Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toni Kilpinen suunnitteli Nurmijärvelle oman maakuntapuukon – moderni muotoilu ja vanha aika yhdistyvät

Nurmijärvi on saamassa oman maakuntapuukon. Raalalaisen Toni Kilpisen suunnittelema ja valmistama Nurmijärvipuukko on tällä hetkellä prototyyppivaiheessa, ja siihen liittyvät yksityiskohdat mietinnässä.

Yksi Nurmijärvipuukon erikoisuuksista on, että sitä voi kanniskella joko oikealla tai vasemmalla puolella. Puukko on nuolenkärjen muotoinen.

Nurmijärven oman maakuntapuukon tupessa on myös kunnan vaakuna, jonka käyttöön Kilpisellä on jo kunnanjohtaja Outi Mäkelän lupa.

– Koska puukko ja tuppi ovat kokonaisuus, haluan tuoda visuaalista ilmettä tuppeen, Kilpinen kertoo.

Lisäksi hän haluaa, että puukon muotoilussa yhdistyvät modernisuus ja vanha aika.

Nurmijärvipuukon kahvoissa Kilpinen käyttää paljon koivupahkaa, tammea ja visakoivua. Itse teräosan hän valmistaa Ilvesvuoressa Nurmijävellä toimivan teräsalan yrityksen Sten & Co:n puukkoterästä.

Sepän työt ovat minulle intohimo.

Toni Kilpinen

Toni Kilpinen opiskelee parhaillaan puukkosepäksi Raision seudun koulutuskuntayhtymän järjestämässä koulutuksessa, joka vastaa kisällin tutkintoa. Nurmijärvipuukon suunnittelu ja valmistaminen on osa hänen lopputyötään.

Yksilöllisen puukon valmistamiseen kuluu 50-100 tuntia, ja Suomen Puukkoseuran SM-Puukko 2021 kilpailuun lähettämäänsä puukkoa Kilpinen teki yli 100 tuntia. Kilpailupuukko voittikin Riistanvartijan metsästysveitsi -sarjan.

Kovin suurille tuntipalkoille puukkoseppä ei siis pääse, joten mikä Kilpisen saa viettämään puukkojen parissa lähes kaiken liikenevän ajan?

– Työn haastavuus, loputon oppimisen käyrä. Et ole koskaan valmis, koska tässä työssä on niin monta osatekijää, Kilpinen vastaa.

Into sepän töihin syttyi Nurmijärven opistossa jo edesmenneen nurmijärveläinen Eero Salmisen seppäkurssilla. Ensimmäiset takotyönsä Kilpinen teki vuonna 2014.

– Sepän ammatti on mystinen ammatti, ja olen aina tykännyt tehdä käsillä, vaikka minulla ei ollutkaan kokemusta takomisesta, Kilpinen kertoo.

Niinpä hän jatkoi opintojaan jatkokurssilla ja jatkokurssin jatkokurssilla. Ensin hän valmisti kynttelikköjä ja koukkuja, mutta innostui vähitellen yhä enemmän puukoista ja veitsistä.

Nyt hänellä on piharakennuksessa oma paja täynnä itse valmistettuja työkaluja, sekä erillinen tila esimerkiksi nahkaosien ompelua varten. Pajassaan hän valmistaa erilaisia tilaustöitä. Lisäksi hän pitää kesäisin työnäytöksiä Taaborinvuorella sekä opettaa veitsenteroitusta.

Sepän töitä Kilpinen tekee sivutyönään. Varsinaiselta ammatiltaan hän on sähköasiantuntija.

– Sepän työt ovat minulle intohimo. Mikään ei ole niin hieno tunne kuin se, kun saa jonkun työn valmiiksi, hän kertoo.

Valmiit työnsä Toni Kilpinen leimaa sepän merkillä. Hänen sepän merkissään on jatulintarha.

– Jatulintarha merkitsee minulle elämän jatkuvuutta. Toivoisin, että joku katsoo muutaman sadan vuoden jälkeen merkkiäni ja miettii, että kenenkähän tekemä tämä esine on.

Lisätiedot: https://www.seppatonikilpinen.com