Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkaupunkiseudun koronarajoitukset lievenevät – osassa Uuttamaata kokoontumisrajoitukset kumotaan kokonaan

Koronaviruksen takia määrätyt rajoitukset lievenevät pääkaupunkiseudulla tiistaista 15. kesäkuuta lähtien.

Sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää kokoontumisia ilman henkilömäärärajoitusta. Niissä on kuitenkin edelleen huomioitava terveysturvallisuus.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) julkaisi maanantaina päätöksensä kokoontumisrajoitusten lieventämisestä ja kumoamisesta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella.

Päätös noudattelee sosiaali- ja terveysministeriön ohjausta, tiedottaa avi.

Pääkaupunkiseudulla, Keravalla ja Keski-Uudellamaalla tulevat voimaan kiihtymisvaiheen rajoitukset, jotka velvoittavat tilaisuuksien järjestäjiä huomioimaan edelleen osallistujien terveysturvallisuuden.

Yli kymmenen hengen kokoontumisissa sisätiloissa osallistujilla pitää olla mahdollisuus säilyttää turvavälit eli välttää lähikontaktit toisiinsa. Lähikontaktilla tarkoitetaan sisätiloissa asiakkaiden oleskelua enintään kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia.

Yli 50 hengen ulkotilaisuuksissa osallistujien täytyy voida välttää fyysinen kontakti toisiinsa, mutta tietyn mittaisia turvavälejä ei enää vaadita.

Jos sisätilojen tilaisuudessa on yli kymmenen henkilöä tai ulkotiloissa yli 50 henkilöä, järjestäjien on noudatettava opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.

Lisäksi on noudatettava lain hygieniavaatimuksia eli asiakkaille on muun muassa tarjottava mahdollisuus käsien puhdistamiseen ja oleskelu on järjestettävä mahdollisimman väljästi.

Avin päätös on voimassa 15.6.-14.7. ja se koskee näitä Uudenmaan kuntia: Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Järvenpää, Kauniainen, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Tuusula ja Vantaa.

Muiden Uudenmaan kuntien eli Askolan, Hangon, Inkoon, Karkkilan, Kirkkonummen, Lapinjärven, Lohjan, Loviisan, Porvoon, Raaseporin, Sipoon, Siuntion ja Vihdin alueilta kokoontumisrajoitukset kumotaan kokonaan suotuisan epidemiatilanteen ansiosta.

Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämisessä, kuten laajasti muidenkin asiakas- ja yleisötilojen käytössä, on kuitenkin edelleen noudatettava lain yleisiä hygieniavaatimuksia.

Lisäksi avi kumoaa 15. kesäkuuta alkaen niin sanotun turvavälimääräyksen, joka on tähän asti ollut voimassa Uudellamaalla niissä kunnissa, joilla epidemiatilanne on ollut vakavampi – eli samoissa kunnissa, joilla on ollut tiukemmat kokoontumisrajoitukset: Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Järvenpää, Kauniainen, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Tuusula ja Vantaa.

Alueellisen koronakoordinaatioryhmän ja aluehallintoviraston arvion mukaan lain edellytykset turvavälimääräyksen jatkamiselle eivät enää täyty. Määräys on velvoittanut yksityisen ja julkisen sektorin toimijoita varmistamaan, että asiakas- ja yleisötiloissa voidaan tosiasiallisesti välttää lähikontaktit.

Jatkossa kaikissa Uudenmaan kunnissa, kuten koko Suomessa, täytyy erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytössä noudattaa tartuntatautilain mukaisia yleisiä hygieniavaatimuksia vuoden loppuun asti.