Nurmijärven Hengitysyhdistys täytti 80 vuotta – sai alkunsa kesäkuussa 1941 Kiljavan sairaalassa

Merkkipäivä: Yhdistys perustettiin Kiljavalla 12. kesäkuuta 1941.

Nurmijärven Hengitysyhdistys täyttää tässä kuussa jo 80 vuotta.

80-vuotisjuhlaa yhdistys vietti viime viikolla Kiljavan sairaalan pihalla.

–  Tilaisuus oli lämminhenkinen, mutta rajoitusten takia paikalla oli vain pieni joukko väkeä. Isompi juhla tullaan järjestämään jäsenille myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana, hengitysyhdistyksestä kerrotaan.

Nurmijärven Hengitysyhdistyksen historia ulottuu 1940-luvulle.

– Suomessa 1940-luvulla tuberkuloosi oli yleinen, tarttuva sairaus. Kiljavan sairaalassa hoidettiin tuberkuloosipotilaita ja vuoden 1941 alussa Kiljavalla syntyi ajatus tuberkuloosipotilaiden järjestäytymisestä koko maata käsittäväksi järjestöksi. Sotasairaaloissa hoidettiin sodassa haavoittuneet, mutta kuka hoitaisi ne, jotka saivat vian keuhkoihinsa? Tämän ajatuksen siivittämänä syntyi Tuberkuloosipotilaiden Liitto r.y. toukokuussa 1941, Riitta Riikonen muistelee yhdistyksen historiaa.

Kiljavan Potilasyhdistys perustettiin päivälleen 12. kesäkuuta 1941. Se on yksi liiton vanhimmista paikallisyhdistyksestiä.

Yhdistyksestä syntyi Riikosen mukaan sen ajan vertaistuki. Yhdistys järjesti kokous-, esitelmä- ja juhlatilaisuuksia. Se teki myös kasvatus- ja valistustyötä.

– Sairastuneita autettiin monin tavoin myös työllistymään sekä taloudellisesti. Monia asioita siis tehtiin samalla tavalla kuin tänä päivänäkin.

1950-luvulla uudet lääkkeet korvasivat aiemmat hoitomenetelmät ja nimeä muutettiin vastaavasti.

– Monien nimenmuutosten jälkeen voimme nyt juhlia Nurmijärven Hengitysyhdistyksen 80-vuotista taivalta, hän kertoo.

Sekä Hengitysliiton että Nurmijärven oman yhdistyksen on pitänyt saada vuosien saatossa näkyvyyttä ja rahaa toimintaansa. Tämän takia yhdistys on järjestänyt monia kampanjoita ja keräyksiä, jotka ovat näkyneet myös Nurmijärven katukuvassa.

Pieni ele -keräys on viimeksi tullut tutuksi monille vaalipaikoilla. Moni muistaa myös Elämä Voittaa- ja Keuhkot Pihalle -kampanjat tai lisäaikaa liikunnalle tunnin lokakuussa.

Hengitysyhdistyksen toiminnassa on mukana myös paljon vapaaehtoisia, jotka ovat Riikosen mukaan mahdollistaneet yhdistyksen pitkäaikaisen toiminnan.

– Työn pitää jatkua, sillä meillä kaikilla on oikeus puhtaaseen hengitysilmaan, niin valtakunnan kuin paikallistasollakin. Vertaistuki on myös äärimmäisen tärkeää pitkäaikaissairaille ja miksei heidän perheilleenkin.

Hengitysliiton tervehdyksen ja onnittelut toi juhlaan järjestöpäällikkö Eeva Palmroos ja kunnan onnittelut välitti Nurmijärven kunnanhallituksen puheenjohtaja Virpi Räty (kok.)

Juhla jatkui musiikkiesityksillä ja entisten puheenjohtajien Helena Lejonin ja Riitta Riikosen kukittamisella. Liiton viiri toimitetaan aktiivitoimija Ulla Peltoniemelle.

Kiljavan sairaalan pihalle istutettiin Handolinin taimitarhalta hankittu paikallista Onnelan kantaa oleva Kultakuusi muistoksi yhdistyksen 80-vuotisesta toiminnasta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut