Sompiontien asukkaat huolissaan tien turvattomuudesta – "Koko alue on kuin villi länsi"

Liikenne: Sompiontien asukkaat ovat huolissaan tien turvallisuudesta ja liikenteestä.

Emma ja Tapio Kuisma, Johannes, Sanna ja Eelis Kurvinen, Jarmo ja Joanna Syrjälä sekä Janita, Aku, Oliver, Daniel ja Gabriel Uusikari odottavat kunnan vastausta. Jutta Halminen

Jutta Halminen

Kirkonkylässä sijaitsevan Sompiontien asukkaat ovat huolissaan kotitiensä turvattomuudesta.

Aleksis Kiven tieltä Antturintien kautta erkanevalla ja Punamullantiehen päättyvällä Sompiontiellä on 30 kilometrin tuntinopeusrajoitus, mutta sitä ei asukkaiden mukaan noudateta.

Asukkaat kertovat valittaneensa tien turvattomuudesta useaan otteeseen Nurmijärven kunnalle, mutta mitään ei ole tapahtunut. Aiemmin tehty kuntalaisaloite ei myöskään tepsinyt, joten nyt he ottivat kovemmat keinot käyttöönsä: aiheesta jätettiin valtuustoaloite valtuuston viime kokouksessa. Aloitteen jättäjänä toimi Mira Lappalainen (ps.).

– Olemme asuneet tässä vuodesta 2014 ja olimme kuntaan yhteydessä ensimmäisen kerran vuonna 2016. Emme saaneet sieltä mitään vastausta, Sompiontiellä asuva Aku Uusikari sanoo.

Tien varressa on useita omakotitaloja, joissa asuu lapsiperheitä. Lasten koulumatka kulkee tietä pitkin eikä sen varrella ole lainkaan kevyenliikenteenväylää. Lähistöllä sijaitsevat muun muassa Lukkarin ja Kivenpuiston koulut.

– Olemme odottaneet viisi vuotta lapsia-liikennemerkkiä, mutta emme ole saaneet sitäkään. Olemme tulleet siihen tulokseen, ettei kuntaa kiinnosta lasten turvallisuus, Sanna Kurvinen sanoo.

Olemme odottaneet viisi vuotta Lapsia -liikennemerkkiä.

Sompiontie on hyvin suora eikä sen varrella ole hidasteita. Asukkaat tietävät, ettei niitä ole tulossakaan.

– Hidasteita tänne ei voi laittaa emmekä ole niitä ehdottaneetkaan. Olemme puhuneet sivuttaishidasteista tai jalkakäytävästä, Tapio Kuisma sanoo.

Kadulla on näennäisesti hyvä näkyvyys, mikä edesauttaa kaasujalan painamista entistä enemmän. Sompiontiellä onkin ajettu asukkaiden mukaan ojaan sekä tolppaan useita kertoja, mikä kertoo kadulla ajettavasta ylinopeudesta.

– Kaikki eivät edes tiedä, että tässä on 30 km/h-rajoitus, sillä liikennemerkki on Aleksis Kiven tiellä kirkon kohdalla. Siitä on monta sataa metriä Sompiontien alkuun, Janita Uusikari sanoo.

– Toivon, että kunta olisi kerrankin etuajassa ja toimisi ennen kuin mitään vakavaa ehtii sattua. Tänne on kaavoitettu lisää tontteja, joten luvassa on myös lisää lapsia ja liikennettä, Sanna Kurvinen sanoo.

– Koko alue on kuin villi länsi. Kunnan tulee ottaa asia kunnolla käsittelyyn. Olemme huolissamme myös nuorten turvallisuudesta, sillä he kaahaavat kadulla, Jarmo Syrjälä sanoo.

– Moni tuntuu ajavan tästä läpi sen vuoksi, että vaihtoehtoisella reitillä eli Punamullantiellä on hidasteet ja tässä ei, Aku Uusikari sanoo.

Kunta toi tien varteen nopeusnäyttötaulun, mutta se on asetettu tiellä olevan mutkan kohdalle, jossa tulee automaattisesti hidastaa vauhtia, eikä näin anna asukkaiden mukaan oikeaa informaatiota tiellä ajetuista nopeuksista.

Nurmijärven kunnan liikenneinsinööri Pia Korteniemen mukaan Sompiontiellä tehtiin liikennetutkimus 2017, jonka perusteella kadulla liikennöi päivittäin noin 350 ajoneuvoa suuntaansa.

– Liikennetutkimuksen mukaan noin 50 prosenttia autoilijoista ajoi nopeusrajoituksen mukaisesti tai enintään 10 km/h ylinopeutta ja keskinopeus oli noin 40 km/h, hän sanoo.

Päätös lapsia-liikennemerkin asettamisesta Sompiontielle on tehty ja se asennetaan Korteniemen mukaan maastoon kunnossapidon aikataulussa.

– Kunta vei siirrettävän nopeusnäyttötaulun Sompiontielle muutama viikko sitten. Nopeusnäyttötaulu tallentaa liikennemääriä ja ajonopeuksia. Sen tallentaman tiedon mukaan Sompiontiellä ajettiin pääsääntöisesti nopeusrajoituksen mukaisesti, Korteniemi sanoo. Nämä tulokset ovat tosin vain suuntaa antavia.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut