Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aluehallintovirasto: Keski-Uudeltamaalta kumotaan kokoontumisrajoitukset 29.6. alkaen

Etelä-Suomen aluehallintovirasto tiedotti maanantai-iltana, että se kumoaa päätöksensä kokoontumisrajoituksista Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Mäntsälän, Nurmijärven, Pornaisten ja Tuusulan osalta, koska rajoitukset eivät ole parantuneessa epidemiatilanteessa enää välttämättömiä.

Päätös on koskenut yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä, ja se kumotaan huomisesta 29. kesäkuuta alkaen.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös kokoontumisrajoituksista jää voimaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella vielä pääkaupunkiseudulla, missä epidemia on edelleen kiihtymisvaiheessa. Päätös on voimassa pääkaupunkiseudulla tällä hetkellä 14.7. asti. Lisäksi vastaava päätös on voimassa Päijät-Hämeessä Kärkölän, Lahden ja Orimattilan kuntien alueilla. Voimassa olevat kokoontumisrajoitukset löytyvät täältä.

Aluehallintovirasto seuraa epidemiatilanteen muutoksia yhdessä alueellisten koronakoordinaatioryhmien kanssa ja arvioi päätösten välttämättömyyttä jatkuvasti. Päätökset kumotaan heti, kun ne eivät ole enää välttämättömiä. Jos epidemiatilanne heikkenee, aluehallintovirasto tai omalla alueellaan kunta voi tehdä uusia päätöksiä rajoituksista, jos ne arvioidaan välttämättömiksi.

Lisäksi avi muistuttaa, että lain yleisiä hygieniavaatimuksia noudatettava edelleen koko Suomessa.

Laajasti erilaisten asiakastilojen käytössä – myös yleisötilaisuuksissa – on kuitenkin edelleen huomioitava tartuntatautilain pykälän 58 c mukaiset yleiset hygieniavaatimukset, joiden mukaan muun muassa asiakkaille on tarjottava mahdollisuus käsien puhdistamiseen tai desinfiointiin, asiakaspaikat on järjestettävä mahdollisimman väljästi ja asiakkaita on ohjeistettava hyvistä käytännöistä, joilla terveysturvallisuutta parannetaan. Tietyn mittaisia turvavälejä ei vaadita.

Lain hygieniavaatimukset ovat voimassa koko Suomessa suoraan tartuntatautilain perusteella ja velvoittavat laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavia toimijoita niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla.

Ravintolatoiminnan koronarajoituksista säädetään erikseen tartuntatautilain pykälässä 58 a, jossa kuvattuja rajoituksia hallitus tarkentaa ja lieventää asetuksilla.

Aluehallintovirasto ei tee päätöksiä ravintolatoiminnan koronarajoituksista, mutta voimassa olevia ravintoloiden rajoituksia on noudatettava myös ravintolassa järjestettävissä yleisötilaisuuksissa.