Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lämpöennätyksestä jäätiin hitusen, mutta mistä tukala kuumuus on peräisin? – Forecan meteorologi löytää sille useita syitä

Kesäkuun lämpöennätys oli rikkoutua eilen tiistaina, mutta siitä jäätiin täpärästi.

Mittari nousi korkeimmillaan 33,6 asteeseen Parikkalassa. Kesäkuun ennätys on vuodelta 1935, jolloin Ähtärissä mitattiin 33,8 astetta.

Lämpötila kohosi tiistaina seitsemällä paikkakunnalla 33 asteeseen tai sen yläpuolelle.

Miksi ennätys ei rikkoutunut ja mistä näiden päivien tukala helle on peräisin? Asiaa valaisee Forecan blogissa meteorologi Markus Mäntykannas.

– Parikkalassa tuuli alkoi hieman viritä iltapäivän aikana, joten todennäköisesti tuuli alkoi sekoittaa ilmaa pystysuunnassa. Ennätykseen olisi ehkä tarvittu hiukan heikompaa tuulta ja pitempään pilvetöntä taivasta. Mahdollisesti jossain on ollut lämpimämpää kuin 33,8 astetta, mutta lukemat eivät ole osuneet virallisille havaintoasemille, Mäntykannas kirjoittaa.

Hänen mukaansa tällaiset lukemat ovat poikkeuksellisia kesäkuulle.

– Joka vuosi ei päästä 33 asteeseen, kaikkina vuosina edes koko kesän korkein lukema ei ole 30 asteessa.

Poikkeuksellisen korkealle kivunneeseen kuumuuteen meteorologi löytää useita syitä.

– Venäjällä olevan korkeapaineen länsipuolitse on virrannut aina Kaspianmeren ja Mustanmeren ympäristöstä hyvin kuumaa ilmaa kohti pohjoista. Voimakkaat ilmavirtaukset ovat sitten edistäneet lämpimän ilman kulkeutumista Suomeen asti. Ilmamassa itsessään on ollut hyvin lämmintä, Mäntykannas selvittää.

Lisäksi kuumimmilla alueilla aurinko on paistanut ja ilma sekä maaperä ovat olleet kuivia.

– Jos olisi ollut kovin kosteaa, lämpötilat tuskin olisivat päässeet nousemaan näin korkealle.

Hellelukemia on luvassa myös loppuviikolle, mutta kesäkuun lämpöennätystä ei enää ennusteiden mukaan hätyytellä.

Sade- ja ukkoskuuroja tulee yhä loppuviikonkin aikana. Mäntykannas toteaa, että 30 asteen lukemien todennäköisyys hiipuu loppuviikolla, mutta hellelukemia kuitenkin mittaillaan osassa maata vielä juhannuksenakin.

– Asetelma pysyy siis kesäisenä. Ensi viikollakin hellettä voi olla ajoittain etelässä. Tästä voi tulla johonkin päin eteläistä Suomea pitkä helleputki, hän huomauttaa.

Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.