Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sote-uudistus: Keusotella pääraamit kasassa – rahoittajaksi vaihtuu valtio

Pitkään valmisteltu sosiaali- ja terveysuudistus hyväksyttiin eduskunnassa juhannusviikolla. Nyt on olemassa raami, jonka pohjalta voidaan myös Keusotessa mennä eteenpäin.

Kuntalaisille sote-uudistus näkyy 1.1.2023, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa.

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen sanoo, että jo kuntayhtymää perustettaessa pari vuotta sitten oli tausta-ajatuksena se, että sote-uudistus jossain kohtaa on tulossa, ja haluttiin varmistaa oman alueen kokonaisuus sen sijaan että oltaisiin osa valtavan kokoista Uudenmaan sote-aluetta.

– Vaikka meillä on paljon vielä kehitettävää, hyödymme nyt siitä, että alueella osattiin ennakoida tulevaa ja varmistaa asemamme ja päätöksenteon säilyminen täällä alueella.

Henkilöstö siirtyy kokonaisuudessaan uudelle hyvinvointialueelle. Hyvinvointialueen käynnistymisen yhteydessä Keusoteen tulee kunnista koulupsykologeja ja kuraattoreita.

– Vastaamme myös Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palvelujen jatkumisesta alueella ja erityishuoltopiireistä on tulossa henkilöstöä liikkeenluovutuksella meille, sanoo kuntayhtymän johtaja.

Lisäksi Keusotelle tulee ensisijainen järjestämisvastuu erikoissairaanhoidosta, joka toteutuu pääosin HUS-Hyvinkään sairaanhoitoalueen palvelujen kautta edelleen.

Uusi asia on hyvinvointialueen valtuuston vaalien järjestäminen ensi vuoden alussa, ja vaalit toteutetaan yhdessä jäsenkuntien kanssa. Uutta on myös se, että toiminnan rahoittajaksi vaihtuu valtio nykyisten omistajakuntien sijaan. Viimeisimmät laskelmat ovat osoittaneet valtion rahoituksen alueella hieman parantuneen ensimmäisistä ministeriöiden laskelmista, mutta kirittävää on vuoteen 2029 mennessä noin 60 miljoonaa lisää verrattuna nykytilanteeseen kaikkien tämänhetkistenkin talouden tasapainottamisen toimenpiteiden lisäksi.

– Asukkaidemme palvelutarve kasvaa nyt voimakkaasti, mikä rasittaa erittäin voimakkaasti jäsenkuntien kantokykyä, joten sen nousun huomioiminen on tärkeää valtion rahoituksessa, painottaa Laitinen-Parkkonen.