Perussuomalaiset kiilasi kolmanneksi, kokoomus säilytti ykkösaseman – näin puolueet kommentoivat vaalitulosta

Kuntavaalit: Kokoomus jatkaa Nurmijärven suurimpana puolueena, keskusta toisena. Perussuomalaisille huima nousu.

Perussuomalaiset ylsi kuntavaalien suurimpaan voittoon Nurmijärvellä.

Puolue sai sunnuntaina käydyissä vaaleissa 19,6 prosentin kannatuksen ja 11 valtuustopaikkaa. Näin ollen perussuomalaiset nousi Nurmijärven kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi aivan keskustan hännille.

Perussuomalaisten kannatus kasvoi 7,3 prosenttiyksikköä edellisistä kuntavaaleista.

– Tulos on ihan mieletön! Onnistuimme 150-prosenttisesti, Nurmijärven Perussuomalaiset ry:n Maiju Tapiolinna kiteyttää tunnelmat.

Tapiolinna oli yksi vaalien ääniharavista. Hän kertoo osanneensa toki odottaakin hyvää tulosta puolueelleen.

– Osasin odottaa hyvää tulosta, koska meillä oli todella hyvä tiimi. Kaikki tekivät tosissaan vaalityötä. Olen todella tyytyväinen.

Perussuomalaiset saa valtuustoon seitsemän uutta valtuutettua. Neljä nykyvaltuutettua pääsivät myös läpi.

– Uskon, että meillä tulee olemaan hyvä ja tiivis ryhmä, jossa on hyvä yhteishenki.

Kokoomus onnistui puolestaan säilyttämään paikkansa Nurmijärven suurimpana puolueena. Se sai 25,6 prosentin kannatuksen, mikä on 2 prosenttiyksikköä vuoden 2017 tulosta heikompi. Valtuustopaikkoja puolue sai 14 eli yhden vähemmän kuin nykyvaltuustossa.

Kokoomuksen vaalipäällikkö Kari Suomela on tulokseen tyytyväinen, hän kuvailee sitä torjuntavoitoksi.

– Ottaen huomioon, että viime vaalien ääniharava, Outi Mäkelä, ei ollut ehdolla, niin en voi olla muuta kuin erittäin tyytyväinen vaalitulokseen, Suomela summaa.

– Meidän osalta voidaankin puhua torjuntavoitosta. Pääsemme jatkamaan suurimpana puolueena ja sitä kautta jatkamaan muun muassa vastuullisen talouden ja peruspalveluiden turvaamista. Pyrimme huolehtimaan siitä, ettei veroja tarvitsisi nostaa, hän kertoo.

Keskusta säilytti asemansa Nurmijärven toiseksi suurimpana puolueena. Se sai vaaleissa 22 prosentin kannatuksen, joka kasvoi 1,8 prosenttiyksikköä viime kuntavaaleista. Keskusta myös nappasi yhden lisäpaikan, tulevassa valtuustossa keskustalaisia on 12.

– Olemme tyytyväisiä tulokseen. Tavoitteemme oli 1–2 valtuutettua lisää, joten pääsimme tavoitteeseemme, keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Juuso Jaakola-Siimes sanoo.

Keskustan kannatus Nurmijärvellä on valtakunnan tasoon nähden todella korkea. Koko Suomessa keskusta sai 14,9 prosenttia äänistä.

Jaakola-Siimes uskoo, että menestyksen taustalla on muun muassa onnistunut ehdokashankinta.

– Lisäksi panostimme kuntavaaliohjelmaamme. Pyrimme tekemään siitä konkreettisen ja kattavan, ja uskon, että kuntavaaliohjelma edesauttoi osaltaan hyvää vaalitulosta.

SDP ja vihreät kuuluvat puolestaan vaalien häviäjiin Nurmijärvellä.

SDP:n kannatus laski 3,4 prosenttiyksikköä edellisiin kuntavaaleihin verrattuna ja oli nyt 13,8. Valtuustopaikkoja puolue sai 7, mikä on kaksi vähemmän kuin viime kerralla.

– Vaalitulos on pettymys, mutta siitä mennään yli ja katse on jo tulevaisuudessa, Nurmijärven Demareiden kunnallisjärjestön puheenjohtaja Harri Lepolahti kuvaa ja jatkaa:

– Odotin, että pystymme vielä pitämään kolmanneksi suurimman puolueen paikan, mutta toisin kävi. Onnittelut perussuomalaisille vaalivoitosta.

Lepolahti arvelee, että vaalitulos merkitsee Nurmijärvelle tulevaisuudessa varsin kovaa oikeistolaista politiikkaa.

– Hivenen huolettaa, mikä tule olemaan meidän peruspalvelujen kohtalo ja miten pidetään huolta kaikista kuntalaisista, hän pohdiskelee.

Vihreiden kannatus tippui 3,6 prosenttiyksikköä edellisiin kuntavaaleihin verrattuna ja oli nyt 10,5. Valtuustopaikkoja puolue sai viisi, mikä on kaksi nykyistä vähemmän.

– Tulos on pieni pettymys. Toki seurasimme gallupeja etukäteen ja osasimme tähän varautua, Nurmijärven Vihreiden puheenjohtaja Leni Pispala toteaa.

Hän ei osaa arvioida, mistä vihreiden heikko menestys johtuu. Pispala harmittelee kuitenkin sitä, että äänestysprosentti jäi alhaiseksi.

– Uskon, että koronatilanne vaikutti siihen.

Vasemmistoliitto sai puolestaan valtuuston läpi yhden valtuutetun. Puolueen kannatus oli 3,4 prosenttia.

Kristillisdemokraattien kannatus oli 2,7 prosenttia. Puolue onnistui pitämään yhden valtuustopaikan.

RKP ei saanut Nurmijärvelle omaa valtuutettua – kuten eivät myöskään Liike Nyt, Avoin Puolue tai SKP.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut