Palvelupäällikön välivuosi maalla – Riitta Mikkola hörppää aamudrinkkinä lasillisen koivunmahlaa

Ritva Somero (vas.) ja Riitta Mikkola skoolaavat koivunmahlaiset terveysmaljat.

Seija Väre

Riitta Mikkola aloittaa päivänsä pulahtamalla raikkaaseen järviveteen ja hörppäämällä aamudrinkkinä lasillisen viileää koivumahlaa.

Vielä viime syksynä Nurmijärven kunnan Aleksia-liikelaitoksen palvelupäällikkö Mikkola ei arvannut, että tuleva vuosi vie hänet koulunpenkille opiskelemaan luontoalaa ja maaseudulle keräämään villiyrttejä.

Korona-ajan kouluruoka- ja siivousjärjestelyjen sijaan Riitta Mikkola tunnistaa ja keräilee nyt muun muassa vuohenputkea, maitohorsmaa ja voikukkaa.

Kaikki sai alkunsa siitä, kun vuosi sitten keväällä Mikkola siirtyi etätöihin, mitä jatkui koko vuoden.

– Paikallaan istuessani aloin huolestua omasta hyvinvoinnista. Sosiaalinen media tarjoaa itse kullekin kiinnostuksen mukaisia mainoksia ja niinpä someeni ilmestyi ilmoitus luontoalan ammattitutkinnosta. Se oli siinä, hän sanoo.

Koronavuosi oli todella raskas. Töitä oli paljon ja liikunta jäi vähiin. Apuun riensi Mikkolan ystävä, Keravan kaupungin koulusihteeri Ritva Somero.

 Paikallaan istuessani aloin huolestua omasta hyvinvoinnista.

– Hän vieraili viime kesänä Pöllölässä, katseli maalaismiljöötä vieraan silmin ja näki sen, mitä paikallisasukkaat eivät ehkä näe.

Mikkola huomasi myös sen, että on muistettava panostaa myös itseensä.

– Ystäväni kommentit herättivät katselemaan ympärilleni. Tällä hetkellä me molemmat olemme opintovapaalla ja suoritamme ammattitutkintoa luontoalan neuvojiksi. Viikot asumme isoveljeni Eero Mikkolan metsätilalla. Hän työskentelee Luontovarakeskuksen erityisasiantuntijana.

Viime vuonna perustettu Pöllölän luontofarmi on hyväksytty luomuvalvontaan. Tarkoituksena on yhdistää sisarusten ammattitaito villiyrttien ja ruokapalvelun tuntemisessa sekä metsäalan asiantuntijuus.

– Täältä, keskeltä ei mitään, löytyy roppakaupalla puhdasta metsää ja luontoa villiyrttien keräämiseen. Aiomme järjestää täällä villiyrttisaunailtoja sekä tentsile-majoitusta ikimetsään, Saarisen järven rannalle.

Mikkola ja Somero suunnittelevat koulutuksen aikana erilaisia villiyrttiretkiä sekä ”villin pöllön saunapaketteja”. Sen takia he testaavat perheidensä kanssa haudutetuista havuista tehtyjä jalkakylpyjä, koulun lähiopetuspäivänä tehtyä saippuaa sekä erilaisia juomia.

– Kuivatuista koivunlehdistä tulee maailmalla suosittua shrubia eli puskajuomaa. Siihen lisätään vain etikkaa ja sokeria. Maitohorsman kukista tulee nätin väristä juotavaa. Aiomme toki soveltaa muitakin reseptejä.

Luontoala herättää selvästi kiinnostusta, sillä Iisalmessa on samassa ryhmässä neljä opiskelijaa Keski-Uudeltamaalta. Mikkola aprikoi olevan vähän pelottavaakin, että uutta asiaa tulee niin paljon. Uusi innostus saattaa peilautua myös työelämään.

– Villiyrtit sopivat myös kouluruokaan. Useissa niistä on enemmän vitamiineja kuin perinteisissä vihanneksissa. Ei voi vielä edes arvata, millaisia uusia ideoita vuosi tuo tullessaan. Toivomme löytävämme jotain uutta myös kouluravintolaan ja saunoihin.

Villiyrttien kerääminen on opiskelijan mielestä täyttä duunia, mutta silti se lepuuttaa hermoja.

– Ilman tätä maaseutukokemusta saattaisin olla hyvinkin stressaantunut, Mikkola toteaa.

Toukokuun alussa kanistereihin laskettiin mahlaa koivusta. Parhaillaan kukkivan voikukan juurista Mikkola on valmistanut aiemmin puuroa perheen miesväelle ja Somero keitellyt korvikekahvia.

Kuka?

Riitta Mikkola, 52 vuotta, asuu Järvenpäässä.

Valmistui ravitsemusteknikoksi 1991, restonomiksi 2002 (AMK) ja 2013 (ylempi AMK), ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö, Orimattilan kaupunki 2008–2013, palvelupäällikkö Nurmijärven kunta, Aleksia-liikelaitos, vuodesta 2014.

Opintovapaalla elokuuhun 2022 asti.

Opiskelee luontoalan ammattitutkintoa Ylä-Savon ammattiopistossa Iisalmessa.

Tekee käytännön harjoitustehtäviä veljensä metsätilalla ja äitinsä kotipaikalla, Leppävirran Huovilansalmella.

Maalaiselämä on tullut tutuksi jo lapsesta saakka, sillä hän on lomaillut kylällä lapsesta asti.

Perheeseen kuuluu puoliso Petteri Rouvinen ja kaksi aikuista poikaa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut