Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

OP: Korttimaksut nousseet jo korkeimmilleen korona-aikana – "Kriisistä elpyminen näyttää vauhdittuvan kesän aikana"

Palveluiden ja tavaroiden kulutus on elpynyt kevään ja alkukesän aikana koronavirustartuntojen laskemisen ja rajoitusten purkamisen myötä.

Esimerkiksi OP-ryhmä kertoo, että sen maksukorteilla tehdyt maksut ovat viime viikkoina nousseet korona-ajan korkeimpiin arvoihin.

Maksut ovat nyt lähes kymmenen prosenttia korkeammalla tasolla kuin viime vuoden heinäkuussa, jolloin virustartuntoja ei juurikaan ollut.

– Tähän saakka talouden elpyminen on paljolti ollut teollisuusvetoista, mutta nyt myös palvelusektorilla elpyminen näyttää jälleen vauhdittuvan, toteaa OP-ryhmän senioriekonomisti Tomi Kortela tiedotteessa.

Kortela katsoo elpymisen itsessään kasvattaa bruttokansantuotetta ja edelleen kiihdyttävän työllisyyden kasvun kautta talouskasvua.

– Koronakriisistä elpyminen näyttäisikin vauhdittuvan merkittävästi kesän aikana.

Korttimaksut eivät kuitenkaan ole elpyneet tasaisesti. Rajoitusten vuoksi matkailun vapaa-ajan viihdepalveluiden elpyminen on vasta alkutekijöissään.

Kun kokonaisuutena korttimaksut ovat ylittäneet selvästi kriisiä edeltäneen tason, niin vapaa-ajan viihdepalveluissa maksut ovat edelleen noin 40 prosenttia kriisiä edeltänyttä tasoa alempana.

Asiakkaiden korttimaksuissa ravintoloissa rajoitusten purkaminen kuitenkin näkyy vahvasti, OP-ryhmä tiedottaa. Rajoituksia purettaessa maksut ovat nousseet nopeasti. Toukokuun alusta ravintoloissa tehdyt korttimaksut ovat yli kaksinkertaistuneet.

Kotitalouksille kertyi viime vuonna kuusi miljardia euroa enemmän säästöjä kuin vuonna 2019. OP-ryhmän korttidatan mukaan kulutus nousee kuitenkin suhteellisen maltillisesti, ja kotitalouksien odotetaan kerryttävän kesälläkin säästöjään.

Kertyneitä säästöjä tuskin käytetään kokonaan kuluvan kesän aikana, vaan ne kanavoituvat paljolti osakemarkkinoille, asuntoihin ja mökkeihin.

– Matkailun kaltaisilla sektoreilla voidaan nähdä hetken kestävä kulutusbuumi, kun rajoituksia poistetaan. Laajamittainen kulutusbuumi, jossa kotitalouksien säästäminen painuisi merkittävästi miinukselle, näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä, sanoo Kortela.