Poliisi huolissaan mopojen virittelystä – vanhemmilla velvollisuus huolehtia laillisuudesta

Nuoret: Vanhemmilla ja huoltajilla on vastuu ja velvollisuus huolehtia nuorten menopelien laillisuudesta.

Verneri Mannerjoki ajaa itse vakiomopolla, mutta kertoo nähneensä aikamoisia mopoviritelmiä liikenteessä. Ari Peltonen

Mikko Kuusela

Poliisi aikoo kiristää viritettyjen mopojen ja moottoripyörien valvontaa meluhaittojen vähentämiseksi. Poliisi saa varsinkin kesällä ilta- ja yöaikaan paljon ilmoituksia mopoilun aiheuttamasta häiritsevästä metelistä.

Poliisihallitus laatii vuoden loppuun mennessä suunnitelman, jossa pureudutaan myös mopojen ja moottoripyörien valvonnan kehittämiseen.

Tällä hetkellä poliisi yrittää käräyttää viritettyjen mopojen ja moottoripyörien kuljettajia osana muuta liikennevalvontaa. Poliisi pyrkii valvomaan erityisesti riski- ja häiriöpaikkoja sekä kohteita, joista rälläämismelusta on valitettu.

Itä-Uudenmaan poliisi tiedotti viime kesänä, että mopoja on viritetty alueen nuorten keskuudessa niin paljon, että hurjimmissa tapauksissa ne vastaavat teholtaan moottoripyöriä.

– Jos laiminlyöt mopoilua koskevien säädösten noudattamista ajamalla mopoa, jonka rakennetta on muutettu siten, että ajoneuvoluokka on muuttunut, voit syyllistyä kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta. Tällöin seurauksena on sakko ja ajokielto, komisario Asko Sartanen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksesta kertoo tiedotteessa.

Hyvinkääläinen Verneri Mannerjoki ajaa itse vakiomopolla liikenteessä. Kahdeksan vuotta motocrossia harrastaneelle Mannerjoelle tehokkaat pyörät ovat tuttuja lajin parista. Harrastuksen parissa mennään mopoilla, jotka kulkevat todella hyvin. Joskus sellaisia tulee vastaan muuallakin.

Olen kyllä nähnyt liikenteessä aikamoisia mopoviritelmiä.

– Olen kyllä nähnyt liikenteessä aikamoisia mopoviritelmiä, hän toteaa.

Mopon virittäjä ei ehkä tule ajatelleeksi, mitä seurauksia virittämisestä voi tulla. Viritetyllä mopolla onnettomuusriski on suuri, sillä varsinkaan vanhempia mopoja ei ole rakennettu kovempaa vauhtia varten.

Poliisi muistuttaa, että vastuu turvallisesta liikennekäyttäytymisestä ja määräysten noudattamisesta on aina ensisijaisesti kuljettajalla. Vanhempien olisi kuitenkin syytä olla tietoisia, siitä millaisella menopelillä heidän jälkikasvunsa liikkuu.

– Mopo on poliisinkin mielestä hyvä kulkupeli, kunhan se on oikein varusteltu ja turvallinen, sekä myös kuljettaja on oikein suojautunut ja oikealla asenteella liikenteessä, Sartanen toteaa.

Ajoneuvolaki

Ajoneuvolain mukaan mopo on moottorikäyttöinen ajoneuvo, jonka moottorina saa olla enintään 50 kuutiosenttimetrin polttomoottori ja jonka suurin rakenteellinen nopeus on enintään 45 km/h.

Virkavallan keräämien tietojen mukaan poikien mopot ovat viritettyjä useammin kuin tyttöjen.

Lasten huoltajilla on vastuu ja velvollisuus huolehtia siitä, että nuorille hankitut ajoneuvot ovat lakien ja asetusten mukaisia.

Turvallisuus on parantunut vuosien saatossa. Liikenneturvan tilastojen mukaan kuolleiden ja loukkaantuneiden mopoilijoiden määrä on laskenut yli 70 prosentilla kymmenen vuoden aikana.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut