Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärvi suunnittelee palkanlaskennan ulkoistusta – "Työnantajan näkemys puoltaa ulkoistusta"

Nurmijärven kunnanhallitus päätti viime viikon kokouksessaan periaateratkaisuna käynnistää palkanlaskennan ulkoistamiseen liittyvän neuvottelumenettelyn in-house-toimijoiden kanssa siten, että asian jatkokäsittelyyn liittyvät ja palvelutuotantoa koskevat lopulliset päätökset tehdään vuoden 2021 aikana. Lisäksi kunnanhallitus totesi, että ulkoistamisen vaikutukset kunnan palkanmaksupalvelujen yksikön toimintoihin ja henkilöstöön käsitellään henkilöstön kanssa asianmukaisessa yhteistoimintamenettelyssä ennen palvelutuotantoa koskevia lopullisia päätöksiä.

Palkanlaskennan mahdollisen ulkoistamisen taustalla on valtuuston aiemmin hyväksymä Nuuka-toimenpidesuunnitelma, johon sisältyi palkanlaskennan mahdollisen ulkoistamisen selvittäminen.

Nyt valmistuneessa selvityksessä arvioitiin tuotannollisina vaihtoehtoina palkanlaskennan jatkumista omana palvelutuotantona tai ulkoistettuna palveluna. Molemmissa vaihtoehdoissa HR-tietojärjestelmät uudistetaan vuonna 2023.

Selvityksen mukaan palkanmaksupalvelujen tuottamista kunnan omana toimintana puoltaisi erityisesti palkanlaskennan yksikön organisaation tuntemus, asiakaspalvelun joustavuus ja henkilöstötyön nykyinen toimintamalli. Oman toiminnan haasteena olisi vaativa kriittisten tietojärjestelmien hankintamenettely ja uudistamistyö sekä henkilöstö- ja kustannusriskit. Alustavan kustannusarvion perusteella oman toiminnan vuosikustannukset olisivat 50 000–100 000 euroa suuremmat ulkoistamisvaihtoehtoon verrattuna.

Palkanmaksupalvelujen tuottamista palvelukeskukseen ulkoistettuna palveluna puoltaisi erityisesti palkanlaskennan laajemmat kehittämis- ja henkilöstöresurssit ja ennakoitu kustannustehokkuus. Ulkoistetun toiminnan haasteena olisi toimintakulttuurin muutos esimies- ja henkilöstötyössä, asiakaspalvelun sujuvuus etenkin ongelmatilanteissa sekä kunnan tavoitteiden mukainen sopimusohjaus.

Selvityksen vaikutusarvioiden perusteella työnantajan edustajien näkemyksenä on, että pitkällä aikavälillä tietojärjestelmä-, kehittämis- ja henkilöstöresurssien näkökulmat puoltavat ulkoistettua palkanlaskennan palvelua. Siksi kunnanhallitukselle esitettiin periaateratkaisuna, että käynnistetään neuvottelumenettelyt palkanmaksupalvelujen ulkoistamiseksi.