Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pietarista palaavilla kisaturisteilla huolestuttava määrä koronatartuntoja – tiistaista lähtien Vaalimaalla todettu 72 positiivista näytettä, kaikki eivät noudata karanteeniohjetta

Venäjältä palaavilta suomalaisilla on tällä viikolla todettu huomattava määrä koronavirustartuntoja.

Vaalimaan raja-asemalla otetuissa koronanäytteissä näkyy selvästi, että Pietarissa pidettyjen EM-otteluiden kisaturisteilla on todettu tartuntoja, tiedottaa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote.

On myös tapaus, jossa kisaturisti on ehtinyt olla yhteyksissä muiden ihmisten kanssa muun muassa baarissa ennen kuin on antanut positiivisen koronanäytteen.

Vaalimaalla otetuissa testeissä on tiistaista 22. kesäkuuta alkaen todettu 72 positiivista näytettä. Tiistaina otetuista noin 900 näytteestä kaikki eivät ole vielä valmistuneet.

Vaalimaalla positiivisen koronanäytteen antaneista suurin osa on nuoria miehiä, jotka ovat pääkaupunkiseudun ohella kotoisin Pori-Tampere-Mikkeli -akselin eteläpuolelta.

Nuijamaan rajanylityspisteellä on 22. kesäkuuta alkaen todettu 14 positiivista näytettä henkilöiltä eri puolilta Suomea.

On huomioitava, että matkalla mahdollisesti saatu koronatartunta ei välttämättä näy vielä rajaa ylittäessä, Eksote muistuttaa.

Eksote ja Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote ovat erittäin huolestuneita Venäjän huonontuneesta koronatilanteesta. Kymenlaaksossa todettujen koronatartuntojen lähde on viimeisen kahden viikon aikana suurimmassa osassa tapauksista eli noin 64 prosentissa ollut peräisin ulkomailta, lisäksi on näihin tapauksiin liittyviä jatkotartuntoja.

Viime tiistaina noin 800 kisaturistia ylitti Vaalimaalla rajan ilman koronanäytteenottoa, mutta matkustajilta kerättiin henkilötiedot kotikunnassa tehtävää koronatestiä varten ja neuvottiin omaehtoiseen karanteenin.

Rajanylityksen jälkeisen terveysturvallisuuden valvonta kuuluu omalle kotikunnalle, joista osa on jo lähestynyt kisamatkaajia puhelinsoitoin.

Jokaisen Pietarista palaavan matkustajan, riippumatta siitä otettiinko rajalla koronatesti vai ei, on ensiarvoisen tärkeä noudattaa saatuja ohjeita eli omaehtoista karanteenia ja koronatestausta, tähdentää Eksote.

Sekä Suomeen tultaessa tehtävä koronatesti että 72 tunnin jälkeen tehtävä jälkitesti ovat julkisessa terveydenhuollossa maksuttomia.

Tiedossa on jo tapauksia, joissa kisamatkalta palannut ei ole jäänyt omaehtoiseen karanteeniin.

– Meillä on tiedossa omalta alueeltakin tapaus, jossa Kymenlaaksosta kotoisin oleva kisaturisti on antanut rajalla negatiivisen näytteen. Hän on kisamatkan jälkeen käynyt baarissa, ajanut taksilla ja osallistunut yleisötapahtumaan ennen kuin on antanut positiivisen koronanäytteen. Hän on ennättänyt jo altistaa lukuisia henkilöitä, kertoo Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa tiedotteessa.

Lue lisää: Hus ja THL patistavat Venäjällä käyneitä koronavirustestiin – "On riski, että tartunnat leviävät juhannuksena"