olisi voitu viestiä selkeämmin päätöksenteon yhteydessä. Hankesuunnitelmaan olisi voinut sisällyttää laajemman toimintaympäristön arvioinnin ja vaihtoehtoisista avustusjärjestelmistä olisi voinut esittää enemmän vaihtoehtoja.

Selvityksen teki Nurmijärven kunnan sisäisenä tarkastajana toimiva KPMG Oy kunnan konsernipalvelujen toimeksiannosta. Siinä arvioitiin avustusmalliuudistuksen johtamista, avustusmallin laatimista sekä avustusmallin hyväksymistä ja päätöksentekoa.

Nurmijärven kunnan hallintojohtaja Katja Vuorinen. Nurmijärven kunta

– Selvityksen tulos oli aika lailla odotetun kaltainen. Siinä ei ilmennyt laillisuusvirheitä eikä päätöksentekijöille annettua virheellistä tietoa, Nurmijärven kunnan hallintojohtaja Katja Vuorinen toteaa.

Selvityksessä esitettyjä huomioita ja kehittämistarpeita hän pitää asianmukaisina. Hän harkitsee muun muassa sitä, olisiko kunnasta puuttuva yleinen ohjeistus hankesuunnitelman laadinnasta sekä projektinhallinnasta syytä tehdä.

– Huomiot kannattaa ottaa opiksi. Kunnassa on koko ajan erityyppisiä isojakin uudistuksia. Jokaisen muutoksen tavoitteiden pitää olla kirkastettu, Vuorinen sanoo.

Sisäinen tarkastus tilattiin valtuutettu Kalle Mustosen (kesk.) ja 25 muun valtuutetun allekirjoittaman aloitteen seurauksena. Joulukuussa 2020 jätetyssä aloitteessa Mustonen toi esille muun muassa sen, että päätöksenteossa valtuutetuille ei ole kerrottu kunnan mahdollisuudesta jatkaa vuosikymmeniä vanhoja hoitosopimuksia esimerkiksi läpiajoteiden kanssa. Kunnanhallitus ohjasi valtuustoaloitteen kunnan konsernipalveluille valmisteltavaksi tammikuussa 2021.

KPMG:n selvityksen perusteella päätöksentekoaineistoissa on kuitenkin tuotu esille tavat, joilla kunta voi myöntää avustuksia tiekunnille. "Tekniselle lautakunnalle 13.12.2018 esitetystä päätösesityksestä ja sen tausta-aineistosta ei voida sisäisen tarkistuksen näkemyksen mukaan tehdä johtopäätöstä, että päätöksentekijöitä olisi johdettu harhaan hoitosopimusjärjestelmän uudistamisen tarpeesta", selvityksessä sanotaan.

Yksityisteiden avustusjärjestelmän kehittäminen jatkuu senkin jälkeen, kun Mustosen aloite ja yksityistieselvitys on käsitelty loppuun kunnanhallituksessa ja valtuustossa.

Nurmijärven kunnanhallitus käsitteli selvitystä maanantaina ja päätti esittää valtuustolle, että valtuusto merkitsee tiedoksi sisäisen tarkastuksen laatiman selvityksen ja toteaa, että selvityksen perusteella kunnan ei ole tarvetta ryhtyä jatkotoimenpiteisiin aloitteessa esitettyjen asioiden johdosta.

Maiju Tapiolinna (ps.) jätti asiasta eriävän mielipiteen, koska hänen mukaansa raportti ei vastaa Mustosen tekemään valtuustoaloitteeseen.

Nurmijärven kunnanhallitus käsitteli selvitystä maanantaina ja päätti esittää valtuustolle, että valtuusto merkitsee tiedoksi sisäisen tarkastuksen laatiman selvityksen ja toteaa, että selvityksen perusteella kunnan ei ole tarvetta ryhtyä jatkotoimenpiteisiin aloitteessa esitettyjen asioiden johdosta.

Maiju Tapiolinna (ps.) jätti asiasta eriävän mielipiteen, koska hänen mukaansa raportti ei vastaa Mustosen tekemään valtuustoaloitteeseen.

Valtuusto käsittelee asiaa seuraavassa kokouksessaan.

Kunnalta kerrotaan myös, että yksityisteiden avustusjärjestelmän kehittäminen jatkuu senkin jälkeen, kun aloite ja yksityistieselvitys on käsitelty loppuun kunnanhallituksessa ja valtuustossa.

– Yksityisteiden avustusjärjestelmän kehittäminen ja toimivaksi saaminen on parhaillaan meneillään. Keskustelu asiasta jatkuu, ja sen on syytäkin jatkua, hallintojohtaja Vuorinen sanoo.

Viestintäpäällikkö Teemu Siltasen mukaan avustusjärjestelmän suunnitteluun liittyvä osallistaminen ja keskustelut kuntalaisten kanssa jatkuvat syksyllä. Osallistamisen tarkemmasta aikataulusta tiedotetaan kesän aikana.

– Toivomukseni olisi, että jatkossa satsaisimme yhteisen energiamme siihen, että järjestelmästä saadaan kehitettyä mahdollisimman toimiva, Siltanen sanoo.

Sisäinen tarkastus on toteutettu maalis-toukokuussa 2021 ja tarkastus koostui ensisijaisesti dokumentaation läpikäynnistä sekä lisäksi tilannekuvaa täydentävistä tunnistettujen avainhenkilöiden haastatteluista.

KPMG:n Oy:n laatiman sisäisen tarkastuksen kustannukset ovat yhteensä 15 105 euroa (alv 0 %). Lisäksi aloitteen käsittelyyn on käytetty oman henkilöstön työaikaa arviolta noin 40–50 tuntia.

Yksityistieselvitys on kokonaisuudessaan luettavissa kunnan kotisivuilta.

Näin aloitteen tekijä ja yksityistieaktiivit kommentoivat selvitystä – "Hyvin ongelmallista"

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut