OP: Korttimaksut nousseet jo korkeimmilleen korona-aikana – "Kriisistä elpyminen näyttää vauhdittuvan kesän aikana"

Palveluiden ja tavaroiden kulutus on elpynyt kevään ja alkukesän aikana koronavirustartuntojen laskemisen ja rajoitusten purkamisen myötä.

Esimerkiksi OP-ryhmä kertoo, että sen maksukorteilla tehdyt maksut ovat viime viikkoina nousseet korona-ajan korkeimpiin arvoihin.

Maksut ovat nyt lähes kymmenen prosenttia korkeammalla tasolla kuin viime vuoden heinäkuussa, jolloin virustartuntoja ei juurikaan ollut.

– Tähän saakka talouden elpyminen on paljolti ollut teollisuusvetoista, mutta nyt myös palvelusektorilla elpyminen näyttää jälleen vauhdittuvan, toteaa OP-ryhmän senioriekonomisti Tomi Kortela tiedotteessa.

Kortela katsoo elpymisen itsessään kasvattaa bruttokansantuotetta ja edelleen kiihdyttävän työllisyyden kasvun kautta talouskasvua.

– Koronakriisistä elpyminen näyttäisikin vauhdittuvan merkittävästi kesän aikana.

Korttimaksut eivät kuitenkaan ole elpyneet tasaisesti. Rajoitusten vuoksi matkailun vapaa-ajan viihdepalveluiden elpyminen on vasta alkutekijöissään.

Kun kokonaisuutena korttimaksut ovat ylittäneet selvästi kriisiä edeltäneen tason, niin vapaa-ajan viihdepalveluissa maksut ovat edelleen noin 40 prosenttia kriisiä edeltänyttä tasoa alempana.

Asiakkaiden korttimaksuissa ravintoloissa rajoitusten purkaminen kuitenkin näkyy vahvasti, OP-ryhmä tiedottaa. Rajoituksia purettaessa maksut ovat nousseet nopeasti. Toukokuun alusta ravintoloissa tehdyt korttimaksut ovat yli kaksinkertaistuneet.

Kotitalouksille kertyi viime vuonna kuusi miljardia euroa enemmän säästöjä kuin vuonna 2019. OP-ryhmän korttidatan mukaan kulutus nousee kuitenkin suhteellisen maltillisesti, ja kotitalouksien odotetaan kerryttävän kesälläkin säästöjään.

Kertyneitä säästöjä tuskin käytetään kokonaan kuluvan kesän aikana, vaan ne kanavoituvat paljolti osakemarkkinoille, asuntoihin ja mökkeihin.

– Matkailun kaltaisilla sektoreilla voidaan nähdä hetken kestävä kulutusbuumi, kun rajoituksia poistetaan. Laajamittainen kulutusbuumi, jossa kotitalouksien säästäminen painuisi merkittävästi miinukselle, näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä, sanoo Kortela.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut