"Suomalaisten valitus rajoituksista huvittaa" – Nurmijärveläislähtöinen Sirpa Juvonen asunut 26 vuotta Ranskassa

Henkilö: "Pandemian aikana ihmiset muuttuivat selvästi aggressiivisiksi", sanoo Ranskassa 26 vuotta asunut nurmijärveläislähtöinen Sirpa Juvonen.

Nurmijärvellä lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt Sirpa Juvonen alkoi seurustella fysiikkaa opiskelevan suomalaisen miehen kanssa. Mies sai kahden vuoden sopimuksen fysiikan laitokselle Ranskan Cerniin, jonne pariskunta lähti. Kaksi vuotta vaihtui 26 vuoteen, sillä Suomeen he eivät enää palanneet kuin käymään. Molemmilla on kuitenkin Suomen kansalaisuus, josta he eivät luovu, eivätkä aio hakea kaksoiskansalaisuutta. Tällä hetkellä he asuvat Sveitsin rajan tuntumassa, Juvonen on töissä Sveitsin puolella, joten sijainti on heille hyvä.

Myös Ranskassa on eletty erikoista aikaa, kun korona laittoi koko maan kiinni. Juvonen oli maaliskuussa 2020 töissä, kun tuli tieto, että he sulkevat, sillä Kiinasta on tulossa jotain erikoista Eurooppaan.

– Minua huvittaa suomalaisten valitus rajoituksista. Siellä ei ole käytännössä mitään verrattuna moneen muuhun maahan, Juvonen sanoo.

Hänen viimeinen työpäivänsä oli 20. maaliskuuta 2020, jonka jälkeen hän oli osa-aikatyötön kesäkuun alkuun.

– Silloin Sveitsi päätti avata ravintolat, mutta Ranskassa oltiin eri mieltä. Täällä sai poistua kotoa maksimissaan kilometrin päähän kerran päivässä. Jos ei totellut, sai valtavat sakot, Juvonen muistaa.

Maskipakko laajeni ja kesä-joulukuun Ranskassa oli ajoittain täysi lockdown. Kaikilla ulkonaliikkujilla täytyi olla lupapaperi, joka antoi syyn ulkona olemiselle. Rajat oli suljettu, joten Juvosella ei ollut mahdollisuutta mennä töihin.

Täällä sai poistua kotoa kilometrin päähän kerran päivässä.

– Ravintolan kapasiteetti oli 50 prosenttia. Kaikkien asiakkaiden jälkeen desinfioitiin kaikki paikat ja yhteystiedot otettiin ylös. Joulukuussa ovet menivät jälleen kiinni. Olen nyt ollut puoli vuotta kotona, mutta pääsen viimein takaisin töihin kesäkuun puolivälissä, Juvonen hymyilee.

Sveitsissä ravintolat ovat auki, Ranskassa vain terassit. Juvonen on kiinnittänyt huomiota siihen, että pandemian aikana ihmiset ovat muuttuneet aggressiivisiksi.

– Täällä ei ole ollut tapahtumia lähes kahteen vuoteen. Ranskassa saisi pitää tapahtumia, joissa on enintään 4000 henkeä. Mutta paikan päällä ei saa syödä, ei leiriytyä eikä seistä.

Positiivinen puoli on se, että täällä on rauhallista, sillä ihmisiä ei ole missään, vaan villisiat kävelevät kaduilla, Juvonen nauraa.

Hänellä on vuosittain huhti–kesäkuussa valtava hinku päästä takaisin Suomeen. Jos hän ei pääsisi kotimaahan, hän uskoisi pakkaavansa syksyllä laukut ja muuttavansa takaisin. Hän tulee aina juhannukseksi Suomeen.

– Kesän aikana Ranskaa tulee ikävä ja palaan tänne mielelläni. Olen tottunut siihen, että minulla on aina ikävä johonkin. En saisi Suomesta vastaavanlaista työpaikkaa tämän ikäisenä, Sveitsin ravintolavaunussa työskentelevä Juvonen uskoo.

Nurmijärveltä hän kaipaa maaperän tuoksua, joka huokui kuumana kesäpäivänä mäntymetsästä.

– Kaipaan myös Sääksjärveä, Viirin taloa sekä Klaukkalassa ollutta Kaijan Rolssia, josta tilasin aina hampurilaisen valkoisella kastikkeella.

Näiden lisäksi hän ikävöi kahta ystäväänsä, jotka asuvat edelleen Nurmijärvellä.

Juvonen ei puhunut sanaakaan ranskaa muuttaessaan maahan ja uskalsi ensimmäisen kerran käyttää kieltä, kun maassa vietettyjä vuosia oli takana 10.

– Kun odotin esikoistani ja tarvitsin rautaa, purin apteekissa rautaista kotiavaintani, jotta apteekkari ymmärsi, mitä tarvitsen.

Nurmijärveltä Ranskaan

Juvosen isä rakensi perheelle omakotitalon Kirkonkylälle Simeonintielle 1970-luvulla. Juvonen asui talossa 10-vuotiaaksi asti, jonka jälkeen isä rakensi heille uuden talon Holmaan. Tässä talossa Juvonen asui siihen asti, kunnes muutti poikaystävänsä kanssa Espooseen.

Espoosta matka jatkui Ranskaan, jossa oli tarkoitus viettää kaksi vuotta. Pariskunta kuitenkin päätti jäädä ja perusti perheen. Heidän kaksi tyttöään asuvat tällä hetkellä Suomessa.

Juvoset asuvat perinteisessä ranskalaisessa talossa, joka on sisältä suomalainen saunoineen ja nunnauuneineen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut